(FOTO) Victimele din autocarul răsturnat au fost scoase abia după două ore

vineri, 23 iunie 2017, 22:30
3 MIN

Echipele de intervenţie au reuşit, după mai bine de două ore de la producerea accidentului petrecut pe DN 73 A, în judeţul Braşov, să scoată de sub autocarul răsturnat şi cea de-a doua victimă încarcerată, operaţiunea fiind dificilă în condiţiile în care autovehiculul era instabil şi risca să se răstoarne peste salvatori. Potrivit lui Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, salvatorii au depus "eforturi considerabile" pentru scoaterea, de sub autocarul răsturnat, şi a celei de-a doua persoane care rămăsese încarcerată sub autocarul răsturnat, având braţul prins sub autovehicul, în condiţiile în care acesta era instabil.

"Dacă o manevră ar fi fost făcută greşit, exista riscul ca autocarul să se răstoarne şi echipajul care intervenea să fie.prins sub el. S-a săpat cu foarte mare atenţie sub braţul bărbatului prins, în condiţiile în care spaţiul era foarte îngust şi nu se puteau folosi unelte specifice, cum ar fi lopeti sau târnăcoape", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov. Bărbatul scos de sub autocar, un italian, a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Potrivit ultimelor date furnizate de la faţa locului, echipele medicale au decis să îi ducă la spital, pentru orice eventualitate, pe toţi cei 36 de pasageri aflaţi în autocar, singurul care nu a fost dus la spital fiind şoferul, care nu a dorit acest lucru.

Aflat, vineri seară, la locul accidentului petrecut între Pârâul Rece şi Râşnov, prefectul de Braşov, Marian Rasaliu, a declarat presei că au fost verificate toate documentele transportatorului şi că "se pare că sunt în regulă la prima vedere". Întrebat despre cauzele producerii accidentului şi despre situaţia şoferului, prefectul a spus că "pur şi simplu" conducătorul auto a derapat şi a ieşit de pe şosea în condiţiile în care în zonă toată ziua a plouat abundent. Rasaliu a precizat că Spitalul Judeţean Braşov este pregătit să primească răniţii şi că, de asemenea, a fost pregătit şi Spitalul Militar să primească victime în stare mai puţin gravă.

Prefectul a precizat că în autocar se aflau persoane care provin de la o firmă şi care se îndreptau spre Râşnov. Poliţiştii rutieri au stabilit că accidentul de pe DN 73 A s-a produs din cauza şoferului autovehiculului, care a pierdut controlul volanului într-o curbă. "Din primele informaţii a reieşit faptul că şoferul unui autocar în care se aflau 37 de pasageri adulţi s-a răsturnat, cauza fiind pierderea controlului volanului în curbă", anunţă reprezentanţii Infotrafic.

Potrivit ultimei informări a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, în autocar se aflau 37 de persoane, români şi străini, care se îndreptau spre un teambuilding ce urma să aibă loc la o cabană din zona Râşnovului. În accident au fost rănite 16 persoane, două dintre acestea fiind încarcerate. Una dintre cele două persoane încarcerate este un cetăţean italian şi a rămas cu o mână prinsă sub autocarul răsturnat. Cinci dintre răniţi sunt în stare mai gravă, doi având traumatisme la coloană şi trei traumatisme faciale, restul răniţilor având diverse traumatisme la mâini sau la picioare. În urma evaluării, medicii au stabilit că toţi răniţii sunt conştienţi şi niciunul nu este în pericol de moarte.

La faţa locului, salvatorii au intervenit cu trei autospeciale de stingere, un echipaj de descarcerare, trei ambulanţe SMURD, patru autospeciale pentru transport personal şi victime multiple. De asemenea, au fost trimise la faţa locului şi şapte echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, fiind, totodată, trimise echipaje medicale din Braşov, Covasna şi Prahova. În urma accidentului, autorităţile au activat planul roşu de intervenţie, în total fiind trimise pentru intervenţie 24 de echipaje medicale – opt de la Covasna, nouă de la Braşov şi şapte de la Prahova.

    

Comentarii