N

Cum se obţine diploma de medic la Iaşi: materiale expirate, taxe umflate (VIDEO)

N

sâmbătă, 24 mai 2014, 12:34
6 MIN
 Cum se obţine diploma de medic la Iaşi: materiale expirate, taxe umflate (VIDEO)

\N

„Ziarul de Iaşi“ a intrat, în exclusivitate, în posesia unei plângeri depuse de un student din Republica Moldova, Maxim Tul­bure, la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală de la Suceava, cu privire la mai multe nereguli financiare de la Universitatea „Apollonia“ din Iaşi, nereguli în urma cărora poliţiştii antifraudă au descins în cursul săptămânii la unul dintre sediile insti­tuţiei de învăţământ superior privat. În plângerea studentului respectiv se observă mai multe metode prin care universitatea creşte taxele celor care sunt înscrişi la studii. Însă una dintre cele mai grave acuzaţii se referă la faptul că universitatea vinde materiale didactice stomatologice expirate studenţilor, care să fie folosite pe pacienţii care intră în clinica instituţiei de învăţământ superior. Însuşi rectorul Vasile Burlui, într-una din înregis­trările intrate în posesia „Ziarului de Iaşi“, rosteşte, într-o întâlnire cu mai mulţi studenţi nemulţumiţi, faptul că „noi mai avem materiale expirate, dar care încă sunt bune de utilizat“.

Contractul, la secret

În plângerea adresată de către studenţii Facultăţii de Medicină Dentară se specifică în primul rând faptul că aceştia nu beneficiază de o a doua copie a contractului încheiat cu universitatea. Dacă aceştia vin să ceară documentul respectiv, li se permite, „doar dacă insistăm“, să facă o copie xerox a contractului deja existent. Maxim Tulbure, studentul exmatriculat care a depus plângerea, susţine că a făcut mai multe cereri la universitate pentru a primi contractul de studii. „Am făcut o cerere că vreau contractul din anul I şi anul al II-lea, ne-am întins o săptămână, două săptămâni, iar apoi, când am fost, chiar marţea aceasta, mi-au spus că actele acestea nu se pot da“, susţine studentul. Acesta a pus la dispoziţia „Ziarului de Iaşi“ şi o înregistrare în care cere de la personalul universităţii contractul, însă i se spune că „actele acestea nu se dau“, fără a primi explicaţii suplimentare. Mai mult, conform studentului, contractele de studii ar fi modificate de către conducerea universităţii. Atât acesta, cât şi colegii săi au văzut cum în unele exemplare din contractele cu universitatea în taxa pe care a plătit-o în primul an de studiu a fost modificat, cu corectorul, suma plătită din 1.400 de euro în 1.700. „Nu ştiu cu ce scop, până să mă exmatriculeze nu ne-au cerut diferenţa de 300 de euro, dar şi colegii mei mi-au spus că se tem că asta urmează“, a precizat studentul.

40 euro pentru absenţe, chiar dacă au fost prezenţi

În ceea ce priveşte taxele, în documentul depus la autorităţile de control se specifică faptul că, în contractul semnat cu universitatea, în afară de taxa anuală, mai există un punct la care este specificată existenţa unor taxe nedefinite. „Alte taxe pentru unele servicii solicitate de studenţi şi stabilite de Senatul Universităţii vor fi afişate la în­ceputul anului universitar“. „Nu ni s-a adus cunoştinţă de ele, însă suntem obli­gaţi să achităm o taxă cuprinsă între 35 şi 40 de euro pentru absenţe, chiar dacă nu am absentat. Ne-au fost anulate adeve­rinţele medicale fără nici o explicaţie pertinentă sau bază legală, fiind acceptate doar cazurile de spitalizare. Chiar şi la unele obiecte la care nu s-au ţinut cursurile sau stagiile practice am fost obligaţi să achităm taxa pentru absenţe. Am plătit şi reexaminarea de 35 de euro a unui examen, în condiţiile în care nu am fost examinaţi niciodată!“, este precizat în documentul depus de către studenţi la DRAF Suceava. În documentul citat se mai semnalează o pro­blemă legată de baremele studenţilor. Aceştia trebuie să îndeplinească anual bareme practice obligatorii, care presupun diferite tratamente practicate pe studenţi sau pe pacienţi, bareme care ar trebui să fie gratuite, conform contractului de studiu în­cheiat între studenţi şi universitate. „Chiar dacă în «Regulamentul de Instruire Prac­tică», postat pe site-ul universităţii, nu apare nici o taxă percepută pentru aceste bareme, noi plătim de la 50 la 1.500 de euro, în funcţie de anul de studiu“, se precizează în document.

