Greu de lămurit: are sau nu studii superioare seful noului CA al Aeroportului?

sâmbătă, 14 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Greu de lămurit: are sau nu studii superioare seful noului CA al Aeroportului?

O informaţie neconfirmată oficial îl dă pe Mitică Rebegea (foto) drept preşedinte al noului Consiliu de Administraţie. Reglementarile cer ca acesta sa aiba studii superioare de lunga durata. El are insa scoala de ofiteri, echivalenta cu diploma de subinginer. Acesta fuge însă de presă.

„Necunoscuţii“ care vor administra Aeroportul Iaşi patru ani de acum încolo au fost, în sfârşit, prezentaţi ieşenilor. S-a întâmplat miercuri, la sfârşitul unei tensionate şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean. Preşedintele CJ, Maricel Popa, a invitat în faţa consilierilor jude­ţeni noua echipă a Consiliu­lui de Administraţie, din care mai lipseşte acum un singur membru, cel numit de Ministerul de Finanţe. Ce nu a spus însă niciunul dintre cei şase şi nici Mari­cel Popa este că acest Consiliu de Administraţie are deja un pre­şe­dinte. Am încercat să luăm le­gă­tura cu Mitică Rebegea, pentru a ne confirma informaţia că el este alesul, dar nu a răspuns ape­lurilor telefonice – aşa cum nu a mai făcut-o din timpul con­cur­sului opac pentru alegerea no­ilor administratori, când mass-media a dezvăluit că are cele mai multe „bube“ dintre candidaţi. Este vorba de insuficienţa studiilor şi diplomelor cerute, şi nu de experienţa profesională, dar şi de calitatea de administrator judiciar la o firmă aflată în insolvenţă şi care apar­ţine familiei preşedintelui CJ. De altfel, după scurtele pre­zen­tări pe care fiecare dintre cei şase noi membri ai CA le-a făcut, preşedintele CJ i-a „escortat“ re­pe­de în afara sălii de şedinţe, de­parte de presă şi de consilierii ju­deţeni PNL şi PMP care ar fi vrut să lămurească şi alte lucruri.

Cine sunt cei şase?

– Sorin Eugen Zaharia, din Bucureşti, este de departe cel mai titrat dintre membrii Consiliului de Administraţie de la Aeroport: este profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Aeronave. „Am absolvit un prim doctorat în 1993, în inginerie aerospaţială, iar al doilea în 2008 în management“, a spus el, precizând că acum predă cursul de Ma­nagement aeroportuar şi infrastructură aeroportuară. „Sunt aici pentru că cred foarte mult în dezvoltarea acestui aeroport, în dezvoltarea Regiunii de Nord-Est şi a judeţului“, a spus Zaharia.

– Mihai Iordache, general în rezervă, a absolvit Facultatea de Aviaţie, activând o perioadă şi în industria aeronautică, la Ba­cău. Ieşean de origine, „mi-am dorit dintotdeauna să lucrez în aviaţie la Iaşi“, a spus el.

– Cătălin Bulgariu, un „profitor“ politic, fost consilier local şi membru al mai multor consilii de administraţie – ultimul la Societatea Română de Radio. El s-a mulţumit să spună că doar el şi trimisul Minis­terului de Finanţe sunt economiştii acestui Consiliu de Admi­nistraţie.

– Alexandru Anghel, vicepreşedintele vechiului CA şi director interimar al Aero­portului, a terminat Facultatea de Construcţii Aerospaţiale şi mai multe cursuri de administrare a afacerilor. Este angajat al aerogării ieşene din 1993.

– Gheorghe Carp este directorul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană de la Aeroport. Este angajat aici încă din 1983. A absolvit Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie şi s-a specia­lizat în meseria de controlor de trafic aerian.

– Tot absolvent al Şcolii de Ofiţeri de Aviaţie este şi Mitică Rebegea, promoţia 1981. „Am peste zece mii de ore de zbor la activ“, a spus el, precizând că la Aeroportul Iaşi a ajuns în 2001, venind de la cel din Mihail Kogălniceanu – Constanţa. În 2009 a ieşit la pensie, dar a rămas în CA al Aeroportului. El a promis că acest al treilea mandat de administrator – cel de reprezentant al autorităţii tutelare, respectiv al CJ – va fi şi ultimul. În cazul său, opoziţia a acuzat că şcoala de ofiţeri se echivalează cu studiile pentru subingineri, nu cu studiile universitare de lungă durată, cerute expres pentru calitatea de membru CA. Acest aspect nu a fost încă lămurit de oficialii CJ pu­blic. 

Comentarii