Greva USLIP din timpul bacalaureatului, încă incertă până luni

sâmbătă, 10 iunie 2017, 01:57
2 MIN
 Greva USLIP din timpul bacalaureatului, încă incertă până luni

Sindicaliştii spun că nu au centralizat încă votul profesorilor. Ei aşteaptă o întrevedere cu ministrul de resort, până luni.

Chiar dacă aproximativ 90% dintre profesorii ieşeni şi-au manifestat opţiunea pentru grevă, în cadrul referendumului organizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, şi au ales să înceapă greva generală de luni, 12 iunie, în acest moment pluteşte încă incertitudinea.

Un răspuns exact cu privire la hotărârea de la nivel naţional va fi luată abia duminică sau luni, după ce se vor centraliza toate datele, dar şi după ce vor avea loc discuţii cu ministrul Educaţiei.

În acest moment, la cele 21 de sindicate afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), procentul celor care optează pentru grevă este de peste 50%.

Reprezentanţii USLIP Iaşi, prin preşedintele sindicatului Laviniu Lăcustă, au luat legătura telefonic cu ministrul Educaţiei, solicitându-i acestuia să-i transmită primului ministru că reprezentanţii profesorilor doresc o întâlnire în regim de urgenţă cu acesta pentru a evita declanşarea unei greve generale.

Cu alte cuvinte, reprezentanţii sindicatelor doresc în acest moment „o dezamorsare amiabilă  a conflictului de muncă“ după cum este arătat în comunicatul de presă publicat de către USLIP Iaşi, pentru ca activităţile didactice de final de an şcolar să nu fie afectate.

În acest moment încă sunt aşteptate unele dintre răspunsurile de la referendum din partea membrilor USLIP Iaşi, din cele aproximativ 8.500 de cadre didactice, doar aproximativ 5.000 reuşind să transmită un răspuns în timpul prevăzut iniţial.

Astfel, reprezentanţii sindicatelor au anunţat că răspunsul final cu privire la declanşarea grevei va fi oferit public abia luni, ziua în care a fost anunţată greva generală, luni începând şi probele scrise de la bacalaureat.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că salariile nu mai cresc cu 20% din 1 iulie, aşa cum Guvernul le promisese anterior.

Comentarii