Ce aveţi de ascuns, dle Chirica? Detalii îngrijorătoare!

sâmbătă, 29 iulie 2017, 01:50
7 MIN
 Ce aveţi de ascuns, dle Chirica? Detalii îngrijorătoare!

Primarul Iaşului continuă cu obstinaţie să ţină ascunse detaliile din contractul pe care municipalitatea l-a semnat în vederea concesionării unui teren în Copou – Sărărie cu firma familiei lui Ghiocel Asimionesei. Ieri s-a consemnat un nou refuz, la cererea oficială a unul consilier din Opoziţie, care a şi atacat în contencios acest refuz scris. „Este trist că primarul apără interesele unui om care, prin linşajul media, încearcă să distrugă instituţii cu tradiţie din oraşul nostru, oameni respectabili, oameni de afaceri sau iniţiative private care nu cedează extorcării şi intimidării“, spune consilierul. Răspunsul lui Chirica: o frază alambicată din care nu se înţelege absolut nimic. Peste aceste atacuri politice, credem că Mihai Chirica este dator ieşenilor cu un răspuns: ce motivaţie are să ofere la un preţ de chilipir unui apropiat ca Ghiocel Asimionesei teren în Copou pe care acesta să facă un bloc cu apartamente pe care să le vândă? Asta în condiţiile în care alţi dezvoltatori plătesc sume uriaşe pe terenuri în zonă, şi de 10 ori mai mari, pentru a ridica blocuri şi a vinde apartamente. Ce aveţi de ascuns, domnule primar?

„Nu am obstrucţionat niciodată – şi n-o voi face până la sfâr­şitul acestui mandat – niciuna dintre informaţiile de care aveţi nevoie pentru a putea, în cunoştinţă de cauză, să interveniţi, să completaţi decizia pu­blică pe care o am din punct de vedere administrativ şi chiar să aveţi propriile iniţiative“, a declarat primarul Mihai Chirica în debutul şedinţei Consiliului Local de ieri. A fost începutul unui lung răspuns, fără finalitate însă, pe care primarul i l-a dat consilierului Răzvan Timofciuc. Liberalul ceruse fără succes să consulte contractul de concesiune a unui teren (cu numărul 48077/220/01.07.2005), încheiat în condiţii neclare de Primăria ieşeană cu o firmă privată deţinută de familia lui Ghiocel Asimio­nesei. Cererea s-a lovit de refuzul primarului, care a motivat că este vorba de „un act încheiat între două părţi şi nu poate fi comunicat unui terţ“, iar Timofciuc a anunţat că s-a adresat instanţei de contencios administrativ. Lucru care pare să-l fi scos din sărite pe Mihai Chirica.

Ce cerea Timofciuc

„În data de 26 iunie, am so­licitat de la Executivul Primăriei contractul de asociere dintre societatea Delta Press Invest­ment, condusă de singurul pa­tron de presă din regiunea Mol­dovei condamnat pentru şantaj, şi Consiliul Local al Munici­piului Iaşi. Acest contract a fost aprobat în plenul Consiliului Local în anul 2005 şi prevede cedarea unui teren în suprafaţă de 1.400 mp (mai exact, 1351,15 mp – n.r.) de pe Sărărie 202 către clanul Asimionesei în condiţii care, după toate datele, prejudiciază Municipiul Iaşi. Am făcut această interpelare întrucât acest contract a făcut obiectul unei Hotărâri de Consiliu Local din 31 mai şi, în calitate de consilier local, sunt obligat să îmi exprim votul în cunoştinţă de cauză pe proiecte care au legătură directă cu contractul respectiv. Primarul Chirica a refuzat să îmi pună la dispoziţie această informaţie, încercând astfel să protejeze interesele societăţii conduse de patronul de presă condamnat pentru şantaj. Este trist că primarul Mihai Chirica apără interesele unui om care, prin linşajul media, în­cearcă să distrugă instituţii cu tradiţie din oraşul nostru, oa­meni respectabili, oameni de afaceri sau iniţiative private care nu cedează extorcării şi intimi­dării“, arată Răzvan Timofciuc în comunicatul care însoţeşte cere­rile sale, refuzul semnat de primar şi plângerea depusă la in­stanţa de contencios administrativ.

Ce spune hotărârea CL

Terenul în cauză, în suprafaţă de 1.351 mp, se află pe strada Sărărie, la nr. 202, pe locul fostei terase Sărărie, iar concesionarul, Global Impex Distribution SRL – firmă administrată de Violeta Asimionesei (soţia lui Ghiocel Asimionesei, patronul din umbră al publicaţiei „Bună Ziua Iaşi“) şi la care asociat este Claudiu Asi­mionesei (fiul lui Ghiocel Asi­mionesei), a obţinut abia în urmă cu câteva zile certificatul de ur­banism. „Pentru amplasamentul din str. Sărărie nr. 202 s-a emis certificatul de urbanism nr. 2079/30.06.2017 în scopul «Con­s­truire sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune te­ren», conform Hotărârii Con­siliului Local nr. 206/ 31.05.2017“, afirma, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Însă o campanie publicitară care face trimitere pe pagina de Facebook „202 Sărărie Residence“ şi pe site-ul sararie-residence.ro se referă la apartamente de vânzare într-un bloc de locuinţe ce urmează să se construiască la adresa respectivă. „Ziarul de Iaşi“ a relatat zilele trecute pe larg despre acest aspect, care ar denota că firma familiei Asimio­nesei intenţionează să nu respecte contractul cu Primăria, contract oricum controversat.

