Harry Tavitian sărbătoreşte luni pe scena ieşeană 45 de ani de jazz

marți, 30 septembrie 2014, 19:07
2 MIN
 Harry Tavitian sărbătoreşte luni pe scena ieşeană 45 de ani de jazz

Recitalul apreciatului pianistului va avea loc de la ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor iar intrarea este liberă.

Unul dintre cei mai apreciaţi pianişti europeni, Harry Tavitian sărbătoreşte la Iaşi împlinirea a 45 de ani de jazz. Acesta este invitat să suţină un concert aniversar în cadrul Zilelor Iaşului, eveniment organizat de Uniunea Armenilor Filiana Iaşi, Fundaţia Iaşi Capitală Culturală Europeană şi Primăria Municipiului Iaşi.

Recitalul pianistului Harry Tavitian va avea loc luni, 6 octombrie, începând cu ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor, iar intrarea este liberă.

Artistul este unul dintre cei care au marcat evoluţia jazz-ului românesc, considerat de presa americană drept cel mai important jazz-man român contemporan. Acesta a jucat un rol activ şi în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. Harry este un artist cunoscut prin faptul că îmbină ingenios stiluri muzicale precum free-jazz-ul, blues arhaic, etno-jazz şi jazz-ul de avangardă. „În acest an se împlinesc 45 de ani de la primele mele întâlniri cu bluesul, poartă de aur prin care, câţiva ani mai târziu aveam să intru în jazz. E o mare bucurie pentru mine ca la acestă aniversare să fiu alături de publicul de jazz din Iaşi”, a spus Harry Tavitian.

Acesta a mai concertat în Iaşi, în alte două concerte cu săli arhipline. În aprilie 2011, Harry Tavitian a interpretat „Rezonanţe Armeneşti în Jazz”, la Studioul TVR Iaşi, în memoria victimelor Genocidului împotriva armenilor din Turcia din 1915, iar în mai 2012 a cântat la două piane cu Ion Baciu Jr. la Teatrul „Luceafărul”.

Evenimentul de luna aceasta marchează un dublu moment aniversar, împlinirea a 45 de ani de carieră şi sărbătorirea primei atestări documentare a Iaşului. Evenimentul susţine proiectul „Capsula Timpului – povestea ta e şi povestea Iaşului!”.

Pentru cei care nu-l cunosc, Harry Tavitian este armean prin naştere şi român prin adopţie, iar muzica sa este legătura dintre cele două culturi. Acesta a susţinut la Bucureşti două concerte pentru preşedintele Armeniei şi a cântat la Festivalul de jazz de la Erevan, ca invitat personal al acestuia. A primit în 2011 medalia „Komitas” din partea Ministrului armean al Siasporei şi în acelaşi an a fost invitat să cânte la Ambasada Armeniei. „Iaşul este unul dintre oraşele cu o frumoasă tradiţie jazzistică. Chiar dacă nu am avut foarte multe concerte în Iaşi, fiecare întâlnire a mea cu publicul de aici a fost una deosebită”, încheie acesta. 

Comentarii