Fost inspector CJ, condamnat prin SUA, trimis iar în judecată pentru uz de fals

miercuri, 20 aprilie 2016, 02:02
2 MIN
 Fost inspector CJ, condamnat prin SUA, trimis iar în judecată pentru uz de fals

Procurorii Parchetului de pe lângă Jude­cătoria Iaşi au trimis în judecată un fost inspector al Consiliului Judeţean Iaşi pe care îl acuză de uz de fals. Adrian Sîrghi este acuzat de anchetatori că s-ar fi folosit de un certificat de cazier falsificat pentru a intra în breasla consilierilor juridici. Sîrghi a fost condamnat la începutul anilor 2000 atât în România, cât şi în SUA, executând în total şase ani de închisoare. 

Procurorii ieşeni au primit dosarul privindu-l pe Adrian Sîrghi de la colegii lor din judeţul Vaslui. Iniţial, ieşeanul era acuzat că a indus în eroare o vasluiancă, spunându-i că este avocat în Baroul Iaşi, şi primind 16.850 de lei de la aceasta pentru a-i reprezenta cumnatul într-un dosar penal. Pentru această acuzaţie, Sârghi a fost exonerat întrucât în timpul cercetărilor s-a împăcat cu victima.

În timpul cercetărilor, procurorii au descoperit că Adrian Sîrghi ar fi devenit consilier juridic la Iaşi după ce a prezentat un certificat din care rezulta că nu este înscris în cazierul judiciar. „Certificatul de cazier judiciar, depus de inculpatul Sîrghi Adrian cu ocazia soli­citării calităţii de consilier juridic în cadrul Asociaţiei Colegiul Consilierilor Juridic Iaşi, a fost ridicat în original şi expertizat tehnic, rezultând din raportul de expertiză criminalistică că acesta este contrafăcut, contrafacerea fiind realizată cu ajutorul tehnicii de calcul prin folosirea unor programe de prelucrare foto-video şi imprimantă color cu jet cu cerneală“, au precizat procurori ieşeni.

Procurorii ieşeni l-au trimis în judecată doar pentru uz de fals pe Sîrghi întrucât în timpul anchetei nu a reieşit fără dubii că el este cel care a falsificat înscrisul. Din acest motiv, un dosar penal în care se fac cercetări şi pentru fals material în înscrisuri oficiale a fost disjuns. În trecut, Sîrghi a lucrat ca inspector al Consiliului Judeţean, până să fie condamnat, în 2002, pentru înşelăciune. Atunci, a fost găsit vinovat că ar fi păcălit 20 de persoane că le va vinde apartamente asupra cărora nu avea acest drept. Înainte de a fi condamnat în România, Sîrghi a fugit în SUA, unde a fost de asemenea condamnat după ce ar fi sustras bani din bancomate. Consilierul a executat trei ani de închisoare în SUA şi trei în România. El nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. La audierile procurorilor Sîrghi s-a prevalat de dreptul la tăcere, se menţioneză în rechizitoriu. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii