Cine este noua şefă a judecătorilor ieşeni

miercuri, 19 iunie 2013, 01:50
3 MIN
 Cine este noua şefă a judecătorilor ieşeni

Noua preşedintă a Curţii de Apel Iaşi învârte sume considerabile, dar nu are deloc avere. Cristina Truţescu are mai multe credite la bănci, a căror valoare totală se ridică la 158.000 de lei şi 15.000 de euro. Soţul ei este bancher în Paşcani u Truţescu este verişoară cu soţia şefului DNA Iaşi, Sorin Călin.

Ascensiune fulminantă a judecătoarei Cristina Truţescu, care, la trei după ce a ajuns la cea mai înaltă instanţă din Iaşi, a ajuns preşedinte la Curtea de Apel. Magistratul originar din Paşcani a ajuns la şefia instanţei provizoriu, după plecarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a fostei preşedinte, Cristina Văleanu. Aceasta din urmă a ocupat un fotoliu la secţia civilă a Curţii Supreme începând cu 15 iunie. Potrivit declaraţiei de avere a Cristinei Truţescu, care până la plecarea Cristinei Văleanu a fost vicepreşedinte la Curtea de Apel, judecătoarea originară din Paşcani nu se poate lăuda că ar avea avere, ba chiar este plină de datorii. În documentul citat, postat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, Truţescu a trecut că are mai multe datorii către diferite instituţii bancare din judeţ. Cinci bănci, din Iaşi şi Paşcani, au de recuperat de la şefa interimară a judecătorilor sumele totale de 158.398 de lei şi 15.495 de euro. Ea este datoare către CEC Paşcani, Piraeus Bank Iaşi, BCR Paşcani, Banca Românească Paşcani şi Banca Transilvania Iaşi.

Cel mai mult are de achitat către Banca Românească, peste 61.000 de lei. Tot din declaraţia de avere a Cristinei Truţescu aflăm că, în 2012, a împrumutat cu 50.000 de euro o persoană, pe Luminiţa Căşuneanu. În ceea ce priveşte activele, Cristina Truţescu nu are mai nimic pe numele său. Nu are terenuri, casă sau apartament, depozite bancare sau bijuterii. Se poate lăuda însă cu două maşini: un Ford de tip Ranger şi un Suzuki SX4. Soţul preşedintei interimare a Curţii de Apel este director la sucursala din Paşcani a unei bănci, având, în 2012, un venit de aproximativ 65.000 de lei. De două ori mai puţin decât judecătoarea Truţescu, care la capitolul venituri din salarii a trecut în declaraţia de avere că în 2012 a încasat 129.000 de lei, adică în jur de 10.700 de lei pe lună.

În declaraţia privind afinii a Cristinei Truţescu se arată că şefa judecătorilor este rudă de gradul patru cu Sorin Călin, şeful Serviciului Teritorial Iaşi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai exact, Truţescu este verişoară primară cu soţia lui Călin. „Ziarul de Iaşi“ a încercat, ieri, să obţină un punct de vedere de la judecătoarea Cristina Truţescu, însă aceasta nu a putut fi găsită nici la birou şi nici telefonic. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Monica Prejmereanu, a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi“, că la şefia Curţii de Apel Iaşi urmează ca, în perioda următoare, să fie delegat un judecător. Există posibilitatea ca acesta să fie chiar Cristina Truţescu.

Până ieri, CSM nu stabilise data la care se va lua în calcul o eventuală delegare pentru funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Iaşi. De asemenea, Prejmereanu a mai spus că sesiunea de organizare a concursurilor pentru posturile de conducere ale instanţelor a trecut şi că, pentru o perioadă, viitorul preşedinte al Curţii de Apel Iaşi îşi va exercita funcţia prin delegări. Cristina Truţescu a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Cuza“ în 1995.

În acelaşi an a ajuns la Judecătoria Paşcani, instanţă la care a fost preşedinte din 2000 până la finele anului 2009.

Comentarii