Daune de 100 de lei pe zi din cauza unor birocraţi ieşeni fără chef de muncă la serviciu

duminică, 02 martie 2014, 13:16
4 MIN
 Daune de 100 de lei pe zi din cauza unor birocraţi ieşeni fără chef de muncă la serviciu

O instituţie publică din Iaşi este executată silit din cauza leneviei unor funcţionari. Un ieşean care a apelat la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a câştigat despăgubiri de 36.500 de lei deoarece nu a primit un răspuns banal de la angajaţii unităţii publice. Ieşeanul a cerut acordarea drepturilor de deţinut politic, însă nu a primit nici răspuns pozitiv, nici negativ, spune el. „Ei se joacă pe banii statului. Ar trebui ca suma pe care am câştigat-o eu să o plătească angajaţii de acolo, nu statul“, precizează Costel Doroftei, un ieşean stabilit în SUA care spune că a fost persecutat în timpul regimului comunist

Un ieşean stabilit în SUA a câştigat în instanţă lupta cu birocraţia românească. Costel Doroftei susţine că a fost persecutat politic în perioada comunistă, având în acest sens un dosar emis de Consiliul Naţional al Studierii Arhivelor Securităţii (CNSAS) în care atestă că a făcut puşcărie politică. De şase ani, ieşeanul se chinuieşte ca funcţionarii din Iaşi să îi recunoscă statutul de deţinut politic. A încercat în primă fază, în 2008, formulând o cerere la fosta Direcţie de Muncă Iaşi, actuala Agenţie Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). „Precizăm că reclamantul avea nevoie de un simplu răspuns, fie el chiar şi de respingere a cererii, pentru ca, astfel, pe baza acestui răspuns, dacă era negativ, să poată solicita drepturile sale în instanţă“, spune avocatul Bogdan Muraru, apărătorul lui Doroftei.

Costel Doroftei a "amendat" lenea din instituţiile bugetare

Funcţionarii nu au remis însă niciun răspuns, motiv pentru care Doroftei a apelat la instanţă. „După o casare cu trimitere şi două recursuri, pârâta a fost obligată prin hotărâre irevocabilă să răspundă la cererea reclamantului, de acordare a drepturilor de fost deţinut politic. Atenţie, pârâta a fost obligată doar să răspundă la cerere, nu a fost obligată să acorde drepturile de fost deţinut politic. Adică a fost obligată să răspundă dacă petentul are sau nu are dreptul de a beneficia de drepturile conferite de lege foştilor deţinuţi politici. Cu toate acestea, pârâta nu a răspuns“, a mai explicat Muraru.


S-a ajuns la executare silită

Pentru că funcţionarii au continuat să ignore cererea ieşeanului, acesta a apelat la judecători pentru obţinerea unor daune morale, solicitând 100 de lei pe zi, timp de un an. În octombrie 2013, acţiunea ieşeanului a fost admisă definitiv de către judecători, AJPIS fiind obligată la plata sumei cerute de Doroftei. În urmă cu câteva zile, în baza hotărârii judecătoreşti obţinute, un executor judecătoresc a deschis dosarul de executare silită împotriva instituţiei de stat. „O pagubă care putea fi foarte uşor evitată prin întocmirea de către pârâtă a unui simplu răspuns, la cererea petentului. Răspuns care putea fi negativ sau pozitiv şi care în mod obişnuit putea fi întocmit în treizeci de minute. Şi astfel putându-se evita o pagubă  creată bugetului de stat, care se ridică aproape la suma de 10.000 euro, cu tot cu cheltuielile de judecată şi executare silită“, a mai spus avocatul Muraru. Reprezentanţii AJPIS au remis redacţiei un răspuns în care au admis că au fost somaţi de executori să achite suma de 43.500, însă au precizat că lupta în instanţă continuă.

„Doroftei Costel a solicitat în anul 2008 stabilirea calităţii de beneficiar al prevederilor Decretului – Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare. Atunci era Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, apoi Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale şi nu Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Comisia judeţeană Iaşi pentru aplicarea prevederilor Decretului – Lege  nr. 118/1990 a respins cererea sa, ca fiind nedovedită. De atunci Doroftei Costel ne cheamă în instanţele de judecată ieşene cu aceleaşi cereri sau cu solicitări colaterale. Ultimul dosar – Dosarul nr. 37297/245/2012 de la Judecătoria Iaşi – a avut ca obiect daune cominatorii transformare în daune compensatorii. Judecătoria Iaşi a respins toate cele 6 excepţii de procedură invocate de noi şi a admis cererea reclamantului. La cererea noastră de recurs din decembrie 2013, Tribunalul Iaşi a stabilit  judecarea recursului la data de 20.06.2014“, au transmis reprezentanţii instituţiei publice.

Doi ani de puşcărie

Costel Doroftei este e părere că nu statul român ar trebui să plătească pentru birocraţia din cazul său, ci angajaţii cărora, spune el, le-a fost lene să îi dea un răspuns. „Ei se joacă pe banii statului. Vorbim de birocraţie, de lene, de dezinteres. Ar trebui să plătească angajaţii de acolo, nu statul“, ne-a spus Doroftei. Acesta a detaliat şi motivele care l-au determinat să solicite drepturile de deţinut politic. Doroftei spune că deţine un dosar de peste 200 de pagini ce detaliază ororile la care a fost supus în perioada de dinainte de Revoluţie. La începutul anilor ‘80, ieşeanul şi-a manifestat interesul de a părăsi România. „În această perioadă am suferit şi o condamnare fiind închis în penitenciarul Galaţi, la secţia de deţinuţi politici, unde urmărirea de către serviciul de securitate a continuat. Mai mult, datorită convingerilor mele, în repetate rânduri am fost închis la izolare în condiţii de nedescris, unde am fost bătut în repetate rânduri şi forţat să renunţ la cererea de plecare din ţară“, a spus Doroftei. Acesta a stat doi ani în puşcărie reuşind să plece din România cu puţin timp înainte de căderea regimului Ceauşescu.
 

Comentarii