Iarba verde pentru toţi

joi, 07 august 2014, 16:11
3 MIN
 Iarba verde pentru toţi

* Fiindcă miercuri a fost Schimbarea la Faţă, care în limbajul străbunilor s-ar traduce ca fiind frontiera dintre vară şi toamnă, am zis să lăsăm problemele politicii pentru perioada în care va bolborosi vinul în butoaie şi să profităm de frântura asta de sezon estival care ne-a mai rămas… Aşadar, să mergem prin poieniţe, la aer curat, şi să vedem ce se mai întâmplă, cum se distrează românii de pe iarba verde – evident, dacă se distrează:

* În loc să înfrăţească oamenii, iarba verde, găzduind pături ale diverselor pături sociale, a accentuat diferenţa dintre bogaţi şi săraci: Marinela şi Petronel Pomană, şomeri, şi-au pus pătura ruptă, din nebăgare de seamă (se gândeau cum să facă rost de bani, să-şi plătească datoriile la întreţinere şi bufet), peste o balegă. Lângă ei au venit Angelo şi Ramona Scofală, oameni de afaceri cu statul, care şi-au întins pătura din lână de inorog cu cristale Swarovski peste nişte perle valoroase, risipite din colierul unei doamne care fusese acolo în ajun. Marinela şi Petronel au mers la pârâul în care puseseră la răcit o sticlă cu apă de la robinet, să o scoată şi să îşi potolească setea, dar au găsit-o spartă: nişte copii aruncaseră pietre în apă. Când s-au întors la pătură, n-au mai găsit-o: nişte nesimţiţi o furaseră, pe ea şi coşuleţul cu mâncare (o pâine uscată, o roşie putrezită şi sare). Angelo şi Ramona au mers şi ei până la limuzină, să scoată din lada frigorifică de aur sticlele cu şampanie şi caviarul; întorşi la pătură, au găsit pe ea două bancnote de 500 de lei, căzute din buzunarul cuiva. După două ore, pe Marinela a înţepat-o o viespe, iar Petronel s-a ales cu căpuşe; în drum spre casă, autobuzul a rămas în pană, iar cei doi soţi l-au împins câţiva kilometri; tot după două ore, Angelo a fost anunţat la telefon că a primit un important contract, iar Ramona a fost anunţată la telefon că a câştigat premiul cel mare la Loto. În drum spre casă, limuzina lor a trecut prin singura baltă din mijlocul drumului, împroşcând cu noroi şi resturi de ulei o doamnă şi un domn care împingeau un autobuz…

* Pe poieniţa "Veselia" din cadrul complexului de agrement omonim veselia a fost ca la ea acasă – aşa a spus un domn reporter, la o televiziune locală. Mii de telespectatori se uitau la el, aşteptând să apară rezultatele unei trageri la sorţi cu premii în accesorii de grătar: după ce au văzut imaginile cu oameni veseli, care petreceau, lipsiţi de griji, la iarbă verde, au închis televizoarele şi au plecat într-acolo. Nu ştiau că imaginile erau de arhivă, iar în acele clipe reporterul bea bere cu colegii. Din nefericire, tot în acele clipe, ursul din grădina zoologică "Veselia", aflată în acelaşi complex de agrement, tocmai se pregătea să profite de neatenţia unui îngrijitor – cel care uitase să închidă cuşca. Aşa se face că, după câteva ore, acelaşi reporter (cu burta umflată şi ochii cam roşii) transmitea chiar în direct, despre "sângeroasele evenimente din poieniţa unde, până de curând, veselia a fost ca la ea acasă". Din fericire, pierderile celor din poieniţa "Veselia" au fost doar sub formă de mici, aripi de pui, felii de ceafă, muştar, pâine, scobitori şi o doamnă mai în etate, despre care ginerele său a mărturisit că nu trebuie trecută la "Pierderi", ci dimpotrivă. După o oră, ursul îngrozit a restituit-o pe doamna, vie şi nevătămată, apoi a fugit cât l-au ţinut puterile, privind în urmă, cu spaimă.

 

Comentarii