De Business

Punem punctul pe știi

Dribling de milioane de euro

luni, 13 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Dribling de milioane de euro

Fiscul a descoperit un prejudiciu de aproximativ două milioane de euro la două societăţi din domeniul comerţului.

Două firme cu activitate în comerţul nespecialziat au păgubit bugetul general de stat cu peste două milioane de euro, potrivit unor controale realizate de inspectorii antifraudă şi concretizate în rapoarte de inspecţie fiscală de Fiscul ieşean. Cel mai mare prejudiciu constatat luna trecută de inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi îi aparţine societăţii General Com Sistem, cu sediul în Manta Roşie, care ar fi fost descoperită în contabilitate cu diferenţe de plată la bugetul de stat de peste un milion de euro.

 
De unde provine prejudiciul
 
Societatea ieşeană este deţinută de Dan Mihai Grigoraş, însă până în octombrie 2015 l-a avut ca acţionar şi pe celălalt fondator, Marian Liviu Pintea. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, mulţi dintre partenerii de afaceri ai firmei General Com Sistem au probleme fiscale, în sensul în care nu declară impozitul pe profit, au acelaşi sediu şi acţionar, sunt inactive sau au comportament tip „fantomă”. Din relaţiile cu astfel de parteneri, s-a constatat că cel puţin din nedeclararea TVA s-a creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 600.000 euro. De asemenea, o diferenţă de peste 400.000 euro a fost găsită la plata impozitului pe profit, după ce au fost descoperite cheltuieli nedeductibile pentru care nu existau documente justificative. Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Finanţelor Publice, General Com Sistem a avut în 2014 o cifră de afaceri e 2,85 milioane lei şi un profit de circa 18.000 lei cu 8 angajaţi, bilanţul pe 2015 nefiind încă publicat. Al doilea prejudiciu ca valoare a fost descoperit de inspectori la compania păşcăneană DFD Coninpex, deţinută de Daniel Constantin Bucşă. Cu doar un angajat, societatea lui Bucşă a terminat anul 2015 cu venituri de 2,36 milioane lei din care i-a rămas un profit net de 1,42 milioane lei.
 
Diferenţe de plată uriaşe
 

De altfel, Bucşă pare să fie „maestru” în obţinerea unor rezultate financiare foarte bune cu doar un angajat, „Ziarul de Iaşi” plasându-l în 2007 pe locul secund într-un Top 10 al companiilor „one man business” după cifra de afaceri şi profitul obţinut cu o altă firmă. Luna trecută, inspectorii au constatat că DFD Coninpex a fentat declararea tuturor sumelor şi i-au fost stabilite obligaţii suplimentare de aproximativ 900.000 euro. Potrivit informaţiilor AJFP Iaşi, în primele cinci luni ale anului, inspectorii au descoperit diferenţe de plată la bugetul de stat de circa 68 milioane euro. De asemenea, finanţiştii ieşeni au decis să întocmească sesizări penale pe numele a 38 de adminsitratori de firmă, acuzaţi de o evaziune de aproximativ 20 milioane de euro. În cele mai multe cazuri, aceşti adminsitratori au deţinut societăţi în domeniul comerţului, nespecializat sau cu ridicata, ori intermedieri în comerţul cu diverse produse. Referitor la persoanele fizice, inspectorii Fiscului au desfăşurat în perioada ianuarie – mai 2016 69 de acţiuni de control, descoperind diferenţe de plată la buget de peste 200.000 euro.  

 

 

Comentarii