Ieşi în această noapte la vânătoare de Perseide? Iată de ce ai nevoie

marți, 12 august 2014, 18:22
2 MIN
 Ieşi în această noapte la vânătoare de Perseide? Iată de ce ai nevoie

Un loc ferit de becurile stradale, o hartă a cerului, o lanternă cu lumină roşie şi un grup de prieteni sunt câteva dintre lucrurile de care au nevoie cei care vor să vadă marţi noaptea "ploaia de stele", numită ştiinţific "Perseidele", informează platforma LaStele.ro.

Potrivit Observatorului Astronomic, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasa de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă, poate fi văzut acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu, arată sursa citată.

Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. Maximul curentului este atins în noaptea de 12 spre 13 august, după ora 22,00, până la 11,00 dimineaţa, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulţi meteori.

Cei care vor observa cerul marţi noaptea vor putea vedea aproximativ 20-25 de "stele căzătoare" pe oră, mai puţine decât în mod normal pentru maximul acestui curent, din cauza prezenţei pe cer a Lunii, care a fost în faza de Lună Plină acum câteva zile.

LaStele.ro este prima platformă online din România dedicată exclusiv organizării de "star parties" private sau pentru publicul larg. Această modalitate de petrecere a timpului liber este orientată către oamenii curioşi, dispuşi să încerce ceva nou şi dornici de a afla mai multe despre Univers. Proiectul îşi propune să readucă cerul înstelat în atenţia locuitorilor de la oraş şi a fost iniţiat de doi pasionaţi de stele, Adrian Şonka şi Oana Sandu. (Agerpres)

Comentarii