Materiale expirate folosite în mod deliberat pe pacienţi

Ilustrativ în acest caz este o înregistrare, intrată în posesia „Ziarului de Iaşi“, a unei întâlniri desfăşurate între preşedintele şi fondatorul „Apollonia“, Vasile Burlui, şi un grup de aproximativ 50 de studenţi, care au venit să îşi exprime nemulţumirea. La întâlnirea respectivă, din mărturiile studen­ţilor şi din înregistrare, preşedintele răspune la întrebarea unei studente despre materia­lele didactice expirate explicându-i că acestea „sunt încă bune de utilizat“.

În documentul trimis către direcţia antifraudă, se precizează că „universitatea ne pune la dispoziţie materiale donate de la diferite mărci sau firme de produse stomatologice expirate (compoziţie, cimenturi canalare şi altele pe care probabil nu le-am văzut până acum şi nici nu ştim de ele), iar în cadrul acestor bareme noi le plătim şi folosim pentru tratamente“. Iar pentru cumpărarea acestor materiale, studenţii nu primesc nici bon fiscal şi nici chitanţă pe numele lor. La întâlnirea cu Vasile Burlui, o studentă l-a întrebat pe acesta de ce trebuie să plătească pentru materialele didactice, acesta răspun­zându-i că, „dacă aduci pacientul, îi faceţi manopera şi el vrea să plătească, atunci voi nu daţi niciun ban. Dacă nu plăteşte el, trebuie să plăteşti tu. Cum să îţi tai bon pe numele tău când tu plăteşti pentru x-ulescu?“. În cadrul aceleiaşi întâlniri, o altă studentă s-a plâns de faptul că anul trecut în cadrul primului modul din primul semestru nu s-au făcut cursuri la nici o materie, însă studenţii au fost nevoiţi să plătească ab­senţele de la cursurile la care au lipsit (chiar dacă nu s-au făcut). La acest lucru, preşedintele a promis că profesorilor li se vor scădea din salariu, că orele vor fi reluate gratuit, dar nu a explicat ce se va întâmpla cu banii studenţilor.

O zi de întârziere, 650 de euro

Una dintre problemele de care s-au plâns mai mulţi studenţi în întâlnirea respectivă a fost şi faptul că, pentru o zi de întârziere, la plata taxei de 2.000 de euro anuală li s-a adăugat o penalitate de 650 de euro. „Eu am semnat contractul pe 9 octombrie, terme­nul de plătit taxa era 10 octombrie, dar am plătit pe 11 şi mi-aţi băgat 650 de euro în plus“, s-a plâns o studentă, la care Vasile Burlui i-a replicat „şi ce să îţi fac eu dacă nu ai plătit la timp? Nimeni din cei care au respectat datele respective nu au plătit în plus“. Contactat de către reporterul „Zia­rului de Iaşi“, preşedintele „Apollonia“ a sugerat că încercăm să îi facem „atmosferă“ studentului care a înaintat plângerea la direcţia antifraudă, pentru că acesta din urmă i-ar fi dat şi în judecată. „Domnule, vorbim despre un student care a fost exmatriculat, despre care am aflat că ne-a dat şi în judecată. Eu unul nu îmi consum timpul vorbind despre studentul x. Şi prin dumneavoastră cred că încearcă să îşi facă atmosferă înainte de proces“, a declarat Vasile Burlui.

Comentarii