Ce spune familia lui Ghiocel Asimionesei

Într-o precizare trimisă ieri redacţiei, firma familiei Asimio­nesei vine parcă să contrazică în continuare cele stipulate de ho­tărârea de CL: „Construire sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune“. Astfel, în misiva trimisă redacţiei din partea firmei familiei, se spune: „Condiţiile contractuale nu stipulează cât spaţiu de birou trebuie alocat proiectului şi câte camere sau ce configuraţie trebuie să aibă unitatea de cazare (…) În contract există posibilitatea de a elimina/adăuga schimbări de destinaţie a apartamentelor/spaţiilor de birouri. De exemplu, apartamentele în regim hotelier pot fi transformate în locuinţe colective, datorită condiţiilor contractuale. Toate aceste modificări se pot realiza pe baza contractului de asociere“. Ori, toate acestea nu se regăsesc sub nici o formă în hotărârea de CL care a aprobat contractul. Mai mult, în aceeaşi misivă se spune chiar negru pe alb ceea ce neagă oficialii din Primărie: „Proiectul 202 Sărărie Residence este un proiect mo­dern, cu foarte multe funcţiuni. La parter este un sediu de bi­rouri şi Consierge, la etajele 1 şi 2 vor fi apartamente, care vor fi închiriate în regim hotelier (unitate de cazare), iar la etajele 3 şi 4 vor fi apartamente ce vor fi scoa­se la vânzare (…) Vânzarea apartamentelor este legală, pre­văzută în contractul de asociere, atât timp cât plătim către Primărie 10% din profit pentru fiecare apartament în parte“. Un aspect interesant apare aici: familia Asimionesei construieşte apartamente pentru vânzare, în zona Copou, pe un teren pri­mit în condiţii ultraavantajoase de la primărie, în condiţiile în care alţi dezvoltatori imobiliari, pentru a vinde apartamente în zonă, plă­tesc pe terenul de sub blocurile private pe care le construiesc sume uriaşe, valorând chiar şi o treime din preţul apartamentelor.

Răspunsul primarului

Ce răspuns a dat însă ieri primarul acestor acuze, aduse de consilierul liberal? „Fără să aduc critici în mod direct asupra modalităţii în care încercaţi să obţineţi o informaţie sau asupra modalităţii în care încercaţi să interveniţi cu un proiect în Consiliul Local şi asupra faptului că nu sunt stăpânite câteva dintre noţiunile elementare faţă de care eu trebuie să mă raportez şi faţă de care trebuie să vă dau un răspuns cât se poate de corect şi de competent, când cereţi o informaţie, (cererea) trebuie acoperită de temeiul legii. Referitor la informaţia pe care aţi solicitat-o, v-am răspuns exact în temeiul legii, cu articol de lege – pentru că nu aţi cerut ceea ce, prin lege, vi se putea oferi în mod imediat“, i-a spus Mihai Chirica lui Răzvan Timofciuc.  Primarul s-a referit la cele două hotărâri prin care terenul i-a fost încredinţat firmei Delta Press Investment (care între timp a intrat în faliment, însă nu înainte de a cesiona terenul către Global Impex Distribution, deţinută de aceeaşi familie), dintre care ultima (259/30.05.2005) este cea care conţine contractul de asociere. Pe site-ul Primăriei ieşene, HCL 84 şi 259 sunt publice. Întrebarea este: de ce se în­căpăţânează Mihai Chirica să nu prezinte public detaliile din acest contract, cu atât mai mult cu cât varianta aprobată în 2005 este deja publică? Este vorba de mo­dificări aduse pe parcurs contractului? Să fie la mijloc valoarea neactualizată a terenului? Sunt alte aspecte care încalcă legea? La articolul 1, aceeaşi hotărâre 259 menţionează că raportul de expertiză a stabilit valoarea terenului la 101.336 euro, respectiv 75 euro/mp.  În procesul verbal ataşat contractului, „cota minimă de profit garantat“, adică redevenţa, a fost stabilită la 4.000 de euro, motivându-se faptul că „valoarea terenului adus ca aport la asociere de Consiliul Local al Munici­piului Iaşi să fie recuperată în termen de 25 de ani“. Or, chiar în şedinţa de Consiliu Local deieri, o suprafaţă ceva mai mare – 1.732 mp, faţă de 1,351 mp cât măsoară terenul din Sărărie 202 – situată, e drept, mai central, respectiv lângă sediul SRI, este scoasă la licitaţie pentru concesiune cu o redevenţă de zece ori mai mare – cel puţin 40.000 de euro pe an.  Valoarea de inventar a terenului este de 794.988 euro, adică 459 euro/mp.

 

  

Comentarii