Doar 3 blocuri din tot judeţul vor fi anvelopate cu bani de la Guvern

sâmbătă, 19 martie 2016, 02:58
2 MIN
 Doar 3 blocuri din tot judeţul vor fi anvelopate cu bani de la Guvern

Cele trei imobile sunt din Tg. Frumos. Reprezentanţii municipalităţii spun că preferă să depună proiectele de reabilitare termică pentru finanţare cu bani de la Uniunea Europeană.

Iaşul a dispărut din Programul naţio­nal privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Minis­terul Dezvoltării Regionale a emis zilele trecute ordinul privitor la aprobarea creditelor bugetare pentru derularea programului. Din lucrări prevă­zute în valoare de 25 milioane lei, Iaşului i s-au aprobat doar 659.000 lei, adică doar 2,6% din suma totală.

Singura localitate din judeţ inclusă în program este Târgu Frumos. În program vor fi incluse blocurile 7, 41 şi 43 de pe strada Cuza Vodă, cu un total de 117 apartamente.

În total, din întreaga ţară sunt incluse în program 606 blocuri. Reprezentanţii municipalităţii ieşene au afirmat că preferă să încerce obţinerea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, finanţarea guvernamentală fiind greoaie şi nesigură.

„Anexele la ordinul ministerului, respectiv localităţile şi sumele aprobate, sunt cam aceleaşi de la an la an. Având în vedere faptul că Guvernul nu a finanţat cum trebuie acest program, am considerat că apelând la fondurile europene, avem mai multe şanse de a ajunge la un rezultat. Am avut de ales. Nu puteam trimite aceleaşi proiecte de blocuri şi la Guvern, şi la Comisia Europeană. Întrucât nu am primit un răspuns clar de la Guvern cu privire la certitudinea finanţării, am folosit alternativa mai sigură reprezentată de programele Comisiei Europene“, a ex­plicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Municipalitatea a obţinut finanţare în cadrul Programului Operaţional 2007-2013 pentru reabilitarea celor trei blocuri din apropierea Agenţiei CFR din Piaţa Unirii. Lucrările, în valoare totală de 1,6 milioane lei, trebuiau finalizate la sfârşitul anului trecut, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

„Lucrările vor fi terminate în iunie, iar blocurile vor arăta bine. Şi acum ar fi fost nereabilitate dacă nu apelam la fonduri europene şi le-am fi regăsit pe vreo listă guvernamentală“, a apreciat Buraga.

Primăria a pregătit, în cadrul Pro­gramului Operaţional Regional 2014-2020, documentaţii pentru reabilitarea termică a 60 de blocuri. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 1,5 milioane euro. În cadrul acestei componente a POR, au fost alocate Regiunii Nord-Est 63,9 milioane euro. O cerere de finanţare poate include un număr de cel mult 10 blocuri. Pentru a putea reabilita toate blocurile pentru care au fost întocmite proiectele tehnice, municipalitatea ar trebui să poată obţine finanţarea a cel puţin 6 proiecte.

Comentarii