De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV Surpriză de proporţii, de 20 de milioane de lei, la unul din cele mai mari proiecte imobiliare din Iaşi

joi, 19 februarie 2015, 16:38
5 MIN

Controlul blocurilor nefinalizate şi a terenului din cadrul Arena Tătăraşi, situate lângă magazinul Lidl, a fost preluat de către Bogdan Gheorghiu (FOTO), fost patron al lanţului de case de amanet Credit Express Amanet. Tranzacţia s-a ridicat la 20,1 milioane lei, fără TVA.

„Regele amanetului” din Iaşi a intrat în „arena” marilor jucători de imobiliare locali după ce a obţinut controlul complexului rezidenţial Tătăraşi Arena.

Bogdan Gheorghiu, fost patron al lanţului de case de amanet Credit Express Amanet, pe care l-a vândut în primăvara anului 2013 americanilor de la Dollar Financial, s-a hotărât să-şi investească averea în imobiliare. Potrivit informaţiilor din apropierea afacerii dar şi apariţiei recente în Topul Milionarilor Forbes, Gheorghiu ar avea o avere de cinci milioane euro.

Potrivit unui raport al administratorilor judiciari de la SC Tătăraşi Arena SRL, omul de afaceri ieşean deţine controlul blocurilor nefinalizate şi a terenului din Tătăraşi, în urma unei licitaţii organizate de către lichifatorul judiciar. El a plătit pentru aceasta suma de 20,1 milioane lei, fără TVA.

Intenţia mea e să termin proiectul de acolo, dar o voi face în două etape. Mai întâi vreau să definitivez cele trei blocuri începute, să văd şi cum merg vânzările, şi apoi să demarez şi construcţia celorlalte blocuri. Nu vreau să vorbesc despre vânzarea Express Credit Amanet sau alte speculaţii legate de averea mea, dar vă daţi seama că nu mi-am băgat toţi banii în achiziţia asta”, a comentat Bogdan Gheorghiu (foto)

Doi pe loc

 Şedinţa de licitaţie câştigată de Gheorghiu a fost una foarte interesantă dacă luăm în calclul interesul public pentru imobil al unui din cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari locali, Cristin Zămosteanu, cu trei blocuri noi finalizate şi două în lucru.
Zămosteanu s-a prezentat la licitaţia organizată de Casa de Insolvenţă Transilvania, dar nu a fost dispus să plătească suma propusă de Adunarea Creditorilor de la Tătăraşi Arena. „Noi aveam în plan să plătim pentru acel imobil maximum 3,5 milioane euro, dar cum mai puţin de 4,48 milioane euro nu doreau să vândă, nu am fost adjudecatari ai blocurilor”, a explicat, ieri, Cristin Zămosteanu.
 
Luna trecută, Zămosteanu făcea un pas important pentru preluarea imobilului, intervenind în relaţia dintre Tătăraşi Arena şi firma lui Sorin Ionescu, SC Instalaţii Grup, societate care a construit cele trei blocuri şi care avea de încasat 15,3 milioane lei de la investitorii, din cauza acestei datorii intrând şi în insolvenţă.

 

Astfel, Zămosteanu a cumpărat cu un milion de lei creanţa Instalaţii Grup pentru a scădea din datoriile Tătăraşi Arena şi s-a prezentat la licitaţie sperând să obţină un preţ mai bun pe imobil. Cum calculele nu i-au ieşit, a vândut creanţa către un anume Alexandru George Popovici care ar urma să recupereze cele 15,3 milioane lei.
 
Am vândut creanţa pentru că nu am devenit adjudecatar. Nu pot să vă dau foarte multe detalii, dar cred că domnul Ionescu vrea acum să îşi recupereze banii”, a spus Zămosteanu. De fapt, Zămosteanu a cumpărat creanţa după ce a avut o înţelegere cu Sorin Ionescu, potrivit căreia firma Instalaţii Grup ar fi fost parteneră în definitivarea celor trei blocuri. De partea cealaltă, noul proprietar al imobilului din Tătăraşi, Bogdan Gheorghiu, spune că va lucra pe cont propriu şi va începe lucrările în maximum două luni.
  
Ce s-a vândut
 
Potrivit tabelului de creanţe, firma SC Tătăraşi Arena SRL are de restituit către creditori 60 de milioane lei, din care 42,5 milioane lei către Sunset Business Services Limited, off-shore din Insulele Virgine Britanice care a preluat datoria creditorului North East Property Holdings BV, firmă olandeză prin care investitorii au demarat investiţia.
 
A doua creanţă ca valoare o avea Rabon Credit Solutions, firmă care a preluat creanţa de 19,98 milioane lei de la Volksbank, instituţa bancară care a susţinut investiţia, iar a treia creanţă, de 15,3 milioane lei, i-a aparţinut până la vânzarea către Zămosteanu, lui Sorin Ionescu.
 
Potrivit unor hotătâri ale Comitetului creditorilor de la Tătăraşi Arena, s-a stabilit ca preţul de pornire pentru blocurile din Tătăraşi să fie 6,4 milioane euro fără TVA, dar şi un preţ minim de adjudecare de 4,48 milioane euro fără TVA. Cum Zămosteanu nu era dispus să plătească mai mult de 3,5 milioane euro, Gheorghiu a devenit proprietar al imobilului pentru preţul minim de adjudecare.
 
La şedinţa de licitaţie s-au înscris două persoane interesate, care au achitat contravaloarea de 10% reprezentând garanţie de participare, iar umare a derulării şedinţei de licitaţie activul «Teren cu construcţii nefinalizate Arena Rezidenţial» care este format din 3 blocuri S plus P plus 10E, neîntabulate, şi teren în suprafaţă 13.849 mp, având destinaţia zonă rezidenţială, pe care se află complexul nefinalizat a fost valorificat la preţul de 4.480.000 EURO fără TVA, respectiv 20.130.880,00 lei, calculat conform cursului valutar comunicat de BNR în data de 23 ianuarie 2015 – 4,4935 lei pentru 1 euro. Ulterior şedinţei de licitaţie, persoana declarată câştigător al şedinţei de licitaţie a notificat faptul preluat prin contractulde cesiune, iar subrogarea în dreptul de proprietate a creanţei cedate”, se arată în raportul Casei de Insolvenţă Transilvania.
 
Astfel, din garanţia de 10% s-au plătit toate cheltuielile aferente procedurii de valorificare, iar restul sumei a fost folosit pentru stingerea creanţei deţinute de Volksbank prin Rabon Credit Solutions. Adminsitratorii judiciari au scos în mai multe rânduri la vânzare imobilul, preţul propus fiind de cel puţin 6,4 milioane euro. A existat un interes major şi din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie care intenţiona să transforme blocurile în cămine pentru studenţi, dar afacerea a picat.
 
 

Comentarii