Frică de Satana? 100 de ieşeni au refuzat cardul de sănătate, simţindu-se în pericol

marți, 17 martie 2015, 03:01
2 MIN
 Frică de Satana? 100 de ieşeni au refuzat cardul de sănătate, simţindu-se în pericol

Documentul va deveni obligatoriu de la 1 mai.

Cardul naţional de sănătate a ajuns prin poştă la 408.000 de ieşeni asiguraţi. Un procent de peste 90% dintre cele 460.000 de documente me­dicale aferente judeţului a ajuns la posesorii de drept în urma distribuţiei realizate de Poşta Română şi de Casa Ju­deţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Totuşi, în jur de 100 de ieşeni au refuzat cardul de sănătate, o parte dintre aceştia invocând că datele personale le-ar fi în pericol odată cu utilizarea documentului medical.

Reprezentanţii CJAS au subliniat că pe card este trecut doar numele şi pre­numele asiguratului, respectiv numărul de identificare al cardului, ceea ce nu pune în pericol asiguratul. „Asiguraţii nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a în­tâm­plat în alte judeţe în care cardul a fost respins din raţiuni religioase. Câţiva asiguraţi, mai puţin de 100, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului şi numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic şi sănătos al CNAS care va pune o barieră în faţa serviciilor medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal“, a spus ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.

Acesta a mai precizat că la nivel naţional au fost printate 12 milioane de carduri, dintre care 3,5 milioane au fost deja activate. De pe 15 ianuarie, de când cardurile aferente jude­ţului Iaşi şi nedistribuite au ajuns la CJAS, s-au distribuit până acum încă 7.000 de do­cumente medicale. Cardul de sănătate va fi folosit obligatoriu de la 1 mai şi va cuprinde raportarea tuturor serviciilor medicale, mai puţin a urgenţelor medicale, care se vor realiza fără prezentarea acestuia.

Preşedintele CJAS a mai precizat că asiguraţii care vor împlini vârsta de 18 ani vor primi prin poştă cardul, iar dacă asiguratul nu îl va putea ridica, îşi va putea prelua documentul de la sediul CJAS. „Cu sistemul informatic nu sunt probleme, pentru că toţi furnizorii de platforme informatice s-a întâlnit la CNAS şi au discutat mai multe as­pecte, astfel încât să nu existe dificultăţi la introducerea datelor. Mai mult, s-a ridicat şi problema căderii reţelei de Internet. În acest caz, a fost găsită o procedură de introducere în offline a infor­maţiilor medicale care ulte­rior vor fi înregistrate pe card, odată cu revenirea reţelei“, a adăugat ec. Robert Dâncă.

Comentarii