Drama fetiţei din pufuleţi ar putea da naştere unui proiect de lege în Parlament

vineri, 29 ianuarie 2016, 02:56
4 MIN
 Drama fetiţei din pufuleţi ar putea da naştere unui proiect de lege în Parlament

Medicul Marin Burlea, care este şi senator, vrea să iniţieze o nouă lege a adopţiei, plecând de la drama acestui copil înfometat de părinţi.

Pacienţii subnutriţi de la Spitalul de Copii „Sfânta Ma­ria“ au fost victimele sărăciei şi neglijenţei. Când au ajuns pe patul de spital, erau doar piele şi os, plini de leziuni, şi nu pu­teau sta pe picioare. Doctorii împreună cu personalul instituţiei le-au dat o nouă şansă la viaţă. Până să aibă un regim alimentar normal, copiii au avut nevoie de perfuzii de reechilibrare metabolică şi perfuzii nutritive, cărora li s-au adăugat produse dietetice şi formule de lapte speciale.

A prins drag de fată

Florentina, fetiţa din Vaslui care cântărea şase kilograme la cinci ani, şi a fost adusă în comă la spital, merge acum la grădiniţă.

„Flori este inteli­gentă, foarte frumoasă, şi ştie şi poezii. Când a venit prima dată, nu vorbea deloc. Abia după jumătate de an a început să pronunţe primele cuvinte. A început să mănânce, şi avea un apetit exagerat. E puţin supraponderală, pentru că a rămas cu aceeaşi foame cu care şi-a petrecut primii cinci ani de viaţă“, a povestit prof. dr. Marin Burlea, şeful Clini­cii de Gastroenterologie a spitalului.

Fetiţa provine dintr-un mediu defavorizat, are cinci fraţi, şi toată viaţa a fost hră­nită numai cu apă şi pufuleţi. Din cauza condiţiilor în care părinţii îşi ţineau copiii, aceştia au fost decăzuţi din drepturi, iar mama a murit anul trecut. În timpul spitalizării, medicul rezident Maia Tudose a prins drag de Florentina şi a luat-o în plasament. Aceasta ar dori să o înfieze, însă tatăl fetiţei nu renunţă la ea.

„Bărbatul care a înfometat-o şi a agresat-o are drept de semnătură, şi nu vrea să o dea. Legislaţia actuală include acest consimţă­mânt, şi această semnătură a tatălui până la rudele de gradul patru. Este aproape imposibil să o poată înfia. Nu s-a pus problema să o înfieze străinii, ci o familie de ro­mâni. E vorba de o familie de oameni educaţi. Voi încerca să fac un proiect de lege sau să mă lipesc la un proiect de lege nou al adopţiei care să treacă peste aceste elemente“, a subliniat prof. dr. Marin Bur­lea, care este şi senator în Par­lament.

Doctorul povesteş­te că Florentina s-a integrat repede în societate. La început era agresivă cu copiii, şi nu îi lăsa să se joace cu jucăriile. Iar când mânca, aducea castronul cu mâncare la pat şi îl păzea. Acum, fetiţa are prieteni, face sport şi gimnastică pentru a putea întreţine o greutate po­trivită pentru un copil de şapte ani.

Numai lapte de capră

Un alt caz de malnutriţie care a fost vindecat de medicii de la Spitalul „Sfânta Maria“ este Adina. La 18 ani, avea 16 kilograme, iar părul de pe două-treimi de pe suprafaţa capului era căzut. Aceasta a fost crescută numai cu lapte de capră de către mama ei, care avea o boală psihică. Fiindcă nu respectase tratamentul, îşi considera fata adolescentă un sugar.

„Dentiţia Adinei era complet distrusă. A fost trimisă la chirurgie oro-maxilo-facială şi a beneficiat de intervenţie chirurgicală pentru extracţiile necesare, ur­mând apoi un tratament de protecţie“, a menţionat prof. dr. Marin Burlea.

Fata este în prezent în grija centrului de plasament Dragomirna, jude­ţul Suceava, şi a ajuns la o greutate de 35-40 de kilograme.

Malnutriţia poate interveni şi în urma tratamentelor puternice, nu doar prin înfometare. Ionică, aşa cum îl alintă medicii, a făcut tratamente specifice polichimio­te­ra­pice în oncologie în urma unei tumori de testicul.

„Ele sunt toxice şi deteriorau starea generală şi cea de nutriţie. Era distrofic din cauza tratamentului, ajunsese la o malnutriţie severă, şi a fost reabilitat de fiecare dată prin perfuzii nutritive“, a explicat prof. dr. Marin Burlea.

Asemenea celor două fete, Ionică provine dintr-un mediu defavorizat, iar medicul susţine că mediatizarea copilului i-a făcut pe părinţi să îl accepte şi să aibă grijă de el acasă.

Comentarii