Compromisul lui Iohannis

joi, 29 iunie 2017, 01:50
3 MIN
 Compromisul lui Iohannis

A coborât prea mult ştacheta, nu va mai fi credibil când va vorbi despre “criterii de integritate”. Nu va mai avea dreptul moral să se alăture protestelor (iminente) când Dragnea va declanşa următorul atac la Justiţie.

Prin desemnarea lui Mihai Tudose în funcţia de premier, preşedintele Klaus Iohannis a comis luni cea mai gravă eroare de când s-a mutat la Palatul Cotroceni. În primul rând, ne-a minţit. A promis că va numi un prim-ministru “integru”, dar a acceptat fără să clipească nominalizarea unui “plagiator”, cu afaceri suspecte în zona serviciilor de informaţii. În al doilea rând, a garantat public un model de succes profesional, de acces la putere, specific statelor oligarhice. Tânărul care se lipeşte de un politruc, urmează cursurile unei universităţi de apartament, urcă pe scara socială ancorat de partidul-stat, taie şi spânzură ca baron local, îşi colorează CV cu diplome la seral, îşi decolorează declaraţia de avere, îşi aranjează nevasta la o firmă abonată contractelor cu statul, îşi asigură agoniseala dezvoltând relaţii cu foşti şi actuali ofiţeri de informaţii. De luni, acest model de arivism poartă “marca” Iohannis. Ce-or fi înţeles din decizia preşedintelui tinerii care în aceeaşi zi dădeau prima probă a “examenului de maturitate”? Că au învăţat degeaba, că şeful statului i-a trădat sau că ţara lor trebuie să fie alta.

Unii vor spune că, politic, Iohannis şi-a jucat inteligent cartea. A acceptat nominalizarea lui Liviu Dragnea în ideea că PSD se va face râs. Că deficitul de imagine se va transfera la sediul din Kisellef. Carevasăzică, “ia-l şi spală-te pe cap cu el!”. Nimic mai fals. Încă din prima zi, social-democraţii şi televiziunile de casă au lansat un scenariu până la un punct credibil. Mihai Tudose a fost o alegere impusă de Palatul Cotroceni. E un mesaj care va fi diseminat cu uşurinţă în rândul simpatizanţilor PSD. “Iohannis, Sistemul, Binomul, ni l-a băgat pe gât! Noi ne-am opus, dar ne sacrificăm pentru stabilitatea şi binele ţării.” În mod previzibil, Tudose va fi demonizat de liderii PSD în următoarele şase luni – până la prima evaluare. Toate eşecurile guvernării  vor fi imputate premierului, toate realizările vor însuşite de miniştrii apropiaţi lui Dragnea. A mai rulat acest film, e îngrijorător că Iohannis a muşcat momeala.

Compromisul făcut luni de preşedinte îl va urmări până la sfârşitul mandatului/ mandatelor. A coborât prea mult ştacheta, nu va mai fi credibil când va vorbi despre “criterii de integritate”. Nu va mai avea dreptul moral să se alăture protestelor (iminente) când Dragnea va declanşa următorul atac la Justiţie. I se va reaminti că e “guvernul lui”, că a cedat suspect de uşor.

Klaus Iohannis e obligat să găsească o formulă prin care să se delimiteze de viitorul Cabinet. Să găsească o explicaţie rezonabilă pentru care a ales compromisul, alta decât o banală criză politică (câte nu vor mai fi!). Ideal ar fi să-şi înceapă discursul de la ceremonia de învestire a Guvernului prezentând scuze românilor şi asigurându-i că a fost ultima concesie.

Comentarii