FOTO: Bun venit în Iaşi, ultimul oraş din Republica Socialistă România!

marți, 04 august 2015, 02:00
2 MIN

Într-o zonă uitată de mulţi ani de Primărie, la ieşirea spre Dancu, străjuieşte încă stema comunistă a municipiului.

Iaşul a rămas ultimul oraş comunist din ţară. La 25 de ani de la prăbuşirea sistemului comunist, simbolurile acestuia îi întâmpină încă pe vizitatori la intrarea în municipiu. Ieşirea din Iaşi spre Dancu este păzită de un indicator metalic ruginit şi scorojit, purtând încă vechea stemă a municipiului. Aceasta nu are nimic în comun cu actuala stemă a oraşului sau cu cea anterioară instaurării regimului comunist.

Stema comunistă prezintă capul de bour, imaginea turnului central al Palatului Culturii şi o flacără, o retortă şi o roată dinţată suprapuse, semnificând caracterul de oraş universitar şi industriile chimică şi grea, cu o pondere importantă în economia ieşeană până în 1989. În centrul panoului este reprezentată stema Republicii Socialiste România, reprezentând munţi împăduriţi, o sondă şi un lac, încununate cu spice de grâu şi având în vârf o stea în cinci colţuri.

Stema comunistă a Iaşului nu are nicio legătură cu tradiţia heraldică, stema medievală a oraşului reprezentând un cal şi o coroană, iar cea modernă, adoptată în 1851, un turn roman.

Stema actuală a municipiului reuneşte cele două steme clasice, reprezentând o cetate cu două turnuri, simbolizând cele două biserici existente în incinta Curţii Domneşti, pe care se află un ecuson încărcat cu un cal negru în galop spre dreapta, având deasupra o coroană. Deasupra scutului stemei se află o coroană murală cu 7 turnuri, din care iese capul de bour al Moldovei.

„Vom lua în calcul schimbarea tuturor panourilor de intrare în municipiu şi vom face un proiect pe care îl vom bugeta corespunzător. Va fi organizat un concurs de soluţii pentru noile panouri, astfel încât soluţia finală să fie congruentă cu ce a făcut deja Consiliul Judeţean la intrările în judeţ“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.
 

Comentarii