Deutsche Welle: Sunt lucrătorii români şi bulgari dornici să emigreze?

duminică, 29 decembrie 2013, 09:12
2 MIN
 Deutsche Welle: Sunt lucrătorii români şi bulgari dornici să emigreze?

Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor care caută un loc de muncă în alte state membre ale Uniunii Europene vor fi ridicate din ianuarie 2014, dar experţii afirmă că temerile privind o emigraţie masivă dinspre România şi Bulgaria către Vest sunt mai degrabă nefondate, notează sâmbătă postul de radio german Deutsche Welle.

Potrivit lui Sven-Joachim Irmer, şeful secţiei pentru relaţii internaţionale al fundaţiei ‘Konrad-Adenauer-Stiftung’ pentru România şi Republica Moldova, este normal ca cetăţenii UE să caute locuri de muncă sau să studieze în alte state membre ale UE, dar el nu crede că va avea loc "o supraimigraţie" în viitorul apropiat în ţări din vestul Europei, aşa cum sugerează unele mass-media europene.

Romania şi Bulgaria au aderat la UE în 2007. Până acum, românilor şi bulgarilor le-a fost permis să lucreze legal în Germania dacă deţineau un permis de muncă emis de Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă. De la această regulă au fost exceptaţi lucrătorii cu înaltă calificare şi membrii familiilor lor.

Schimbările ce intervin de la 1 ianuarie privesc mai ales muncitorii necalificaţi ce provin din România şi Bulgaria, cărora până acum le era permis să lucreze cel mult şase luni consecutive ca lucrători sezonieri în Germania şi care de acum înainte vor putea căuta locuri de muncă de lungă durată.

În opinia Victoriei Stoiciu, manager de programe la filiala română a fundaţiei ‘Friedrich Ebert’, în realitate restricţiile legale promovează, mai degrabă decât stopează, imigraţia clandestină. Potrivit unui recent studiu al OCDE, în prezent peste trei milioane de cetăţeni români trăiesc în afara României.

Germania şi alte opt state din UE vor ridica la 1 ianuarie anul viitor restricţiile provizorii impuse cetăţenilor români şi bulgari la accesul pe piaţa britanică a muncii.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii. (Agerpres)

Comentarii