„Crocodili” în apropierea ieşenilor? Balta s-a format în urmă cu 14 zile şi nu dă semne să sece (FOTO)

luni, 15 iulie 2013, 01:50
4 MIN

Mai multe familii care locuiesc în zona străzii Trei Fântâni sunt blocate în case din cauza unei acumulări de ape care s-a format pe drumul de acces. Conform localnicilor, zona s-a umplut cu apă după furtuna puternică de la începutul acestei luni, iar luciul a ajuns la o suprafaţă de 150 mp şi o adâncime de aproximativ 1,5 metri pe care plutesc mai multe leşuri de animale aduse de şuvoaie, de pe dealuri. Ieşenii stau de două săptămâni cu „lacul” în faţa porţilor, timp în care nicio instituţie nu încercat să-i ajute. Abia după semnalul de alarmă tras de „Ziarul de Iaşi“, balta a fost curăţată de cadavrele animalelor.

 

 
Izvorul din faţa caselor s-a format după ploaia torenţială de la începutul acestei luni. Şuvoaiele de pe versanţi s-au scurs şi s-au acumulat pe o porţiune din strada Trei Fântâni, cunoscută şi sub numele de „Drumul Hoţilor”. Apa s-a acumulat pe o suprafaţă considerabilă, de 120-150 mp şi are o adâncime pe alocuri de peste un metru. Localnicii povestesc că, în ultimele două săptămâni, lacul abia a scăzut cu 2-3 centimetri. „Balta este în faţa caselor. Aici suntem cam 16-17 familii şi cu toţii trebuie să facem un ocol de 3 kilometri ca să putem ieşi la şosea. Maşinile nu mai pot intra. Parcă suntem în Evul Mediu, mai trebuie să ne luăm o barcă“, a relatat Săvel Irimia, unul dintre ieşenii afectaţi. Până acum două zile, balta de la marginea Iaşului era plină de animale moarte care au fost luate de puhoaie. Câţiva câini înecaţi pluteau în apa murdară sub privirile îngrozite ale oamenilor. „Este un focar de infecţie, ţânţarii şi muştele s-au adunat foarte multe. Se descompun cadavrele în apa clocită şi au început să miroasă“, s-au plâns ieşenii care au rămas şi fără păsări în gospodării din cauza ploilor.
 

„No man’s land”

 

Această situaţie a fost sesizată către patru insituţii din municipiu, fără ca niciuna să ofere o rezolvare pentru balta infectată de la marginea Iaşului. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au transmis că nu pot interveni pentru că balta formată pe o porţiune din drum nu inundă curţile oamenilor, ci este pe domeniul public. Societatea ApaVital ar fi putut prelua apele doar dacă administra un sistem de canalizare. „În acea zonă nu este sistem de canalizare. Noi întreţinem, administrăm un sistem existent, acolo unde asigurăm preluarea apei meteorice. Nefiind sistem de canalizare, nu ne ocupăm noi“, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital.

 

Nici reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare nu au considerat o problemă gravă faptul că mai multe leşuri de animale pot infecta oricând apele de lângă Iaşi. „Primăria este obligată să ridice cadavrele şi să cheme unitatea cu care are contract să le ducă la incinerat. Poate fi un pericol, bine că ne-aţi anunţat“, a transmis Gabriel Ciobanu, directorul DSV. Rezolvarea a venit de la Primărie, însă doar pe jumătate. O echipă a municipalităţii s-a deplasat la faţa locului la sfârşitul săptămânii trecute dar a constatat că balta s-ar fi format în curtea unui om. „Nu este o cale de acces, ci o curte interioară. S-au dus acolo colegi de la Citadin. Nu este un blocaj de drum, ci o curte inundată“, a spus viceprimarul Mihai Chirica. O altă echipă a mers totuşi sâmbătă în zonă şi a curăţat balta de animalele moarte. Apa infectată bălteşte însă în continuare. „Au venit şi au luat mortăciunile. Problema este că nu s-au apucat să tragă apa. Noi ce facem în cazul acesta. Ne dă cineva bărci? Mai ales dacă îmi iau nişte cizme şi intru în apă, mai dau peste nişte mortăciuni în stufăriş cu siguranţă. Fug de răspundere, nu este corect“, a mai spus Săvel Irimia.

Comentarii