Scandalul fierului vechi de la CET

Firma Shine Concept cere 35 milioane euro de la Primăria Iaşi în scandalul de la CET

joi, 30 ianuarie 2014, 02:50
4 MIN
 Firma Shine Concept cere 35 milioane euro de la Primăria Iaşi în scandalul de la CET

Reprezentanţii firmei adjudecatară a mai multor bunuri din patrimoniul CET spun că în perioada următoare vor da în judecată municipalitatea.

Continuă războiul dintre Shine Concept şi Primăria Municipiului Iaşi. Reprezentanţii firmei care a câşti­gat la licitaţie 8.600 de tone de fier de la CET susţin că prin acţiunile mu­ni­cipalităţii societatea a fost prejudiciată grav. Brigitte Niţoi, avocata Shine Concept, a menţionat ieri că, în pe­ri­oada următoare, va fi introdusă o ac­ţiune împotriva autorităţilor locale prin care se vor cere despăgubiri de apro­ximativ 35 de milioane de euro. Niţoi a catalogat acţiunea Primăriei, care a contestat în instanţă executarea silită încuviinţată în favoarea Shine, ca fiind paradoxală. Avocata şi-a explicat poziţia prin atitudinea manifestată de reprezentanţii municipalităţii după ce controversata licitaţie a fost pre­zen­tată public. „Primăria a ştiut de la început de această licitaţie. În ca­li­tate de preşedinte al Adunării Cre­ditorilor de la CET, Primăria a aprobat bunurile ce urmau să fie scoase la licitaţie. E inadmisibilă reacţia ul­terioară a municipalităţii“, a preci­zat Niţoi.

5% din bunurile de la CET au fost ridicate

Aceasta a explicat de ce societatea pe care o reprezintă urmează să acţio­neze în instanţă Primăria Iaşi. În pri­m­ul rând, a arătat avocata, Shine Con­cept, deşi adjudecatară a fierului vechi, nu a putut intra în posesia bunurilor câştigate la licitaţie timp de un an şi trei luni. Doar 5% din materialele fe­roase, a mai spus Niţoi, au ajuns până în prezent la Shine. O altă cauză pentru care firma consideră că trebuie des­păgubită este reprezentată de garanţia de participare la licitaţie, în valoare de 1,9 milioane de lei, ce ar fi rămas blocată şi în prezent în conturile CET. „Sunt, de asemenea, în jur de 400.000 de lei achitaţi de către noi pentru diferite servicii în condiţiile în care firmele contractate, pentru ca­re am plătit deplasări sau cazări la Iaşi, nu au putut să îşi facă treaba“, a mai spus Niţoi. Avocata s-a referit la societăţile contractate pentru dez­mem­brarea şi transportarea fierului vechi de la CET.

Reprezentanţii Shine mai spun că li se impută penalităţi de 12 milioane de euro şi de la o firmă din Marea Bri­tanie, cu care a încheiat un contract pentru recondiţionarea celor trei turbine dezafectate de la CET, care însă nu au putut fi ridicate. De asemenea, un alt motiv care va fi invocat de că­tre Shine este şi utilizarea unei locomotive de către Dalkia, a cărei folosinţă este estimată la 300.000 de euro de către reprezentanţii societăţii Shine.

Contestaţia la executare introdusă împotriva Shine de către Primărie a fost suspendată până la finele anului trecut, atunci când un alt proces dintre cele două părţi a fost soluţionat irevocabil. Este vorba de litigiul prin care municipalitatea a cerut consta­tarea nulităţii actului de adjudecare a fierului de la CET, pierdut de Pri­mă­rie. De la momentul introducerii în in­stanţă a contestaţiei la executare, procedura de executare silită admisă în favoarea Shine a fost suspendată. Ur­mă­torul termen urmează să aibe loc mâine. În cazul în care Shine va câş­tiga acest proces, societatea va putea intra în CET pentru a-şi revendica bu­nurile câştigate la licitaţie.

În replică, reprezentanţii Primăriei Iaşi, informaţi ieri despre intenţiile ce­­lor de la Shine, au avut o reacţie lipsită de consistenţă. „Sunt mai multe procese care se derulează pe tema protejării avutului acestui oraş care îl reprezintă mijloacele fixe ale CET-ului care de fapt nu sunt ale CET-ului, sunt ale oraşului. Noi aşa susţinem şi credem că este corect. Prin urmare, ne apărăm în instanţă, justiţia trebuie să spună ce este de făcut mai departe“, a declarat vice­pri­marul Mihai Chirica.

Comentarii