De Business

Punem punctul pe știi

De frica amenzilor, tot mai mulţi patroni angajează pe salariul minim

miercuri, 18 ianuarie 2017, 02:50
3 MIN
 De frica amenzilor, tot mai mulţi patroni angajează pe salariul minim

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi susţine că întreprinzătorii preferă să încheie contracte de muncă, de multe ori parţiale, de teama amenzilor. Cele mai multe persoane prinse că lucrau fără contract activează în construcţii şi în firmele de pază şi protecţie.

„Negri” mai puţini, amenzi însă mai „consistente” pentru munca fără forme legale. Aşa poate fi rezumată, în doar câteva cuvinte, activitatea din 2016 a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Patronii ieşeni au plătit cu vârf şi îndesat pentru abaterile de la legislaţia muncii în 2016. Circa 2,8 milioane de lei este valoarea totală a amenzilor dispuse de ITM Iaşi doar pentru nereguli ce ţin de legislaţia din domeniul relaţiilor de muncă. În urmă cu doi ani, valoarea totală a amenzilor date de ITM agenţilor economici în domeniul relaţiilor de muncă a fost de circa 2,2 milioane lei. Peste 1,7 milioane de lei reprezintă doar sancţiunile cazurile de muncă la negru depistate în 2016, cu 200.000 lei peste valoarea consemnată în decursul anului 2015. „Anul trecut, ITM Iaşi a desfăşurat 2.177 de acţiuni de control pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de muncă ilicită. În urma verificărilor, inspectorii de muncă au sancţionat 112 angajatori, fiind descoperite 168 de persoane care munceau fără forme legale. În anul 2014 au fost depistate 293 de persoane fără contract de muncă, iar în anul 2015, 203 persoane”, a declarat inspectorul-şef adjunct George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Partea vizibilă

Majoritatea „negrilor” provin, potrivit oficialului ITM, de la firme care activează în domenii precum construcţii şi comerţ, dar un „contingent” numeros de muncitori fără contract de muncă a fost descoperit şi la firmele care prestează servicii de pază şi protecţie. Într-un comunicat dat publicităţii la mijlocul anului trecut, conducerea ITM recunoştea chiar că fenomenul muncii la negru în judeţul Iaşi, în construcţii, este mult mai grav decât arată cifrele oficiale. „În perioada 2011-2016, în judeţul Iaşi, mai mult de 50 de persoane fizice beneficiare ale unor lucrări în construcţii în regie proprie au fost depistate utilizând munca a peste 150 de persoane fizice, fără încheierea unor contracte individuale de muncă, sau fără declararea acestora în registrul general de evidenţă a salariaţilor. Aceste date reflectă doar partea vizibilă a fenomenului, reprezentând doar cazurile care au fost identificate şi instrumentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, fără a include acele situaţii în care acţiunile de control au fost obstrucţionate. Partea invizibilă a raporturilor de muncă subordonată nedeclarată este cu certitudine mai mare, la acestea adăugându-se persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, care prestează servicii într-un mod neformalizat şi nedeclarat”, preciza în comunicat, folosind statistica disponibilă la acea dată, George Albulescu, inspectorul-şef ITM.
 
Contracte pe două ore
 
Contactat de „Ziarul de Iaşi”, Albulescu spune că, simultan cu scăderea numărului de cazuri de muncă ilicită, numărul contractelor de muncă nou încheiate şi înregistrate în baza de date a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani. Acesta a explicat că, de cele mai multe ori, patronii preferă să încadreze pe salariu minim angajaţii decât să mai rişte să lucreze ilegal cu aceştia, având în vedere valoarea foarte ridicată a amenzilor în astfel de cazuri. Albulescu mai zice că foarte mulţi patroni aleg să încheie contracte de muncă pe două sau patru ore pe zi, mult mai „ieftine” pentru angajator la plata contribuţiilor angajaţilor către stat. „Din anul 2014, avem o medie de aproximativ 9.000 de contracte de muncă noi faţă de anul precedent”, a specificat şeful ITM. În prezent, la nivelul judeţului figurează în statistici 157.233 de salariaţi, în creştere cu 6.437 persoane (+4,3%) faţă de luna corespunzătoare din anul 2015.      

Comentarii