De Business

Punem punctul pe știi

Iaşul a fost martorul unui adevărat măcel în ultimii 20 de ani

Efectul de animale din judeţ s-a înjumătăţit. Totuşi în ultimii ani, odatâ cu investiţiile din bani UE, s-a înregistrat o uşoară ameliorare.

sâmbătă, 20 septembrie 2014, 01:50
3 MIN
 Iaşul a fost martorul unui adevărat măcel în ultimii 20 de ani

Efectivul de animale al judeţului s-a redus cu aproximativ 50% în ultimii 24 de ani, iar în cazul unor specii de animale scăderea a fost chiar de peste 60%. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, la sfârşitul anului 1990, în judeţul Iaşi existau circa 4,8 milioane de capete de animale, plus 28.900 de familii de albine.

Ultimele date centralizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că, la sfârşitul anului 2013, efectivul de animale din judeţ a coborât până la 2,26 milioane capete, adică mai puţin de jumătate decât existau în 1990. Reprezentanţii Direcţiei Agricole susţin că principalul motiv al scăderii efectivului de animale a fost desfiinţarea fermelor de stat, dar că finanţările europene au contribuit în ultimii ani la o creştere permanentă a numărului de animale din judeţ. „Într-adevăr, după 1990 efectivul de animale din judeţe a scăzut foarte mult pentru că s-au desfiinţat fermele de stat, CAP-uri, IAS-uri şi altele asemenea şi au rămas doar animalele pe care le creşteau oamenii la curte. În zece ani de la revoluţie cam toate efectivele din fermele de stat au fost date oamenilor şi aproape că au fost lichidate. Oile le-au mâncat arabii care considerau că au un preţ foarte bun, chiar dacă pentru români erau scumpe. Oricum, din 2007 cifrele au început din nou să urce datorită sumelor acordate pentru proiecte în agricultură. Şi la apicultură veţi observa o creştere importantă”, a precizat Magneriu Jalbă, şef serviciu în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi.

 
Unde s-au înregistrat creşteri şi unde scăderi
 

Datele statistice ale DJS coroborate cu cele ale DSV Iaşi arată că, în cazul a două specii, în prezent se înregistrează două creşteri în ultimii 24 de ani. Astfel, dacă în ’90 în judeţ existau circa 23.600 de cabaline, la începutul anului numărul acestora crescuse până la aproximativ 31.000 de capete. Totodată, numărul de familii de albine de la începutul acestui an ajunsese la aproximativ 44.000, în condiţiile în care în 1990 nu ajungea la 30.000. De cealaltă parte, la celelate specii s-au înregistrat aproape constant scăderi începând cu 1990, în prezent ajungându-se la valori diminuate chiar şi cu 60%. Spre exemplu, numărul bovinelor din judeţ a scăzut de la 192.700 în 1990, la aproximativ 80.500 de capete la începutul acestui an. În cazul porcinelor, dacă în 1990 existau circa 350.000 de capete, în prezent mai există doar aproximativ 80.000 de capete. „Scăderea este justificată, gândiţi-vă că atunci când exista Comtom erau din start 250.000 de capete de porcine. Dacă mai punem şi animalele din gospodăriile oamenilor şi celelalte ferme se făcea suma. În prezent sunt ferme de porci, dar cresc la o capacitate mai mică decât în acele vremuri”, a explicat medicul Nicolaie Ivanciu, purtător de cuvânt al DSVSA Iaşi. Printe cei mai importanţi crescători actuali de porcine din judeţ sunt SuinProd Neamţ, cu punctul de lucru de la Războieni, aparţinând patronului grupului de firme Kosarom Neculai Apostol, PIG Farm din comuna Focuri şi Euroferma din Podu Iloaiei. Şi în cazul păsărilor s-a înregistrat o scădere spectaculoasă, de la circa 3,7 milioane capete în 1990, la puţin peste 1,7 milioane capete la începutul acestui an. În acest domeniu, cele mai importante ferme de păsări sunt Rom Trading Company cu „Ferma D’or”, AVI TOP şi Makler Plus. În ultimă instanţă, numărul ovinelor a scăzut de la 543.000 de capete în 1990 la peste 310.000 capete la începutul acestui an.

 

 

 

Comentarii