Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Depozitul din stomacul copiilor ajunşi la spital: baterii de ceas, ace, monede sau medalioane

GALERIE
obiecte inghitite 2obiecte inghitite 7obiecte inghitite 3
  • obiecte inghitite 2
  • obiecte inghitite 7
  • obiecte inghitite 3
- +

La Spitalul de Pediatrie ajung săptămânal copii cu vârste sub 3 ani care au înghiţit diverse obiecte. Un medic de aici are o adevărată „colecţie“ cu obiecte înghiţite de copii: 80 de piese 

Aproape în fiecare săptămână, în compartimentul ORL de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ ajung copii cu vârsta de până la trei ani după ce înghit obiecte care le pun viaţa în pericol, de cele mai multe ori din cauza neatenţiei părinţilor. Printre cele mai dificile cazuri se numără cele în care copii înghit baterii de ceas, ace, monede sau medalioane.

În unele situaţii este posibil ca obiectul respectiv să tranziteze tubul digestiv, să ajungă în stomac, apoi în intestine şi să poată fi eliminat fără probleme. Însă dacă acesta se blochează pe traiectoria către stomac sau dacă nu este eliminat, este nevoie neapărată de intervenţia medicului. Săptămâna trecută au ajuns de urgenţă la spital un copil de un an şi altul de doi ani care au înghiţit monede, şi care nu mai puteau respira. Duminică a mai ajuns la spital un copil de doar zece luni după ce a mâncat peşte, iar un os i s-a înfipt în amigdală şi nu mai putea respira. „Ne confruntăm cu astfel de cazuri, mai ales atunci când este dezlegare la peşte. Ar trebui ca părinţii să înţeleagă că peştele în cazul copiilor se dă eventual fără os“, a precizat dr. Magdalena Cristian, medic primar ORL.

Mai mult, în ultima vreme există şi copii cu vârsta de până la un an care se îneacă cu seminţe, alune sau miez de nucă. „Recomandăm părinţilor o mai mare atenţie la alimentaţie, să nu dea copiilor să mănânce altceva decât ceea ce este potrivit vârstei pe care o au copiii. Mai sunt şi părinţi care spun că celor mici le este poftă de alune sau miez de nucă, însă acestea nu se dau copiilor sub şase ani deoarece sunt înecăcioase şi pun viaţa copiilor în pericol“, a explicat dr. Magdalena Cristian.

Medicul mai spune că, în cei peste 20 de ani de activitate, a pus deoparte toate obiectele înghiţite sau aspirate de cei mici, iar astfel a ajuns să deţină o întreagă colecţie, de peste 80 de obiecte. Printre acestea se numără seminţe, boabe de fasole, dar şi baterii de ceas, ace, pioneze, medalioane, cruciuliţe sau alte obiecte mari de metal. Nu le-a păstrat însă pe toate deoarece seminţele sau boabele de fasole s-au degradat şi au fost atât de multe încât a devenit practic o obişnuinţă să le extragă.

Anual, în cadrul compartimentului ORL ajung în jur de 50 de astfel de copii cu obiecte blocate în esofag din toată Moldova, dar şi aproximativ 70 de copii cu corpuri străine ajunse în plămâni. „Acesta este şi motivul pentru care există diferite avertizări pe jucării, să nu fie folosite de copiii sub trei ani, pentru că pot fi înghiţite. Copiii iau de jos şi au tendinţa să ducă direct în gură, fie pentru că îi mănâncă gingiile, fie că sunt curioşi şi explorează tot ce găsesc în jur. La un moment dat, încep să râdă, şi astfel înghit; ei nu gândesc ca un adult, de aceea trebuie supravegheaţi atent“, a completat dr. Magdalena Cristian.

Medicul subliniază că cele mai mari probleme pot fi cauzate de înghiţirea bateriilor rotunde de ceas, tip capsule, care, dacă se dizolvă, pot să ardă intestinul, dar şi fasolele sau alunele întregi, care îşi măresc volumul după ce sunt înghiţite şi cei mici pot astfel ajunge să se sufoce.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri