Ieşenii au votat pentru baschet

marți, 07 februarie 2017, 02:43
3 MIN

 1500 de spectatori au asistat la ultimul meci al  băieţilor de la Politehnica din prima fază a Ligii I. Pentru fazele următoare, decisive în lupta promovării, e nevoie de mai mult

 
 
Echipa de baschet masculin Politehnica Iaşi a încheiat cu succes prima fază, numită uneori, de calificare, a campionatului Ligii I. Însă până la ceea ce se numeşte promovare mai este multă vreme, nu numai doi paşi –cum se spune-  mai sunt de jucat 17 meciuri, mult mai grele ca în prima fază: 14 în turneul de calificare, plus trei –categoric cele mai importante – în turneul final. Unde staff-ul tehnic & administrativ şi jucătorii nici nu concep să nu ajungă. Ultimul meci, cu Steaua II Bucureşti, disputat duminică în Sala Polivalentă din Iaşi s-a îîncheiat cu o victorie categorică a echipei pregătite de Yoannis Tsirogiannis şi Viorel Nănescu, 90-68, în ciuda faptului că partida nu prezenta mare miză. Marcatorii echipei ieşene au fost Jones 32 (4X3), Amarghioalei 13 (3X3), Gârbea 11 (1),Nicolae 11, Rotariu 7, Buiciuc 6, Vatră 5, Pădineanu 3 (1), Gherasim 2. Succesul întâlnirii din Sala Polivalentă nu a fost cel înregistrat pe tabela de marcaj. Nici faptul că ieşenii au încheiat grupa a III-a din Liga I cu scor pozitiv în întâlnirile cu toate echipele, chiar dacă s-au clasat în final pe locul II. Succesul major a fost, indiscutabil, la publicul spectator. Deocamdată, conducătorii echipei au lucrat mai mult la capitolul sentimental şi n-au dat greş. Aproximativ 1500 de spectatori au asistat la meciul de duminică seara, atraşi, bineînţeles şi de elementele secundare ale meciului, prezentări, tombole, etc, dar în special de baschet. Până la ora actuală, la Iaşi s-a resuscitat interesul publicului pentru sportul cu mingea la coş şi nu s-a greşit. Au mai fost câţiva paşi, deocamdată timizi în privinţa sponsorilor şi a finanţării, s-au adus şi câţiva jucători care nu vor putea juca în continuare în eşalonul secund din motive de vârstă, se preconizează un parteneriat interesant cu puternica grupare elenă Olympiakos Pireu, dar deocamdată, speranţele baschetului ieşean se leagă tot de Fundaţia Sportului Ieşean, y compris Palatul Roznovanu. Iar faptul că antrenorul Tsirogiannis pune foarte mult accent pe tineri (ca şi în partida de la Galaţi, juniorii au jucat destul de mult în prima echipă), este un semnal bun.
În altă ordine de idei, pentru Politehnica urmează faza a doua cu un tur-retur de opt echipe, care se vor lupta pentru patru locuri. Echipele calificate sunt: CN Aurel Vlaicu Bucureşti, CSU Ştiinţa Bucureşti, BC Timba Timişoara, CS Universitatea Cluj, CS Cuza Sport Brăila, CS Politehnica Iaşi, CSM VSKC Miercurea Ciuc şi ACB Athletic Constanţa sau Rapid Bucureşti. Deocamdată, FR Baschet nu  a anunţat programul fazei a doua, care va lua startul peste două-trei săptămâni. Până atunci, se vor face demersuri pentru întărirea lotului, în special pe postul de pivot, unde singura variantă este acum Mădălin Nicolae. Revenirea lui Nikola Siladi, un pivot care a impresionat în primele meciuri, este improbabilă, acesta fiind, pare-se, legat de fostul său antrenor, Andelko Mandic, dar discuţiile continuă. Ca variantă de lucru, Yoannis Tsirogiannis propune un jucător american cu talie, dar şi în acest caz sunt discuţii. În orice caz, principala problemă la CS Politehnica este finanţarea, atitudinea FSI faţă de sport manifestându-se şi în acest caz extrem de fluidă. Oricum, s-a demonstrat şi s-a văzut că spectatorii ieşeni doresc baschet de calitate în Sala Polivalentă. 
 
PS: Posibila promovare a echipei ieşene în Liga Naţională repune pe tapet situaţia actualei Săli  Polivalente. Cu posibilităţile reduse de acces, cu luminozitatea slabă şi lipsită de parchet, vechea sală ieşeană poate avea neşansa unei neomologări pentru primul eşalon. Parcă-parcă, domnul primar a zis ceva prin campanie despre o nouă sală. Nu-i aşa? Mihai Chirica a fost la meci.
 
 
 

Comentarii