Delapidare la Primărie. Nu s-a prins urma banilor. Contabila a demisionat

sâmbătă, 28 octombrie 2017, 02:00
6 MIN
 Delapidare la Primărie. Nu s-a prins urma banilor. Contabila a demisionat
Peste 430.000 de lei s-au scurs din contul primăriei, lună de lună. Contabila şi-a dat demisia. Edilul-şef Maricel Turcu şi ajutorul lui s-au ascuns de jurnaliştii “Ziarului de Iaşi“. Lovitura a fost constatată de inspectorii Curţii de Conturi. Banii ar ajunge pentru plata salariilor majorate timp de jumătate de an. Primarul şi-a dat un „brut“ de 8.100 de lei, iar „vicele“ Ioan Anton – 6.300 lei.

Şoc într-o primărie din judeţul Iaşi: din casieria unităţii, primarul, contabila şi casierul trebuie să justifice dispariţia unei sume mari de bani. Este vorba despre suma de 432.000 lei, faptul fiind constatat de către inspectorii Curţii de Conturi Iaşi în urma unui control finalizat zilele trecute.

Potrivit primelor informaţii aflate de către jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“, banii ar fi fost „subtilizaţi“ în decursul a trei ani, prin suplimentarea lefurilor angajaţilor, bani care intrau însă în buzunarul cuiva, câte 10.000 lei şi uneori 20.000 lei, în fiecare lună.

Încercând să desluşim cum a fost posibilă delapidarea într-o Primărie care are resurse financiare reduse, ne-am izbit de un zid al tăcerii. Primarul, cât şi vice­primarul s-au ascuns la propriu: unul prin Iaşi, celălalt prin Andrieşeni. La rândul ei, contabila, nu vrea să spună nimic, însă tremura ca varga atunci când a fost întrebată despre lipsa banilor. Ea şi-a dat demisia în urmă cu o săptămână şi stă acasă. Toţi angajaţii din Primărie au gura pecetluită, însă sătenii vorbesc despre faptul că primarul se află în conflict deschis cu contabila, de câţiva ani.

Cu banii dispăruţi din caserie putea fi pietruit drumul principal, de la intrarea în comună, care e jale: puţină piatră pe ici-pe colo, în rest, drum de pământ.

În acest caz, primarul a făcut sesizare penală pe numele contabilei şi a casierului. În privinţa banilor pe care îi scotea lunar contabila din conturile primăriei, am făcut rost de un stat de plată în care se pot vedea salariile celor care lucrează aici.

Primarul Turcu nu a fost de găsit

Jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“ au aflat despre dispariţia banilor dintr-o discuţie cu doi primari de comune din judeţ, care şuşoteau, cu uimire, despre suma mare de bani dispărută din caseria contabilităţii din Andrieşeni. Unul dintre ei spunea că 400.000 de lei a avut ca buget de salarii al primăriei tot anul trecut.

Curioşi, în urmă cu trei zile, am contactat telefonic primarul de la Andrieşeni, Maricel Turcu. El însuşi agent fiscal în trecut, în cadrul compartimentului contabil din cadrul Primăriei Andrieşeni, acesta a răspuns în primă fază la telefon, spunând că urmează să meargă la Curtea de Conturi pentru a primi procesul verbal al controlului făcut în contabilitatea instituţiei. A precizat să se va întâlni cu noi într-un interval de două ore. De atunci, inclusiv în ziua respectivă, l-am sunat zilnic, însă nu a binevoit să răspundă apelurilor telefonice.

