EXCLUSIV Condamnat după ce ar fi furat din banii europeni, un consilier local vrea alimentele gratuite de la UE

vineri, 05 august 2016, 02:02
3 MIN
 EXCLUSIV Condamnat după ce ar fi furat din banii europeni, un consilier local vrea alimentele gratuite de la UE

Abia condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare pentru o lovitură de 300.000 de lei, un politician a făcut cerere la primărie pentru a primi cele aproape 10 kilograme de alimente de la UE. Cererea consilierului local Constantin Lupei (foto stânga) a fost admisă, el urmând a se bucura de alimente alături de alte peste 1.000 de persoane din comuna sa 

Consilierul local Constantin Lupei, membru al Consiliului Local din partea PNL în comuna Gorban, a formulat la începutul acestei luni o cerere către primăria la care lucrează în care susţine că este atât de sărac încât ar fi îndreptăţit să primească sacoşa de alimente de la Uniunea Europeană (UE), pe care autorităţile locale o distribuie în această perioadă persoanelor cu venituri mici. Cererea lui Constantin Lupei vine după ce, recent, a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni cu executare, de prima instanţă, într-un dosar în care a fost acuzat că, alături de alţi funcţionari, ar fi orchestrat prejudicierea unor fonduri UE acordate prin intermediul APIA. 

Ce spune Lupei 

Cererea semnată de consilierul local Constantin Lupei a fost înregistrată la Primăria Gorban în data de 2 august. În respectivul document, obţinut de „Ziarul de Iaşi”, Lupei suţine următoarele: „Subsemnatul Lupei Constantin din localitatea Gorban, comuna Gorban, judeţul Iaşi, legitimat cu C.I. seria M.X. nr. ******, rog să îmi aprobaţi cota de ajutor alimentar pentru o persoană, ajutor alimentar acordat de la bugetul Uniunii Europene. Precizez că nu am venituri care să stabilească cuantumul stabilit de lege.” În susţinerea cererii sale, Lupei a ataşat şi o adeverinţă de venit din care reiese că a câştigat, în prima jumătate a acestui an, puţin peste 1.000 de lei din „profesii libere”.

În cursul zilei de ieri, Lupei avea telefonul închis şi nu a putut fi contactat pentru a oferi informaţii suplimentare. Primarul comunei Gorban, Dănuţ Rotaru, ne-a confirmat tot ieri că Lupei a formulat o cerere pentru a primi alimente de la UE, spunând că aceasta va fi admisă întrucât, strict formal, Lupei este eligibil. „Constantin Lupei a fost candidat la funcţia de primar şi a ieşit consilier local la limită. Concubina acestuia a dobândit o moştenire de terenuri şi construcţii în valoare de 600.000 de RON şi totuşi el face cerere pentru alimente de la Uniunea Europeană”, ne-a spus primarul Dănuţ Rotaru. 

De ce a fost condamnat Lupei 

În comuna Gorban, ce are puţin peste 3.000 de locuitori, în jur de 1.100 de persoane vor mai primi acest ajutor. Este vorba de 1 kilogram de făină albă, 2 pungi de mălai, 1 pungă de paste făinoase, 2 litri de ulei, 1 kilogram de zahăr, 1 kilogram de orez şi câteva conserve.

Cu ceva mai mult de o lună înainte de a depune la primărie cererea pentru sacoşa de alimente de la UE, Constantin Lupei era condamnat pentru fapte asimilate celor de corupţie, primind de la Curtea de Apel Iaşi 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Constantin Lupei a fost condamnat după ce ar fi obţinut fraudulos, împreună cu Ioan Leonte – fost primar în Gorban, fonduri europene de la APIA.

Potrivit DNA, inculpaţii din dosar au concesionat păşunea comunală, de peste 400 de hectare, după care au cerut subvenţii de la APIA. Pentru a face dovada eligibilităţii, anchetatorii susţin că Lupei şi acoliţii ar fi falsificat mai multe semnături şi ar fi indus în eroare mai mulţi săteni. În 2010 şi 2011, Lupei şi Leonte ar fi pus mâna pe 334.729 de lei. Ar fi primit bani după ce au înaintat cereri pentru acordarea unor subvenţii în numele Asociaţiei crescătorilor de bovine, ovine şi caprine Gorban, înfiinţată cu puţin înainte de a se solicita banii de la stat.

De asemenea, în 2009, înainte de înfiinţarea asociaţiei conduse de Lupei, prin intermediul unei alte firme, Agroind Gorban, acesta ar fi pus mâna pe 91.641 de lei. Banii ar fi fost împărţiţi ulterior între primarul de atunci, Ioan Leonte, dar şi între Lupei şi un alt consilier local. În 2012, atât Lupei cât şi Leonte erau reţinuţi de DNA, ei fiind eliberaţi de instanţă.

 

Comentarii