Fenechiu află sentinţa joi. „Trec printr-o perioadă foarte proastă, am părinţii bolnavi”

marți, 28 ianuarie 2014, 16:40
8 MIN
 Fenechiu află sentinţa joi. „Trec printr-o perioadă foarte proastă, am părinţii bolnavi”

Judecătorii Curţii Supreme au amânat ieri ultimul termen din dosarul în care liberalul a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare.

ORA 22:00

Magistraţii Înaltei Curţi se vor pronunţa pe 30 ianuarie.

21:40

Relu Fenechiu, cu lacrimi în ochi. "Nu am greşit cu nimic. Trec printr-o perioadă foarte proastă, am părinţii bolnavi. Am doi copii, unul de 5 ani şi unul la facultate. Baiatul mai mare imi trimite mereu mesaje in legatura cu aceasta condamnare. Stiu ca da bine condamnarea la MCV, dar va rog sa ma judecati corect".

ORA 21:05

Relu Fenechiu, ultimul cuvânt.

ORA 21:00

Vorbește procurorul de ședință. Avocații și-au încheiat pledoariile. Toți au cerut pedepse cu suspendare pentru clienții lor.

ORA 20:05

Avocatul lui Ioan Turbatu invocă faptul că acesta nu este funcționar public și nu ar trebui să fie învinuit în acest dosar.

ORA 19:45

Avocatul lui Petru Andronache: "Clientului meu a avut convingerea că nu a făcut nimic ilegal. Repararea se făcea cu piese vechi. Știa că această activitate de achiziții este necesară. Printr-o simplă dispoziție a procurorului s-a spus ca bunurile să nu mai fie folosite. Acești oameni și-au făcut datoria. În fața dumneavoastră  nu e vorba de un grup de infractori , ci oameni care și-au făcut datoria".

Relu Fenechiu urlă la avocatul lui Petru Andronache, care vorbea despre procedura de achiziție publică: "Bă, dacă nu știi, nu mai vorbi. Spune că nu știi și gata".

Procesul durează, iar jandarmii au adus apă pentru avocați. "O să ne-o bage la cheltuieli de judecată", încearcă să glumească unul dintre apărători. Altul mulțumește pentru apă. Livia Stanciu, președintele Completului de cinci judecători: " Mă bucur că a ajuns apa la domniile voastre. Suntem oameni cu toții și suntem aici în sală de la aceeași oră”.

ORA 17:30

Relu a lăcrimat în sala de judecată în timp ce avocații celorlalți inculpați susțin discursuri interminabile. Până în acest moment au vorbit 5 din cei 9 avocați.

ORA 17:00

Avocatul lui Lucian Fenechiu: "singura lui vina este ca este fratele lui Relu Fenechiu”.

Procurorul DNA a arătat că nu era posibilă aplicarea unei pedepse de cinci ani de închisoare în cazul unor fapte de complicitate, aşa cum este cazul lui Relu Fenechiu, şi pedepse de şase ani de închisoare pentru fapta directă, în contextul în care toţi inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă infracţională, faptele având un grad sporit de periculozitate.

”Se impune majorarea pedepselor, pentru că probele dovedesc că exercitarea abuzivă şi atitudinea abuzivă a celor trei directori din perioada 2002-2005 de la SISEE Moldova a făcut ca firmele fraţilor Fenechiu să aibă o piaţă continuă de desfacere prin furnizarea de «fier vechi la preţ de componentă nouă", a mai arătat procurorul.

ORA 16:40

Mateuț cere achitarea clientului său și respingerea recursului DNA. ”Clientul meu a tratat acest caz cu constiință si reprosabilitate", a spus Mateuț. El arata ca o eventuală condamnare ar trebui să fie sub minimul special, cu suspendare.

ORA 16:21

Avocatul Gheorghită Mateuț a sustinut ca Relu Fenechiu nu este vinovat si a respectat legislatia privind achiziȚiile publice. El a arătat că sistemul energetic national era vechi, iar din acest motiv avea nevoie de transformatoare vechi, second hand. Avocatul a contestat raportul Garzii Financiare susținând că este o probă nelegală.

ORA 16:10

Judecătorii ICCJ au cerut de la Ministerul Transporturilor şi CNADNR detalii despre starea drumurilor, a zborurilor şi mersul trenurilor, pentru a vedea dacă Relu Fenechiu şi alţi trei inculpaţi din dosarul "Transformatorul" au lipsit justificat la termenul de luni.

Completul de cinci judecători a solicitat Ministerului Transporturilor şi CNADNR informaţii despre situaţia curselor aeriene, feroviare, dar şi a drumurilor pe rutele Cluj-Bucureşti, Iaşi-Bucureşti pentru a vedea dacă inculpaţii şi avocaţii care au lipsit de la termenul de luni pentru că nu au putut ajunge din cauza condiţiilor meteo.

Instanţa a primit documentaţia solicitată şi a constatat că rutele aeriene Cluj-Bucureşti şi Iaşi-Bucureşti au fost funcţionale şi că s-au înregistrat întârzieri între 1 şi 40 de minute, ceea ce arată că zborurile s-au desfăşurat în limite rezonabile.

Judecătorii au constatat că toate trenurile au circulat şi, de asemenea, că, potrivit răspunsului CNADR, toate drumurile care fac legătură între cele două judeţe şi Bucureşti au fost funcţionale, cu unele restricţii pe unele segmente de drum.

La termenul de marţi al procesului, instanţa supremă a dat cuvântul procurorului DNA, pentru a prezenta motivele pentru care solicită mărirea pedepselor tuturor inculpaţilor din acest dosar.