În acest sens, ieri-dimineaţă, jurnaliştii au mers în comună, pentru a da de urma banilor dispăruţi. Încă de la ieşirea de pe DJ 282, intrând pe drumul 282 F, ne-a frapat starea extrem de proastă a drumului. O porţiune scurtă de drum, care părea bombardată ca la război, apoi drum de pământ, pe alocuri pietruit. Până la primărie, cale de vreo 7 – 8 kilometri, „peisajul“ nu s-a schimbat. În clă­direa primăriei se aflau doar doi angajaţi, o femeie care era în biroul viceprimarului şi asistentul social. Aceasta ne-a anunţat că primarul se află la Iaşi, iar viceprimarul Ioan Anton tocmai ieşise. L-am sunat, şi a spus că ajunge în câteva minute la pri­mărie. Nu a mai ajuns nici într-o oră, primarul nu răspunea la telefon, iar func­ţionarii din primărie ridicau din umeri, cu privirea în pământ.

„Nu mai avem contabil! Nu ştiu unde locuieşte, nu mă întrebaţi pe mine de ea!“, a răspuns femeia din biroul viceprimarului, cu ochii în pământ.

„Nu ştiu, deocamdată, cum au dispărut banii“

După ce am mai stat câteva minute să aşteptăm sosirea viceprimarului, ne-am resemnat şi am întrebat un sătean despre adresa contabilei primăriei, Doina Mina Costea. Contabila locuia într-o căsuţă bă­trânească, renovată. Aceasta a ieşit afară, din casă, temătoare. Ne-a spus că nu mai lucrează la primărie, şi nu ştie cum de a ieşit această „gaură“ în contabilitate.

„Nu ştiu, deocamdată, cum au dispărut banii. Pur şi simplu mi-am dat demisia, chiar dacă am lucrat mulţi ani la primărie“, ne-a spus femeia, tremurându-i bărbia.

Pentru că reprezentanţii comunei au dat bir cu fugiţii, jurnaliştii au început să întrebe sătenii despre dispariţia banilor. Cul­mea, aceştia erau „puşi la curent“ cu toate noutăţile. Un pensionar ne-a spus că între primar şi contabilă se ducea de mai mult timp un conflict, mocnit.

„Eu nu cred că ea a furat banii, şi nici casierul. Ca­sierul are o casă frumoasă, este adevărat. Prima­rul şi-a deschis un magazin în sat“, ne-a spus bărbatul.

Salarii grase la primărie

În urma informaţiilor obţinute de către jurnaliştii „Ziarul de Iaşi“, banii ar fi fost sustraşi din fondul colector aparţinând băncii care împărţea banii pe cardurile salariaţilor primăriei. Contabila ar fi trecut sume diferite în statul de plată pe care îl semna primarul, la fel şi în ordinul de plată pe care îl prezenta Trezoreriei Iaşi. Trezo­reria vira banii în contul colector al băncii care îi împărţea către salariaţi. Aşa se făcea că, lunar, salariile erau „umflate“ artifical cu câte 10.000 de lei, câteodată chiar şi cu 20.000 de lei.

Primarul comunei a făcut zilele trecute o sesizare penală, iar în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru in­fracţiunea de delapidare. De asemenea, casieria Primăriei Andrieşeni a fost sigilată de către inspectorii Curţii de Conturi Iaşi, până la sfârşitul cercetărilor.

În privinţa salariilor, angajaţii Primăriei Andrieşeni, în frunte cu edilul Maricel Turcu, au lefuri fru­muşele. Primarul este trecut în statul de pla­tă cu suma brută de 8.156 de lei, viceprimarul Ioan Anton – 6.344 lei, secretarul ins­tituţiei, Iulia Bouţu – 5.051 lei, iar fosta contabilă, Doina Mina Costea, lua 4.035 lei. Consilierul personal al primarului este trecut cu suma brută de 3.123 lei, iar şoferul 2.700 lei. În total, pe statul de personal al in­sti­tuţiei sunt trecute 23 de persoane.

De ase­menea, în fiecare lună, contabila instituţiei trebuia să scoată din conturile Primăriei suma totală de de 77.000 lei, aici fiind incluse şi plata contribuţiilor, impozitelor şi asigurărilor sociale.

Comentarii