Elevii care îi înjură pe profesori ar putea ajunge după gratii. Ce spune şefa ISJ

miercuri, 16 septembrie 2015, 01:57
2 MIN
 Elevii care îi înjură pe profesori ar putea ajunge după gratii. Ce spune şefa ISJ

Asta se prevede într-o propunere legislativă a sindicatelor din educaţie.

Profesorii nu mai vor să fie înjuraţi de elevi sau de părinţii acestora şi cer ajutorul Ministerului Edu­caţiei cu privire la această problemă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ) a iniţiat un proiect legislativ prin care personalul didactic să fie considerat autoritate pu­blică. Astfel, violenţele îndreptate împotriva acestuia ar fi încadrate la ultraj, la fel ca în cazul poliţiştilor, iar elevii ar putea ajunge într-un centru de reeducare, adică după gratii.

„Aceasta ar însemna o protecţie în faţa elevilor şi părinţilor, pentru a putea fi pedepsite eventualele abu­zuri la care este supus, uneori, personalul din învăţământ. Astfel, în cazul unei infracţiuni împotriva unui cadru didactic, urmărirea pe­nală să se efectueze în mod obligatoriu de către procuror, în conformitate cu dispoziţiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/2010 pri­vind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare. Modificarea legislativă va fi prinsă ori în Legea educaţiei, ori într-una dintre ordonanţele de urgenţă care se află deja în parlament“, a spus Simion Hâncescu, pre­şedintele FSLÎ.

Dacă acest proiect va trece de Parlament, elevii care îi insultă pe dascăli ar putea sta trei ani în spatele gratiilor. Deşi noţiunea de dosar penal sună prea dur, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt de părere că trebuie făcut ceva în această direcţie, deoarece s-au înregistrat prea multe cazuri de agresiune în şcoli, iar profesorii sunt expuşi, mai ales cei care predau la liceu.

„Actul de agresiune verbală ori fizică în­seamnă grave derapaje comportamentale şi carenţe educaţionale. Există situaţii grave cu care se confruntă cadrele didactice în anumite zone ale ţării, însă până la dosarul penal trebuie să fie efortul făcut de şcoală – familie – comunitate, iar adolescenţii să fie canalizaţi spre lucruri pozitive. Nici a lăsa la întâmplare soarta profesorilor nu mi se pare în regulă“, a declarat Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general din cadrul ISJ Iaşi.
 

Comentarii