De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gravidele pot face plajă o oră pe zi!

miercuri, 08 iulie 2015, 19:50
4 MIN
 Gravidele pot face plajă o oră pe zi!

Gravidele pot face plajă o oră pe zi!

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi:

„Femeile însărcinate pot merge pe litoral şi pot face plajă, dar trebuie să respecte o serie de reguli pentru a nu apărea complicaţii. În primul rând, o gravidă nu are voie să facă plajă mai mult de o oră pe zi. Apoi, expunerea la soare trebuie făcută în reprize de câte maxim 15 minute, cu pauze de 20 de minute între ele. De asemenea, plaja trebuie făcută dimineaţa cel mai târziu până în ora 11, în această perioadă soarele nefiind atât de puternic. În plus, cât timp stă pe plajă, femeia însărcinată trebuie să poarte mereu pălărie de soare pentru a se feri de insolaţie. Soarele oboseşte foarte mult, iar insolaţia poate cauza declanşarea naşterii premature sau chiar a unui avort. În plus, gravidele nu au voie să facă baie în mare, mai ales dacă apă este rece, deoarece se pot îmbolnăvi foarte uşor şi de aici iarăşi pot apărea complicaţii. Trebuie ţinut cont de faptul că femeia însărcinată care merge pe litoral trebuie să se odihnească mai mult, să mănânce bine şi să evite aglomeraţia. Litoralul este foarte agitat, înseamnă o schimbare de mediu care poate deveni chiar un motiv de stres şi oboseală pentru femeia însărcinată. De aceea, este recomandat să mergeţi pe o plajă mai retrasă, mai liberă şi mai liniştită, iar seara este bine să faceţi plimbări pe malul mării, aerosoli şi câteva minute de gimnastică, acestea tonifiind organismul şi pregătindu-l pentru efortul care îl presupune naşterea. Bineînţeles, dacă mergeţi la plajă nu trebuie să vă lipsească loţiunea de protecţie cu cel mai ridicat factor pentru a vă proteja de arsurile solare“.

Nu există creme de protecţie solară rezistente la apă

„Majoritatea produselor de firmă comercializate sunt eficiente pentru protecţia împotriva razelor ultraviolete B (UVB), însă blochează într-o măsură mai mică ultravioletele de tip A (UVA). Cele mai eficiente creme sunt cele care menţionează pe etichetă faptul că acţionează atât împotriva UVA, cât şi a UVB. UVA participa mai intens la producerea arsurii solare, dar UVB traversează straturile epidermului şi distrug proteinele care determină fermitatea pielii. Razele ultraviolete favorizează transformarea malignă a leziunilor preexistente (aluniţele), sau provoacă apariţia acestora. Razele ultraviolete A sunt cele care favorizează apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură. De asemenea, cele mai eficiente creme sunt cele care conţin oxid de zinc şi bioxid de titan. Aceste ingrediente rămân la suprafaţa pielii (nu se absorb în piele), unde formează o barieră invizibilă împotriva razelor ultraviolete. Toate cremele de protecţie îşi pierd eficacitatea după o perioadă de timp, sub influenţa transpiraţiei şi prin frecare. Optim este să reîmprospătăm periodic stratul de cremă cu ecran solar. Factorul de protecţie solară este un multiplicator pentru timpul relativ necesar pentru a apărea eritemul (roşeaţa) în urma expunerii neprotejate la soare. Dacă expunerea neprotejată duce la apariţia eritemului în 10 minute, o cremă cu factor de protecţie 15 va prelungi aceasta durată în aceleaşi condiţii la 150 de minute! Alegerea depinde de riscul specific pielii dumneavoastră. Şi de timpul pe care vă propuneţi să-l petreceţi la soare. Când folosiţi o cremă solară cu factor 15, de exemplu, se blochează aproximativ 93 la sută din razele ultraviolete, ceea ce înseamnă suficientă protecţie pentru majoritatea oamenilor. O persoană blondă, cu pielea deschisă la culoare, ar trebui să folosească o cremă cu factor de protecţie mai mare, 30, care blochează 97 la sută din razele ultraviolete, iar o persoană cu pielea mai închisă poate folosi crema cu factor de protecţie mai redus, chiar sub 15“ explică dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi.

Pentru o protecţie eficientă, aplicarea cremei se va face în strat subţire, dar vizibil – aveţi nevoie de echivalentul a aproximativ două linguri de cremă pentru a acoperi întregul corp. Majoritatea persoanelor folosesc doar jumătate din această cantitate, ceea ce înseamnă că se protejează insuficient. Aplicaţi mai ales în regiunile unde razele solare cad perpendicular, în special nasul, pomeţii, urechile, gâtul, umerii şi vârful picioarelor“. De precizat că autorităţile americane au interzis inscripţionarea pe etichete a menţiunii „rezistent la apă“, deoarece, până în prezent, nu există suficiente dovezi în acest sens. Nicio cremă nu rezistă apei şi mai ales celei sărate. Chiar dacă este grasă şi hidrofoba (nu se dizolvă în apă), aderenta cremei de protecţie la piele are de suferit în contact cu apă. De aceea, este bine că, după fiecare îmbăiere, să aplicaţi din nou crema. De asemenea, după fiecare oră, folosiţi din nou cremă, chiar dacă staţi într-un singur loc. În cazul în care vă mişcaţi pe plajă şi transpiraţi abundent, crema trebuie aplicată chiar mai des.
 

Comentarii