Cu caiete şi cerneală, spre victoria finală!

marți, 29 august 2017, 13:46
3 MIN

* Şcoala nu e un subiect prea atractiv, nefiind cu manele, ţâţe goale sau scandaluri; de fapt, se vorbeşte despre şcoală doar când se stârneşte vreun scandal sau, anual, în perioada asta, când mai e puţin până la deschiderea noului an şi nu-s bani pentru renovarea clădirilor în care elevii vor învăţa, ca să devină vrednici emigranţi.

* Aceeaşi perioadă e cunoscută şi sub denumirea de "Luna Rechizitelor", care nu se potriveşte: acum încep să apară prin magazine bostani şi măşti de Halloween, chiar globuri şi beteală pentru bradul de Crăciun; rechizitele au apărut încă din iunie şi am înţeles că la mare, pe plajă, umblau vânzători ambulanţi de bureţi, "aspra de mare", speciali pentru şters tabla…

* Rechizitele sunt mărfuri vândute mai ales la început de toamnă, dar şi în rest există cerere, ele fiind consumabile, deşi nu chiar ca micii şi berile. Fiindcă din gume, caiete şi pixuri nu se câştigă ca din droguri, arme, sex sau medicamente, interesul e să se diversifice marfa şi clienţii să cumpere mai multe produse; în acest an au fost lansate pe piaţă noile rechizite:

* Pentru aritmetică, algebră şi analiză matematică: truse cu adunări, scăderi, înmulţiri şi împărţiri, paranteze (rotunde, drepte şi acolade), logaritmi şi radicali (din plastic ori metal), zecimale, integrale, numere naturale şi spaţii Hilbert de calitate.

* Pentru geometrie: centre, raze, diametre, circumferinţe, unghiuri, cutii cu puncte, drepte şi segmente, truse de sinusuri, cosinusuri, tangente şi cotangente (albastre sau roz), sisteme de coordonate în plan şi spaţiu şi paralele făcute din sârmă.

* Pentru fizică: planuri orizontale şi înclinate, coeficienţi de frecare, atracţie, reflecţie, refracţie, dilatare şi altele, diverse puncte materiale, câmpuri gravitaţionale, electrice şi magnetice, intensităţi, tensiuni şi rezistenţe, fascicule, raze, corpusculi, unde şi punguţe cu fotoni mici şi vioi.

* Pentru chimie: seturi de atomi, molecule şi ioni, legături ionice şi covalente (pentru toate buzunarele) şi electroni de pe toate straturile, în culori atractive, tinereşti.

* Pentru limba română: trusa "Cronicar", conţinând hiperbole, metafore, eufemisme, comparaţii, epitete şi antiteze, plus pungi cu semne de punctuaţie (mai ales cratime) şi pachete speciale cu arhaisme, neologisme şi regionalisme.

* Pentru elevii care studiază muzica: setul "Trubadur", cu tonuri şi semitonuri, chei sol şi fa, bemoli, diezi şi diverse note – în special, pătrimi, optimi şi şaisprezecimi, că astea se consumă mai repede.

* Pentru orele de sport: caiet de fotbal tip dictando, caiet de gimnastică filă velină, vocabular box şi lupte libere, caiet studenţesc haltere şi oină, caiet cu pătrăţele de biatlon şi atletism, plus pixuri şi carneţele pentru Pronosport şi pariuri sportive.

* În fine, rămâne la cheremul fiecărui diriginte ce rechizite şi manuale va cere elevilor din clasă; totuşi, treaba mai depinde şi de Guvern: există posibilitatea ca de sus, din minister, să vină o notă, cum că să nu se mai insiste prea mult cu şcoala, fiindcă dacă elevii vor învăţa bine, când vor creşte nu vor mai vota bine…

 

Comentarii