„Monument“ al nepăsării şi delăsării măsurate în zeci de ani

Filarmonica se confundă cu Grădina Botanică. Bălării mai mari decât clădirea

marți, 10 noiembrie 2015, 03:00
2 MIN
Pe lângă clădire, în şantierele abandonate au apărut în timp câţiva oţetari, un tei argintiu, un dud, doi arţari şi chiar un exemplar dintr-o specie exotică, de „arborele prinţesei“. Unul dintre copacii din ruine a depăşit în înălţime Filarmonica. „La noi, la Iaşi, copacii cresc, clădirile nu“, remarcă amar directorul instituţiei, profesorul Bujor Prelipcean.

Între ruinele Filarmonicii s-ar putea deschide o secţie a Grădinii Botanice. În amenajarea de şantier abandonată de pe strada Stroescu au crescut în ultimii ani mai mulţi arbori, de diverse specii. Pe lângă clădire au apărut în timp câţiva oţetari, un tei argintiu, un dud, doi arţari şi chiar un exemplar dintr-o specie exotică, de „arborele prinţesei“ sau Paulownia. Unul din oţetari, arbore cu o viteză de creştere mare, a depăşit deja în înălţime sediul Filarmonicii.

„Vor mai creşte şi alţi copaci, probabil. La noi, la Iaşi, copacii cresc, clădirile nu. Sincer, mi-e să nu se prăbuşească într-o zi corpul C în stradă, cu toate proptelele care îl susţin. Din păcate, cam asta este situaţia la noi. Vrem să fim Capitală Culturală Europeană, cu o filarmonică în ruine“, a declarat directorul Filarmonicii, Bujor Prelipcean.

Lucrările de reabilitare şi consolidare a sediului Filarmonicii au fost abandonate total după refacerea Casei Balş, aflată la intersecţia între Cuza Vodă şi I.C. Brătianu. Universitatea de Arte „George Enescu“, care administrează imobilul, a întocmit un proiect care vizează refacerea din temelii a tronsonului 2 al Filarmonicii, respectiv cel din staţia de tramvai, ca şi demolarea şi reconstruirea tronsonului 3B de pe strada Stroescu, păstrându-se zidul de faţadă. Proiectul are o valoare de 5,86 milioane euro, nefiind însă găsită o linie de finanţare pentru obţinerea banilor necesari. În lipsa unui sediu propriu, Filarmonica funcţionează în săli de împrumut.

„O vreme am cântat la «Octav Băncilă», dar am renunţat. Se tem şi ei, de când cu incendiul de la Bucureşti. Norocul nostru că are acest aviz teatrul «Luceafărul». Nu au o acustică ideală pentru o orchestră, dar este bună. Primăria ne-a promis că ne cedează cinematrograful «Victoria». Săptămâna trecută îl aşteptam pe şeful RADEF să vină să semneze predarea cinematografului, dar a refuzat, că nu e plătit şi pentru asta, deşi există un ordin de ministru. Până la urmă, o să mă urc în tren cu primarul Chirica şi mergem la Bucureşti cu toate hârtiile“, a spus Prelipcean.

Comentarii