De Business

Punem punctul pe știi

Dorel de la Fisc a organizat un concurs de angajare de tot râsul

miercuri, 22 iunie 2016, 01:50
5 MIN
 Dorel de la Fisc a organizat un concurs de angajare de tot râsul

Din cauza unei greşeli strecurate în anunţul de angajare zeci de persoane au fost induse în eroare şi nu s-au mai putut înscrie sau au fost descalificate fiindcă au ajuns prea târziu. Cu toate aceste concursul se desfăşoară în continuare.

 

Concursul organizat de Direcţia Regională a Finanţelor Publice pentru ocuparea unor posturi de vameşi ridică tot mai multe semne de întrebare în privinţa corectitudinii organizării, dar încă se desfăşoară. Principala problemă a concursului este legată de  termenul limită de depunere a dosarelor, care nu a fost specificat concret în anunţ, inducând astfel în eroare peste 30 de persoane care aspirau la cele 13 posturi vacante în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Vicovu de Sus, Suceava. În primă fază, după cum „Ziarul de Iaşi” a sesizat săptămâna trecută, cel puţin zece persoane nu şi-au putut depune dosarele din cauza unei greşeli a persoanei care a redactat anunţul de invitaţie la concurs. În acelaşi document, au fost notate ca termene limită de depunere a dsoarelor două perioade: „20 de zile de la data publicării anunţului în Monitorul Oficial” şi „20 de zile lucrătoare de la data publicării în Monitorul Oficial”. Anunţul a fost publicat în MO pe data de 20 mai, astfel că termenele  limită erau fie 8 iunie, fie 16 iunie. Acest aspect i-a indus în eroare pe zece dintre candidaţi, care au luat în calcul perioada de 20 de zile lucrătoare, potrivit căreia ar fi avut timp inclusiv luni, 13 iunie, să se înscrie. „Ne-am prezentat luni la sediul DGRFP de pe strada Anastasie Panu pentru a ne depune dosarele la. Cum am intrat în clădire şi am anunţat unde vrem să mergem, ni s-a spus că vineri s-a terminat înscrierea. Pe noi ne-a indus în eroare, am calculat 20 de zile lucrătoare şi ne încadram perfect. Am sunat la numărul de telefon de la Resurse Umane, ne-a răspuns o doamnă care, deşi i-am explicat ce dorim şi ce scrie în anunţ, ne-a spus că nu mai are ce face, termenul final a fost vineri. Nu ştiu dacă sunt interese sau care ar fi motivele, dar noi am fost induşi în eroare şi acum nu putem beneficia de aceeaşi şansă ca participanţii admişi”, ne-a precizat unul dintre candidaţi. În acea zi, angajaţii de la Resurse Umane ne-au transmis, prin vocea purtătorului de cuvânt, că a fost vorba de o „eroare de transcriere”, termenul limită corect fiind de 20 de zile calendaristice, cum este specificat în cadrul rubricii „Condiţiile de desfăşurare a concursului”.

 
„Nu ştiu care sunt motivele”
 
Publicarea dosarelor acceptate şi respinse de comisia de concurs formată din reprezentanţi ai Direcţiei Vamale şi ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a scos la iveală o altă gafă a departamentului Resurse Umane din cadrul DGRFP. Excepând cei zece candidaţi care nici măcar nu şi-au putut depune dosarul, alţi 25 de candidaţi au fost respinşi de la concurs încă din faza dosarelor pentru că au avut depăşit termenul de înscriere. Greşeala ar proveni tot de la finanţiştii care au organizat concursul care le-au transmis celor ce se interesau că termenul limită de înscriere este vineri, 10 iunie, având în vedere că anunţul a apărut în MO pe 20 mai. Însă, calculând efectiv 20 de zile calendaristice, inclusiv 20 de mai, reiese că termenul limită de depunere este 8 iunie, aceasta fiind şi data luată în considerare de comisia de concurs. „Vă spun sincer, am încremenit când am citit rezultatele de la selecţia dosarelor. Am sunat înainte la numărul din anunţ să întreb dacă pot veni vineri, mi s-a spus că da, se poate. MI-am luat liber de la muncă, am venit tocmai de la Suceava să depun dosarul. Nu mi-a venit să cred că a fost respins. Suntem peste 20 în situaţia asta, vă spun sigur că toţi au depus dosarele joi sau vineri, pentru că mai târziu nu le-ar fi primit. Nu ştiu care sunt motivele, dar este inacceptabil ce se întâmplă la acest nivel, este bătaie de joc”, ne-a spus una din candidatele respinse, care a dorit să îi fie protejată identitatea. Reprezentanţii DGRFP Iaşi au confirmat, într-o discuţie anterioară, că „angajaţii de la Personal chiar au stat peste program, vineri (n.r. – 10 iunie), pentru a înregistra toate dosarele depuse”. În total, la concurs au fost acceptate peste 70 de dosare, din care 44 au fost admişi, iar din cei respinşi doar doi candidaţi au avut probleme legate strict de documentele solicitate în dosar. Ulterior, 11 dintre candidaţii respinşi pentru că au depăşit termenul au depus contestaţii, dar şi acestea au fost respinse.
 
Se aşteaptă ordine de mai sus
 
Contactaţi în cursul zilei de ieri, reprezentanţii DGRFP au solicitat întrebările referitoare la concurs prin e-mail, dar până la închiderea ediţiei nu au fost trimise răspunsurile pentru problemele concrete semnalate. „Solicitarea a fost trimisă structurii de specialitate pentru formularea unui răspuns. Cel mai probabil în cursul zilei de mâine (n.r. – astăzi) va fi soluţionată”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt Maria Ţăran. Tot ieri, directorul general al DGRFP Iaşi, Doina Naum (FOTO), a confirmat existenţa greşelii referitoare la termenul limită, explicând că se aşteaptă o decizie a ANFP în acest caz. „Concursul se desfăşoară în continuare, pentru că cel mai bine ar fi să aşteptăm un răspuns din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Nu este exclusă din calcul posibilitatea suspendării sau anulării concursului, noi i-am sesizat în legătură cu problemele apărute în legătură cu termenul limită”, ne-a spus, ieri, Doina Naum. Ieri a avut loc proba scrisă a concursului, iar pentru data de 24 iunie este programat interviul, în cazul în care nu va fi dispusă vreo modificare din partea ANFP. După proba scrisă, unii dintre candidaţi acuzau că au primit subiecte dintr-un act normativ necuprins în bibliografie, însă, la primirea informaţiei, membrii comisiei de concurs nu mai erau la sediu pentru a o confirma.
 
 
 
 
 

    

Comentarii