După ce a fost dat afară printr-un ordin de prefect

Condamnat cu întârziere, Vasile Creţu se întoarce victorios primar la Cotnari

marți, 26 septembrie 2017, 02:00
3 MIN
 Condamnat cu întârziere, Vasile Creţu se întoarce victorios primar la Cotnari

Condamnat într-un dosar funciar, el nu avea dreptul să deţină funcţia în perioada de încercare de 4 ani. Cum perioada de 4 ani a trecut, Vasile Creţu poate fi primar. El îşi va relua funcţia după emiterea de către prefect a unui nou ordin.

Comuna Cotnari a rămas fără primarul ales la alegerile locale de anul trecut, după ce prefectul semnase un ordin de demitere pe 10 august. Acesta s-a bazat pe sentinţa definitivă a Curţii de Apel, pronunţată în iunie şi comunicată două luni mai târziu.

Magistraţii l-au condamnat atunci pe Vasile Creţu la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, interzicându-i de asemenea să mai ocupe o funcţie pu­blică sau să candideze la una de demnitar într-o perioadă de încercare de 4 ani.

Pedeapsa administrată de judecători a fost pronunţată într-un dosar de abuz în serviciu: Creţu era acuzat că a refuzat să retrocedeze o suprafaţă de 5.000 mp către o femeie din comună, teren pe care l-a dat în schimb Mănăstirii Neamţ fără ca sfântul locaş să fie îndreptăţit în acest sens.

Însă Creţu nu s-a dat bătut şi a atacat ordinul respectiv în instanţa de contencios administrativ, care i-a dat câştig de cauză, anulând ordinul emis de prefect şi acor­dându-i inclusiv cheltuieli de judecată (1290 de lei).

„În decizia Curţii de Apel, se constată că termenul de încercare de patru ani a fost împlinit pe 21 ianuarie 2017“, ne-a declarat aseară Vasile Creţu.

Într-adevăr, sentinţa menţionează o altă hotărâre, tot a Curţii de Apel, pronunţată în ianuarie 2013; de atunci, cazul a fost rejudecat la Hârlău, iar sentinţa Judecă­toriei locale a fost atacată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău. Aşa se ex­plică trecerea celor patru ani de încercare.

De asemenea, a adăugat primarul, „se constată incidenţa articolului 86 din vechiul Cod penal, adică eram reabilitat“.

Articolul respectiv spune că, „Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept“ şi sunt enumerate apoi mai multe condiţii, pe care, după de­cizia instanţei, Vasile Creţu le-a îndeplinit.

Ce urmează?

„Domnul prefect trebuie să dea un ordin de reintrare“, ne-a declarat primarul Cotnarilor.

„Aşa cum legea îl obligă să dea ordin de încetare, la fel, îl obligă să dea şi ordin de reinstalare“, a mai spus Vasile Creţu.

La rândul său, prefectul Marian Şer­bescu a confirmat că aşa va face, dar că va aştepta mai întâi comunicarea de la in­stanţă. Totuşi, el a adăugat că e doar o formalitate.

Chiar dacă în judeţul nostru o asemenea răsturnare de situaţie reprezintă o premieră, s-au mai înregistrat astfel de cazuri în ţară, iar revenirea primarilor s-a făcut atât cu ordin de la prefect, cât şi doar cu decizia instanţei. 

Vasile Creţu şi-a reafirmat nevinovăţia, spu­nând că e nedrept ca „primarul care sem­nează o fişă de punere în posesie să pri­mească o condamnare“.

El a precizat că te­renul Mănăstirii Neamţ s-a suprapus cu 50 de ari ai unei alte persoane – care nici nu a­vea dreptul să deţină acel teren, şi de aici a por­nit întreaga tărăşenie.

Comentarii