Cum se ceartă primarul Nichita cu deputatul Movilă

miercuri, 29 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Cum se ceartă primarul Nichita cu deputatul Movilă

Motivul a fost rezilierea contractului de închiriere a biroului parlamentar pe care deputatul îl avea pe Ştefan cel Mare.

Şedinţa de consiliu local de ieri s-a transformat ieri într-un schimb de replici tăioase între deputatul Petru Movilă şi primarul Gheorghe Nichita. Conflictul s-a aprins în momentul în care aleşii locali au fost puşi să voteze evacuarea deputatului din cabinetul parlamentar pe care l-a închiriat de la Primărie în incinta sediului PDL Iaşi.

Movilă a acuzat Primăria că i-a reziliat contractul în mod ilegal şi a anunţat că urmează să dea municipalitatea în judecată. „De nouă ani am spaţiu în bulevardul Ştefan cel Mare. Dintr-un abuz fără precedent, din luna decembrie s-a reziliat contractul pentru spaţiul pe care îl deţin. Voi acţiona în instanţă Consiliul Local pentru faptul că nu-mi atribuie conform legislaţiei în vigoare un spaţiu pentru desfăţurarea activităţii de cabinet parlamentar. Sunt convins că voi câştiga în condiţiile în care legea nu a fost aplicată cu bună-credinţă“, a declarat parlamentarul PDL în timpul şedinţei ordinare.

Şefa de la Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a explicat consilierilor că spaţiul era închiriat cu contract până pe 31 decembrie, însă Movilă nu făcuse cerere de prelungire din timp. Conform Letiţiei Palaga, Movilă ar fi adunat datorii din neplata chiriei în valoare de peste 300 de lei. În replică, deputatul a transmis printr-un co­mu­nicat de presă mai multe documente oficiale, respectiv notificarea pe care a trimis-o din noiembrie la Primărie şi în care cerea prelungirea contractului, dar şi solicitarea propriu-zisă de prelungire datată în luna decembrie, precum şi chitanţe că şi-a achitat chiria.

Primarul Gheorghe Nichita a punctat că spa­ţiul în care se afla cabinetul parlamentar al lui Movilă aparţine de fapt organizaţiei PDL Iaşi. „Avem 17 parlamentari în judeţul Iaşi, iar acei parlamentari care sunt în colegii rurale nu au spaţii în municipii, decât dacă îşi închiriază ei la privat. De la Ţibăneşti să ne mutăm la Iaşi şi să impunem consiliului neapărat spaţiu mi se puţin aberant. Nu cred că un parlamentar care primeşte destui bani de la bugetul de stat nu poate să-şi achite dările la un cabinet parlamentar, care are şi personal calificat nu găseşte timpul necesar de notificare de prelungire a unui contract“, a declarat Nichita. Deputatul Movilă i-a răs­puns primarului că nu este bine informat, a amintit de toate demersurile pe care le-a făcut din timp şi a părăsit sala.

După acest episod, consilierii locali au votat ca Movilă să-şi desfiinţeze cabinetul parlamentar, iar spaţiul să fie cedat partidului. Preşedintele PDL Iaşi, Gabriel Surdu, a spus că-l primeşte oricând pe Movilă în fostul spaţiu. „Noi avem spaţii restrânse acolo şi am optat cu toţi colegii să păstrăm acest spaţiu. Nu înseamnă că domnul deputat care este unul dintre cei mai buni parlamentari ai noştri nu-şi găseşte locul în aceste birouri şi nu s-a pus vreodată problema ca domnul deputat să nu poată să-şi desfă­şoare activitatea parlamentară în sediul par­tidului. Dumnealui are tot dreptul să facă demersurile de care a făcut vorbire. Suntem alături de el“, a declarat Surdu.

Cu excepţia acestor tensiuni, consilierii locali au votat la foc automat toate cele 29 de proiecte de pe ordinea de zi. Au fost aprobate investiţii la Cimitirul „Sfinţii Petru şi Pavel“ evaluate la 6,2 milioane de lei, la Spitalul de Recuperare, 2 milioane de lei, sau modernizări la strada Eternitate şi stradela Sfântul Andrei. În cadrul şedinţei de ieri, primarul Gheorghe Nichita i-a înmânat un premiu de excelenţă în cultură maestrului Petrică Ciubotaru, cu ocazia celebrării a 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate artistică la Teatrul Naţional.

Comentarii