ORA 14.30

Instanța a respins cererea de suplimentare a declarației în cazul lui Relu Fenechiu și a celorlalți inculpați. Motivul: au dat declarații și la fond și la recurs, unde au primit intrebări de la toți. "Ați avut posibilitatea de a vă face toate susținerile în apărare”, a motivat judecătoarea Stanciu. Ea a declarat că recursul în cazul lui Relu Fenechiu este în stare de judecată. În acest moment, vorbește procurorul DNA care cere pedepse mărite pentru inculpați: ”se impune majorarea cuantumului pedepselor”, susține magistratul.

ORA 14.00

”Cu privire la cele trei excepții formulate de Relu Fenechiu, Înalta Curte apreciază că aceste cereri se circumscriu motivelor de recurs și pot fi susținute în fața instanței”, a considerat președinta Completului, judecătoarea Livia Stanciu.

ORA 13.48

Procurorul DNA cere respingerea probelor. Înstanța a suspendat ședința pentru a se pronunța pe excepțiile invocate de avocați.

ORA 13.30

Avocatul lui Fenechiu, Damian Bogdan, invocă o excepție privind raportul Gărzii Financiare. Curtea pune în discuție excepția de nelegalitate ca probă a raportului Gărzii Financiare.

Un alt avocat ridică alte trei excepții, privind constituirea de parte civilă și susține că are probe noi în acest dosar, adică mai multe înscrisuri. Avocatul lui Fenechiu cere schimbarea încadrării juridice pentru clientul său.

Fostul ministru dorește să dea un supliment de declarație și vrea să fie reaudiat. Mai mulți inculpați solicită să fie reaudiați. Se depun mai multe înscrisuri.

ORA 13:15

Fratele fostului ministru, Lucian Fenechiu, s-a prezentat la instanța supremă. Întrebat dacă este pregătit moral pentru o condamnare, acesta a răspuns ”Da”. El a mai arătat că a făcut 15 ore pe drum de la Iași la București și că a ajuns aseară în Capitală. A sosit și Relu Fenechiu la instanța supremă.

”Avocații sunt blazați, îmi spun foarte clar că nu au de ce să mă apere, pentru că asupra mea nu există acuzări, ci doar speculații, și pe speculații nu pot fi acuzat. Nu înțeleg de ce nicinul din documentele depuse de mine nu au fost considerate de instanță ca necesare. Mi-aș dori o listă cu probleme, că sunt ilegalități, pe care eu le-aș fi fșcut și să mi se dea voie să pun pe masă documentele care să ateste că nu e așa. Cred că dețin probe care să ateste că presupusele acuzații nu sunt reale. Sunt pregătit pentru orice sentință. Nu îmi doresc termene mari, îmi doresc o judecată corectă”, a spus Fenechiu. Întrebat dacă a fost la biserică înainte de acest ultim termen, Fenechiu a răspuns că da și că numai Dumnezeu îl mai poate ajuta.

Deputatul PNL, Relu Fenechiu (48 de ani), a venit astăzi în faţa Completului de cinci Judecători de la Curtea Supremă, ca să-şi susţină ultimul cuvânt în dosarul "Transformatorul". În acest proces, parlamentarul contestă condamnarea de cinci ani primită pentru fapte de corupţie, iar procurorii DNA solicită o pedeapsă mai mare.

evz.ro

ORA 02:50

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a Ro­mâniei au amânat ieri judecarea ultimului termen din dosarul „Trans­­formatorul“. Completul de cinci a luat decizia de a amâ­na termenul pentru astăzi după ce avocaţii lui Relu Fenechiu au precizat în sala de judecată că li­beralul nu a putut ajunge la Bu­cureşti din cauza condiţiilor me­te­orologice nefavorabile. Apă­ră­to­rii au mai spus că fostul mi­nistru al transporturilor îşi doreş­te să facă o declaraţie suplimentară înainte de pronunţare. As­tăzi, ÎCCJ poate pune punct procesului pentru Fenechiu şi cei­lalţi inculpaţi din dosar existând mai multe variante.

Respin­ge­rea recursului de către magistraţi ar însemna că liberalul va fi încarcerat de îndată în penitenciar, ală­turi de celelalte persoane condamnate în dosarul „Transfor­ma­torul“. Există şi posibilitatea ca magistraţii să admită recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi să crească pedeap­sa dată de prima instanţă. An­che­tatorii au cerut 15 ani de în­chisoare pentru fostul ministru. Admiterea recursului inculpaţi­lor ar putea însemna fie o scă­dere a pedepsei, o suspendare a acesteia, cât şi o achitare. Există însă şi varianta, puţin probabilă, ca magistraţii să trimită dosarul instanţei de fond pentru rejudecare. Dosarul „Transforma­to­rul“ a fost finalizat de prima instanţă de la Curtea Supremă în luna iu­lie a acestui an. Pe atunci, minis­trul Transporturilor, Relu Fene­chiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, aceeaşi pe­deap­să primind-o şi fratele său Lucian, dar şi omul de afaceri ieşean Bog­dan Damian. Alţi trei foşti di­rectori de la SISEE, Ioan Tur­batu, Petru Marghidan şi Petru Andronache, au primit şi ei pe­depse privative de libertate. Pri­mii doi, câte şase ani, iar ultimul şapte ani de închisoare. Potrivit acu­zării, la începutul anilor 2000, firmele lui Relu Fenechiu ar fi vândut mai multe transformatoa­re vechi către SISSE Moldova, încasând pe ele preţuri de catalog.

Bunurilor cumpărate de la Fenechiu, în mare majoritate, nu ar fi fost folosite niciodată. Pre­judiciul calculat de comisarii de la Garda Financiară, ce se re­gă­seşte şi în rechizitoriu, dar şi în sentinţele de condamnare ca despăgubiri imputate inculpa­ţi­lor, este de peste 6,3 milioane de lei.

Comentarii