Efectul nocebo: stirile din mass-media pot declansa simptome ale unor boli

joi, 09 mai 2013, 09:33
3 MIN
 Efectul nocebo: stirile din mass-media pot declansa simptome ale unor boli

Stirile mass-media cu privire la substantele despre care se presupune ca sunt periculoase pentru sanatate ii pot face pe oameni susceptibili de a dezvolta simptome ale unei boli, chiar daca nu exista nici un motiv obiectiv pentru acest lucru. Aceasta este concluzia unui studiu al fenomenului cunoscut sub numele de hipersensibilitate electromagnetica.

Cei afectati spun ca se confrunta cu anumite simptome la expunerea la undele electromagnetice, cum ar fi cele emise de telefoanele mobile, iar acestea iau forma unor reactii fizice. Cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica, s-a demonstrat ca regiunile din creier responsabile pentru prelucrarea durerii sunt active in astfel de cazuri. “Exista dovezi ca hipersensibilitate electromagnetica ar putea fi de fapt rezultatul efectului nocebo,” a explicat dr. Michael Witthöft “Simpla anticipare a unor posibile leziuni pot declansa, de fapt, durere. Acesta este opusul efectelelor analgezice care pot fi asociate cu expunerea la placebo.” Noul studiu ilustreaza cum stirile din mass-media cu privire la riscurile pentru sanatate pot declansa sau amplifica efectele nocebo la unele persoane.

Frecvent, stirile din mass-media sunt despre riscurile potentiale pentru sanatate asociate cu câmpurile electromagnetice produse de telefoanele mobile, stâlpii de telefon mobil, liniile de inalta tensiune si dispozitivele Wi-Fi. Persoanele care sunt sensibile la câmpurile electromagnetice raporteaza simptome cum ar fi dureri de cap, ameteli, senzatie de arsura sau furnicaturi pe piele, si  atribuie aceste efecte unor astfel de radiatii. Unii oameni lipsesc de la munca din cauza hipersensibilitatii lor electromagnetice si, in cazuri extreme, se pot deplasa chiar in regiuni indepartate pentru fi departe de astfel de echipamente. “Cu toate acestea, testele au aratat ca persoanele afectate nu sunt in masura sa spuna daca au fost intr-adevar expuse la un câmp electromagnetic,” a adaugat Witthöft. Efectul nocebo a fost initial identificat in timpul studiilor farmaceutice. Subiectii au prezentat efecte secundare nedorite, chiar daca ei nu au primit medicamente, ci doar un placebo.

Au fost testate 147 de persoane. Un grup de participanti a vizionat un documentar BBC One, care a abordat in termeni clari pericolele potentiale de sanatate asociate cu telefonul mobil si semnalele WiFi, alt grup a vizionat un raport cu privire la securitatea datelor pe telefon si internet. Apoi, toti subiectii din ambele grupuri au fost expusi la semnale WiFi false, dar au fost informati ca sunt reale.

Chiar daca persoanele nu au fost expuse la radiatii, unele au dezvoltat simptome caracteristice: 54 la suta dintre subiecti au raportat ca se confrunta cu agitatie si anxietate, pierderea concentrarii sau furnicaturi la nivelul degetelor, bratelor si picioarelor. Doi participanti au parasit studiul prematur, deoarece simptomele lor au fost atât de severe incât nu au mai dorit sa fie expusi la radiatii. A devenit evident ca simptomele au fost mai severe in rândul subiectilor care au avut o anxietate pre-existenta, ca urmare a vizionarii documentarului cu privire la posibilele pericole ale radiatiilor electromagnetice.

Studiul demonstreaza astfel ca stirile exagerate cu privire la riscurile potentiale, care de multe ori nu sunt sustinute de dovezi stiintifice, pot avea un efect semnificativ asupra sanatatii unor segmente mari de populatie. “Stiinta si mass-media trebuie sa lucreze impreuna mai indeaproape si sa se asigure ca informatiile despre posibilele riscuri de sanatate ale noilor tehnologii sunt cât mai exacte  si sunt prezentate publicului folosind cele mai bune date stiintifice disponibile,” a declarat Witthöft.

medlive.ro

Comentarii