Ghemotoace de păr şi baterii – scoase din gât copiilor de către medicii ieşeni

marți, 15 iulie 2014, 01:57
2 MIN
 Ghemotoace de păr şi baterii – scoase din gât copiilor de către medicii ieşeni

De la bateriile folosite la jucării până la ghemotoace de păr.

Copiii înghit obiecte ciudate, ce le pot pune viaţa în pericol. Clinica de Gastroen­terologie din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi se poate „lăuda“ cu o colecţie de obiecte ce au rămas blocate în esofagul micuţilor de-a lungul vremii.

Baterii de jucării, sâmburi de fructe, cartilaje de pasăre, obiecte de plastic sau chiar păr, cum este şi cazul unei adolescente de 14 ani. Aceasta îşi dezvoltase un obicei nesănătos: îşi smulgea pă­rul din cap şi îl mânca. Astfel, la nivelul esofagului i s-a format un trichobezoar, o formaţiune de păr sub forma unei mingi. Medicii au fost nevoiţi să intervină chirurgical pentru a putea îndepărta corpul străin.

„A fost un caz cu care ne-am confruntat aici în clinică. Pe lângă păr au mai fost îndepărtate şi alte corpuri străine din esofagul copiilor, cum ar fi bateriile de diverse mărimi, cel mai adesea care proveneau de la jucării, obiec­te de natură metalică sau vegetală. După atâţia ani de activitate, putem spune că am strâns o colecţie în acest sens“, a precizat prof. dr. Marin Burlea, şeful Secţiei de Gastroenterologie a Spitalului de Pediatrie Iaşi.

Însă, în astfel de situaţii, viaţa micuţului poate fi pusă în pericol dacă nu se intervine la timp. Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi un băiat de numai patru ani, din Galaţi, care a fost transportat de urgenţă la spitalul din Iaşi după ce un sâmbure de fruct a format un dop peste esofag.

„Pacientul a avut mai multe internări la noi pentru o esofagită corozivă (distru­gerea pereterelui esofagian – n.r.) cu substanţe caustice, în urma căreia s-a ales cu o stenoză, o îngustare a conductului esofagian. În urma tratamentului şi odată cu vinderea, pacientul a putut consuma alimente lichide, semilichide şi chiar solide. Însă ieri (13 iulie – n.r.) copilul a mâncat corcoduşe, iar unul din sâmburi i-a blocat calea, şi altfel nu se mai putea alimenta“, a explicat prof. Bur­lea.

Băiatul avea de asemenea şi semne de deshidratare, iar cursul zilei de ieri medicii au efectuat o endoscopie digestivă pentru scoaterea corpului străin. Cadrele medicale atrag atenţia părinţilor ca, atunci când copilul înghite diverse obiecte de mici dimensiuni, ce nu pot fi scoase, să se adresese în cel mai scurt timp unui medic specialist.
 

Comentarii