Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CROCHIURI ECONOMICE

 

 

GALERIE
obligatii fiscale actiuni
  • obligatii fiscale actiuni
- +

Reglementarea practicii ca pentru o firmă ţinând de sectorul public, datornică masiv în raport cu bugetul de stat, să se aplice conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale, nu vădeşte o eficienţă tocmai însemnată. E adevărat, recurgerea la acestă metodă de stigere a datoriilor bugetare nu este foarte des întâlnită, presupunând, între altele, emiterea unei HG care să se refere expres la operatorii economici/contribuabilii în cauză etc. 

Datoriile vizate pot proveni din impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii etc. datorate bugetului general consolidat. La acestea se adaugă amenzile dar şi obligaţiile fiscale accesorii, datorate şi neachitate. Excepţia o constituie obligaţiile fiscale cu reţinere la sursă (inclusiv accesoriile aferente) şi sumele datorate fondului de risc ca urmare a împrumuturilor externe garantate de stat. Stingerea efectivă prin conversie în acţiuni (întotdeauna la valoarea lor nominală) a obligaţiilor bugetare are la bază certificatul de atestare fiscală - care reflectă obligaţiile ca atare la un moment dat - şi reclamă respectarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi. Totodată, este obligatorie respectarea procedurilor privind ajutorul de stat (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_cu_norme_2016.htm#__RefHeading__3681_1651101228). Pentru că am amintit aici de situaţia când nu se poate apela la calea în dicuţie, repectiv atunci când obligaţiile fiscale apar în raport cu fondul de risc pentru împrumuturi externe garantate de stat, să amintim că această excepţie urmează a fi extinsă şi pentru cazul împrumuturilor interne.

Intenţia rezultă din cuprinsul unui proiect de OG care propune amendarea CPF, respectiv a Legii nr. 207/2015 (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/NFproiectOGmodifCPF_24082017.pdf). Drept motivaţie invocată de factorii guvernamentali legat de ceea ce s-ar încasa efectiv dacă se recurge la valorificarea acţiunilor obţinute prin conversie, apare faptul că dacă luăm în considerare „obiectivul fondului de risc, acela de sursă de plată de către MFP a obligaţiilor entităţilor garantate sau subîmprumutate”, nu se contribuie mai deloc la consolidarea lichidităţii fondului. Faptul care ne apare evident este că lichiditatea trebuie să fie cea mai importantă caracteristică a fondului de risc. Aceiaşi factori, în Nota de fundamentare a proiectului legislativ amintit, susţin ad litteram că „Din acest punct de vedere, conversia obligaţiunilor în acţiuni/titluri de valoare ar duce la constituirea unei surse extrem de puţin lichide de plată şi a cărei monetizare/valorizare s-ar realiza în condiţii extrem de defavorabile (...)” (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/NFproiectOGmodifCPF_24082017.pdf). Explicaţia defavorabilităţii (financiare) care intervine este dată tocmai de constatarea facilă că acţiunile sunt emise de companii situate pe poziţii de default (în situaţie de neplată). Toate acestea nu i-au lăsat Executivului decât posibilitatea amendării CPF.

Remarcăm în treacăt  că intervenţiile „din mers” asupra textului CPF se îndesesc, în mai puţin de un an şi jumătate având de-a face cu Legea nr. 358/2015 privind aprobarea OUG nr. 50/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (CF) şi a Legii nr. 207/2015 privind CPF, Legea nr. 82/2017 privind aprobarea OUG nr. 84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, OUG nr. 42/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind CPF etc. Drept urmare, excepţia comentată de noi priveşte (în viitor, după adoptarea proiectului de OG): „obligaţiile fiscale către fondul de risc ca urmare a împrumuturilor interne şi externe garantate de stat şi a subîmprumuturilor acordate urmare contractării de împrumuturi interne şi externe de către stat.” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri