De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ambulanţa Iaşi, în prag de colaps

Iată, domnilor parlamentari, un subiect pentru care să vă bateţi!

vineri, 24 februarie 2017, 02:50
5 MIN
 Iată, domnilor parlamentari, un subiect pentru care să vă bateţi!

Un raport intern al instituţiei arată că în judeţul Iaşi necesarul de ambulanţe este de 180, în timp ce parcul auto de aici numără doar o treime: 66 de maşini. Mai grav, nu mai puţin de 51 dintre acestea, adică aproape 75%, ar trebui casate. Sunt şi ambulanţe care au la bord peste un milion de kilometri. In privinţa personalului, lucrurile sunt şi mai grave. In plus, în 2016 ambulanţele au umplut spitalele cu 3.000 de cazuri grave în plus faţă de 2015. Iată un subiect bun pentru care să vă bateţi în Parlament, dlor deputaţi şi senatori de Iaşi!

Cel mai recent raport de activitate al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, pentru anul 2016, arată că numărul solicitărilor de intervenţie a crescut în mod constant în ultimii patru ani, dar şi problemele cu care serviciul se confruntă, de la deficitul de personal la ambulanţele vechi cu care se intervine la cazuri. Raportul a fost prezentat zilele trecute şi în prezenţa prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, dar şi în prezenţa dr. Alina Ciocoiu, de la Direcţia de Sănătate Publică, SAJ primind şi o diplomă de onoare din partea In­stituţiei Prefectului, în semn de „înal­tă apreciere a eforturilor susţinute pentru asigurarea calităţii serviciilor de intervenţie şi a condiţiilor de transport medical la urgenţele me­dicale“. 

Iaşul, locul doi după Bucureşti la nivel naţional
 
La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, anunţa că serviciile de ambulanţă din toată ţara au primit în anul 2016 prin serviciul unic 112 un număr de 3.781.205 apeluri, intervenindu-se la 2.836.638 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate în judeţele Iaşi, Cluj, Timiş, Prahova, Constanţa şi municipiul Bucureşti. Astfel, judeţul Iaşi se plasează pe locul 2 după Bucureşti la numărul de intervenţii, în cele 12 luni fiind 129.709 solicitări, dintre care 95% au reprezentat urgenţe majore, de cod roşu şi galben. Conform lui Raed Arafat, numărul mare de intervenţii este influenţat de populaţia numeroasă din zonele respective, dar şi de faptul că structura pavilionară a spitalelor necesită un număr mai mare de transferuri interclinice în cazul unui pacient. SAJ Iaşi a înre­gistrat 6.481 astfel de transporturi, dintre care 5.102 au fost transferuri şi consultaţii clinice, pe lângă celelalte cazuri de transporturi pentru dializă sau pentru materiale sanitare. „Din cauza faptului că nu avem un spital regional de urgenţă, un pacient care este preluat şi este trimis la consultaţii de specialitate de la un spital la altul creşte durata intervenţiei, lucru care se reflectă şi la timpul de răspuns pentru alte cazuri grave“, a explicat Nicolai Pralea, asistent medical principal şi purtător de cuvânt al SAJ Iaşi. Cu toate acestea, în ultimii ani numărul cazurilor la care echipajele SAJ au intervenit au fost într-o continuă creştere, încă din anul 2013, când au fost înregistrate 112.249 de solicitări, 119.216 în 2014, 126.438 în anul 2015 şi 129.709 anul trecut. Astfel, numărul cazurilor grave a fost în creştere în 2016, cu peste 3.000 faţă de anul anterior.
 
66 de ambulanţe în parc; necesarul este de 180
 
Raportat la cei 919.049 de lo­cuitori ai judeţului Iaşi, necesarul ambulanţelor ar fi de 180, dacă avem în vedere faptul că numărul optim conform standardelor europene, raportat la populaţia deservită, este de o ambulanţă cu targă la 5.000 de locuitori. În momentul de faţă, parcul auto al SAJ are 66 de ambulanţe, dintre care 4 sunt de tip C2, destinate urgenţelor medicale cu prioritate maximă unde cazul este suprave­gheat de un medic, alte 42 de tip B1/B2, pentru intervenţii de urgenţă, din care fac parte câte un asistent medical şi un ambulanţier. Alte 12 ambulanţe de tip A1/A2 sunt folosite pentru transportul neasistat al pa­cienţilor, fiind dotate cu materialele şi echipamentele minime necesare acordării primului ajutor, iar restul de 14 sunt ambulanţe pentru consult la domiciliu. Dintre cele 66, aproximativ 51 ar trebui casate, fiind trecute de mult de pragul de uzură fizică şi morală, ultimele ambulanţe care au ajuns în judeţul Iaşi fiind în anul 2014. De atunci, parcul auto al SAJ nu a mai primit nicio maşină nouă. „Pentru creşterea calităţii actului medical, a promptitudinii, avem nevoie de încadrarea suficientă cu personal, atât asistenţi medicali, medici, cât şi ambulanţieri. De asemenea, este necesară dotarea cu ambulanţe, pentru că parcul auto este învechit şi pentru siguranţa pacientului cât şi a personalului sperăm să primim poate anul acesta ambulanţe noi. Astfel, putem reduce acei timpi de aşteptare cauzaţi de lipsa de echipaje şi putem face faţă solicitărilor populaţiei. Încercăm totuşi să facem acest lucru cu resursele limitate pe care le avem, însă acesta este şi motivul pentru care mai există solicitări la care po­pulaţia aşteaptă până se eliberează un echipaj care să ajungă la cazul respectiv“, a explicat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.
 
Ambulanţe cu un milion de kilometri la bord
 

Doar anul trecut, la atelierul SAJ au fost făcute 1.320 de reparaţii şi revizii tehnice ale echipajelor me­dicale, la instalaţiile electrice, la instalaţiile de încălzire, reparaţii tinichigerie, vopsitorie, electromotoare, la cutiile de viteză, a sistemului de frânare, fiind cu 8% mai multe decât în anul 2015. De când au fost date în folosinţă, maşinile din parcul auto al SAJ au parcurs un număr total de 30,3 milioane de kilometri, doar în anul 2016 fiind înregistraţi 2,6 milioane. Unele maşini au depăşit chiar şi limita incredibilă de un milion de kilometri la bord, dând peste cap kilometrajele. „Este absolut necesară do­tarea cu ambulanţe noi cât mai repede, neînlocuirea celor uzate ducând la un consum crescut de piese de schimb, ansamble şi subansamble, imobilizarea am­bulan­ţelor mult timp pentru reparaţii, di­minuarea capacităţii de intervenţie a SAJ şi creşterea timpului de răspuns la solicitări, dar şi creşterea efortului financiar al unităţii“, au precizat reprezentanţii SAJ.  

 

Comentarii