De Business

Punem punctul pe știi

Iată care sunt cauzele intrării în insolvenţă a firmei Technosteel LBR

vineri, 23 septembrie 2016, 01:50
3 MIN
 Iată care sunt cauzele intrării în insolvenţă a firmei Technosteel LBR

Administratorul judiciar al companiei intenţionează să angajeze un expert pentru a verifica deficienţele descoperite în evidenţa contabilă a societăţii.

 

Creditele bancare, principalii furnizori de materie primă şi existenţa unor deficienţe în evidenţa contabilă sunt principalele motive pentru care cunoscuta companie ieşeană Technosteel LBR ar fi intrat în insolvenţă. Un raport al administratorului judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania arată că nu este exclusă nici varianta descoperirii unor persoane cărora să li se impută starea în care a ajuns firma, doar că este necesară angajarea unui expert care să pună la punct evidenţa contabilă. „Intrarea în insolvenţă a societăţii a fost cauzată de un cumul de factori ce s-au interconectat şi dezvoltat în timp între ei şi care s-au agravat ducând la un deficit major de lichiditate şi la decapitalizarea societăţii, astfel: fluctuaţii rapide ale preţurilor de materii prime, pierderea limitelor de credit de la furnizorii principali de materii prime, accentuarea decapitalizării în perioada 2015 – 2016 prin achitarea de datorii către furnizorii ce au anulat limita de credit şi creditorii bancari, blocarea lichidităţilor în creanţe incerte şi în stocuri de marfă neperformante, finanţarea investiţiilor din capitalul de lucru, costurile financiare şi deficienţe în evidenţa contabilă”, se arată în raport.

 
Se impune un plan de reorganizare
 
De asemenea, în perioada următoare, administratorul judiciar va analiza toate tranzacţiile cu active din patrimoniul societăţii din ultimii doi ani pentru a stabili dacă au fost dezavantajoase pentru firmă. Cu privire la continuitatea activităţii firmei Technosteel LBR, administratorul judiciar a menţionat ferm că se poate impune un plan de reorganizare doar în măsura în care vor fi îndeplinite unele premise expres indicate într-un raport detaliat depus la dosar. „Având în vedere intenţia de reorganizare şi de propunere a planului de reorganizare manifestată de către debitoare prin cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu managementul companiei în vederea întocmirii planului sau de a depune el însuşi un astfel de plan, în măsura în care creditorii vor aprecia oportun acest demers şi vor exista premisele necesare de realizare a obiectivelor menţionate care sunt absolut necesare pentru reorganizarea companiei”, a scris practicianului Adrian Lotrean de la Casa de Insolvenţă Transilvania – Filiala Bucureşti.
 
Ce datorii are firma
 

Până în prezent nu a fost publicat Tabelul preliminar al  creditorilor pentru a fi stabilit nivelul masei credale, însă din bilanţul depus aferent anului 2015 reiese că Technosteel LBR avea de restituit creditorilor 109 milioane lei. Totuşi, administratorul judiciar spune că au fost trimise 102 declaraţii de creanţă, iar tabelul preliminar ar urma să fie publicat chiar astăzi. Momentan se ştiu şase creditori care au deschis acţiuni în instanţă pentru intrarea în insolvenţă, astfel că Top Lubricants revendică o sumă de 256.000 lei, Banca Transilvania 11,17 milioane lei, Alexiana Grup 55.000 lei, Sapico Chemical International 4,5 milioane lei, Metinvest International 1,7 milioane lei şi Salzgitter Mannesmann International 263.000 lei. La bugetul de stat, societatea ieşeană datorează peste 2,1 milioane lei, potrivit site-ului ANAF. Pe data de 6 iulie, judecătorii Tribunalului Iaşi au decis să deschidă procedura de insolvenţă după ce tot mai mulţi parteneri de afaceri ai patronilor Technosteel LBR au depus astfel de cereri pe rol, pentru sume pe care le aveau de recuperat de la firma ieşeană. De asemenea, Technosteel LBR a depus propria cerere de deschidere a insolvenţei, fiind foarte aproape de a fi executată silit de unii creditori. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma este deţinută de ruşii Sergey Zonenko şi David Segal cu câte 37,5985% din acţiuni fiecare, Sabin Radu cu 20% şi Adrian Gavrilă cu 4,8%.  

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii