De Business

Punem punctul pe știi

Cei mai mulţi ieşeni se plâng la ITM de neplata salariilor

miercuri, 13 mai 2015, 01:50
2 MIN
 Cei mai mulţi ieşeni se plâng la ITM de neplata salariilor

Interesul poartă fesul. După acest dicton par a se ghida ieşenii când vine vorba să depună o reclamaţie la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Cele mai multe sesizări înaintate conducerii instituţiei se referă la neplata de către angajatori a drepturilor salariale.

La polul opus sunt plângerile prin care se reclamă munca fără forme legale. În primele cinci luni ale acestui an aproape 300 de petiţii au fost depuse la sediul ITM din zona Canta. În topul celor mai reclamate probleme ale salariaţilor din Iaşi se numără neplata totală ori parţială a remuneraţiei cuvenite. În intervalul 1 ianuarie-12 mai 2015 au fost depuse 82 de astfel de sesizări de către persoane nemulţumite că angajatorul nu le-a achitat drepturile salariale. Alte 26 de persoane s-au plâns conducerii ITM că patronii nu le-au plătit ori compensat orele suplimentare petrecute la locul de muncă. În schimb, deranjaţi de problemele întâmpinate la serviciu, 46 de ieşeni au cerut în scris autorităţilor din domeniu să efectueze o acţiuni de control la faţa locului. Tot în domeniul relaţiilor de muncă, 12 persoane s-au plâns inspectorilor de resort că angajatorii le-au refuzat acordarea concediului de odihnă.

Pe de altă parte, reprezentanţii departamentului de Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) din cadrul aceleiaşi instituţii au primit 27 de petiţii de la persoane ca urmare a condiţiilor necorespunzătoare de la locul de muncă. Pe deasupra, patru salariaţi au înaintat plângeri către ITM pentru nedeclararea ori neluarea în evidenţă a unor accidente de muncă. Sesizarea muncii la negru rămâne în continuare un tabu printre ieşeni. Doar 12 astfel de petiţii au fost aduse în atenţia şefilor ITM de la începutul acestui an. Cu toate acestea, fenomenul muncii ilicite rămâne aproape constant la Iaşi: în primele patru luni ale acestui an au fost descoperiţi 26 de angajatori care încălcau legislaţia din domeniu. La aceştia lucrau fără forme legale 56 de persoane. De la 1 ianuarie şi până la finele lunii aprilie 2015 inspectorii ITM au acordat amenzi de 380.000 lei doar pentru cazurile de muncă ilicită.

 

Comentarii