De Business

Punem punctul pe știi

Încă un motiv în plus ca legea pensiilor speciale pentru politicieni să fie anulată

Firma lui Solcanu Junior are datorii imense la stat, iar tăticu’, pensie specială

miercuri, 01 iunie 2016, 02:00
3 MIN
 Firma lui Solcanu Junior are datorii imense la stat, iar tăticu’, pensie specială

Tabelul preliminar al creditorilor firmei Arwen Professional Services (fostă The Red Point) vine cu o surpriză de proporţii. Dacă iniţial Bogdan Solcanu a cerut insolvenţa societăţii pentru o datorie de două milioane de lei s-a dovedit ulterior că aceasta era de 12,4 milioane lei din care 6,65 milioane la stat. In tot acest timp, fostul politician, Ion Solcanu beneficiază de pensia specială oferită cu generozitate de colegii mai tineri.

 

Firma de IT a lui Bogdan Solcanu, Arwen Professional Services (fostă The Red Point), are de restituit creditorilor peste 12,4 milioane lei, potrivit tabelului preliminar al creanţelor publicat recent de administratorul judiciar. Peste jumătate din această sumă este datorată de societatea fiului fostului şef al PSD Iaşi, Ion Solcanu, către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. În luna februarie, când a depus cererea de intrare în insolvenţă la Tribunalul Iaşi, Bogdan Solcanu şi-a justificat solicitarea prin faptul că are datorii de peste două milioane lei către creditori pe care nu le poate achita.

Cine apare cu creanţe

După transmiterea notificării intrării în insolvenţă, valoarea creanţelor a crescut, numai la bugetul de stat societatea ieşeană a vând de plătit circa 6,65 milioane lei. De asemenea, inclusiv Bogdan Solcanu susţine că are de recuperat din firmă peste 4,6 milioane lei, această creanţă fiind chirografară. A treia creanţă ca importanţă este deţinută de Siveco România, care are de recuperat o sumă de circa 1,2 milioane lei. În tabelul preliminar al creanţelor mai figurează firma Eastsoft cu 63.600 lei, SCA Pacuraru, Iliescu, Mazareanu cu 15.900 lei si firma SC Red Point Software Solutions SRL cu 82.300 lei. Această din urmă societate, deţinută de Mihaela Gîdei Buruiană, a purtat până în octombrie 2014 numele de Best Point Consulting. La un an distanţă, societatea şi-a mutat sediul pe bulevardul Poitiers, nr. 16, unde are sediul şi firma lui Bogdan Solcanu. Tabelul preliminar al creditorilor este completat de 19 salariaţi, printre care şi Bogdan Solcanu, care are de recuperat o creanţă salarială de 9.000 lei. Salariaţii cu cele mai mare sume de recuperat sunt Daniel Furnică (36.000 lei) şi Bogdan Trandafir (13.900 lei).

Bani ar fi

„Ziarul de Iaşi” a scris lunile trecute despre intenţia lui Bogdan Solcanu de a investi pe piaţa clădirilor de birouri. Solcanu junior şi omul de afaceri Dan Stratan intenţionează să construiască o nouă clădire de acest tip în apropierea sediului fostei The Red Point, pe Bulevardul Poitiers. Imobilul urmează să aibă nouă etaje şi o înălţime de 32 metri, iar Solcanu, alături de vărul său Mihai Solcanu şi omul de afaceri Dan Stratan au solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) eliberarea unui aviz de mediu. Solicitarea a fost înregistrată în luna februarie a acestui an şi reglementează proiectul de plan pentru eliberarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „Construire clădire birouri, servicii şi locuinţe colective pe teren privat” la adresa Bulevardul Poitiers nr. 16. Pe actualul amplasament se află deja o clădire de birouri cu patru etaje, deţinută tot de Bogdan Solcanu şi Dan Stratan. Proprietarii terenului doresc să ridice alte două etaje actualei clădiri de birouri şi să o „lege” ulterior de viitoarea construcţie de nouă etaje prin intermediul unui pasaj. Aria construită maximă este, în prezent, de 475 metri pătraţi, iar Bogdan Solcanu şi Dan Stratan propun prin documentaţia depusă la APM creşterea acestui indicatorului până la 1.900 metri pătraţi.

Comentarii