Conservatorii religioşi, idioţii utili ai lui Putin

luni, 30 octombrie 2017, 02:50
1 MIN
 Conservatorii religioşi, idioţii utili ai lui Putin

Introducere: Coaliţia pentru Familie

În România funcţionează, din 2015 încoace, o organizaţie numită "Coaliţia pentru Familie" – o organizaţie-umbrelă care militează pentru "valorile tradiţionale". Nimic neobişnuit până aici – eventual, doar neplăcut pentru cei care nu împărtăşesc viziunea tradiţional-religioasă despre lume.

Doar că astfel de organizaţii-umbrelă, uneori cu (aproape) acelaşi nume ca organizaţia din România – şi întotdeauna cu aceeaşi ideologie, acelaşi limbaj, aceeaşi agendă şi aceleaşi intenţii declarate – au apărut, din 2012 încoace, în Croaţia, în Slovenia, în Polonia, în Bulgaria şi în Georgia.

Avem aşadar cel puţin 6 ţări în care se întâmplă exact acelaşi lucru, în aproximativ acelaşi interval de timp. Asta arată că nu avem de-a face cu un fenomen spontan. Apariţia subită de entităţi cu acelaşi sistem organizaţional şi cu aceeaşi agendă, în mai multe ţări şi într-un interval relativ scurt de timp e oricum, numai întâmplătoare nu.

Noul model rusesc

Lucrurile au început mai de mult, dar au luat amploare după 2010. Treptat, Rusia şi-a construit un nou model identitar, foarte asemănător în substanţă cu cel pe care şi l-a construit în secolul al XIX-lea, mai ales după revoluţiile liberale de la 1848. Potrivit acestui model, Rusia este bastionul internaţional al ordinii tradiţionale, ultimul şi cel mai important apărător al "adevărului revelat" în lupta acestuia cu forţele ostile lui. La fel ca în secolul al XIX-lea, adversarii "ordinii naturale" sunt democraţia liberală şi globalizarea.

Tot la fel ca în secolul al XIX-lea, noul model identitar e construit cu un scop cât se poate de pragmatic: acela de a permite Rusiei să se poziţioneze ca mare putere şi să intervină în afacerile internaţionale pentru a destabiliza ordinea liberală, sau cel puţin pentru a-i limita efectele.

În prezent, asta înseamnă destabilizarea Uniunii Europene şi a NATO – pe care Rusia le percepe ca principalele ameninţări la adresa securităţii sale. Orice stat membru al UE sau al NATO care începe să creeze probleme în interiorul UE şi/sau al NATO prin contestarea valorilor celor două organizaţii este o victorie pentru Rusia. În consecinţă, Rusia investeşte masiv în euroscepticism, de exemplu. Iar conservatorismul religios este un instrument excelent în vederea atingerii acestui scop.

Propagandă rusă prin ricoşeu american: World Congress of Families

World Congress of Families este – nici nu ne-am aştepta la altceva – o organizaţie-umbrelă care militează pentru "valorile tradiţionale". Oficial, organizaţia a luat fiinţă în 1997 în Illinois, în Statele Unite.

Neoficial însă, a fost creată în 1995 – la Moscova, la o întâlnire între Allan Carlson (care este şi azi preşedintele WCF) şi Anatoly Antonov şi Victor Medkov, doi sociologi conservatori de la Universitatea Lomonosov. Cei doi sociologi ruşi, interesaţi de viziunea conservatoare a lui Carlson, l-au invitat pe acesta la Moscova şi i-au făcut cunoştinţă cu un mistic ortodox, Ivan Shevchenko. Bazele WCF au fost puse în apartamentul moscovit al lui Shevchenko.

În foarte scurt timp, WCF a devenit o organizaţie-fanion a conservatorilor religioşi americani – care, treptat, au început să susţină ideologia lui Putin. Marea majoritate a organizaţiilor care fac parte din WCF – inclusiv Liberty Counsel şi Alliance Defending Freedom, organizaţii conservatoare care au susţinut şi susţin Coaliţia pentru Familie din România – sunt susţinătoare deschise ale actualului regim de la Moscova.

De altfel, WCF a refuzat să condamne anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014 – sub pretext că organizaţia nu face politică şi nu se implică în dispute politice. Asta n-a împiedicat însă WCF să continue să-l laude pe Putin şi să susţină că regimul anti-liberal de la Moscova trebuie adoptat ca model de toţi conservatorii.

Astăzi, Anatoly Antonov, co-fondatorul WCF,este mai puţin influent în organizaţie, cedând locul fostului său student, Alexey Komov. Komov, care conduce un ONG membru al WCF, FamilyPolicy.ru, a reuşit să convingă câţiva oligarhi ruşi cu convingeri ortodoxe să sprijine mişcarea din jurul WCF. Printre aceştia se numără Vladimir Yakunin, preşedintele societăţii ruse de căi ferate şi consilier al lui Putin, şi Konstantin Malofeev, preşedinte al Marshall Capital Partners (un fond internaţional de investiţii pus pe picioare de Malofeev).

Cu bani şi influenţă rusească, dar cu un impecabil predigriu american, WCF controlează astăzi mişcările conservatoare religioase din SUA şi din Europa. Pentru societăţile tradiţional rusofobe, cum e cea românească de exemplu, faptul că WCF e o organizaţie americană, care include personalităţi conservatoare medaliate de Reagan, reprezintă un atu extrem de valoros. Rusia nu ar fi putut niciodată să penetreze direct spaţii precum cel românesc. O face însă indirect, şi cu mult succes, prin intermediul organizaţiilor americane pe care le controlează sau cel puţin le influenţează.

În loc de încheiere: "Dar eu sunt ortodox"

"Dar eu sunt ortodox", ar putea replica unii cititori, "n-am nicio treabă cu Rusia şi cu Putin, eu apăr valorile tradiţionale deoarece consider că asta e datoria mea de ortodox". Ei bine, exact asta e definiţia idiotului util. În actualul context, şi date fiind informaţiile pe care le-am pus aici la dispoziţie, ortodocşii români ar trebui să-şi cenzureze (temporar) conservatorismul social.

Să te asociezi cu organizaţii care sprijină Rusia în efortul ei de destabilizare a UE şi/sau NATO doar pentru că, întâmplător şi în mod autentic, împărtăşeşti aceleaşi valori cu respectivele organizaţii, înseamnă să faci, conştient sau nu, jocul Kremlinului.

Ortodocşii români – şi, în general, conservatorii sociali din România – vor trebui să aleagă între homofobie şi rusofobie. Iar dacă îşi asumă totuşi homofobia mai presus de rusofobie, ar trebui să îşi asume şi faptul că, în felul ăsta, îl ajută pe Putin şi intră în conflict direct cu interesele propriei lor ţări.

Nu pretind că alegerea e uşoară, dar ea trebuie făcută. Apele trebuie separate.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

Comentarii