De Sănătate

Punem punctul pe știi

În comă profundă la Iaşi după o operaţie de slăbit făcută în Turcia

luni, 15 mai 2017, 01:50
3 MIN
 În comă profundă la Iaşi după o operaţie de slăbit făcută în Turcia

Femeia de 37 de ani voia să scape de obezitate şi a suferit o rezecţie chirurgicală de stomac în afara ţării.

 Viaţa unei ieşence diagnosticate cu obezitate este în pericol. Femeia în vârstă de 37 de ani, din Ceple­niţa, este internată în comă profundă în clinica ATI de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce a suferit două stopuri cardio-respiratorii consecutive. Potrivit medici­lor, starea pacientei este în stare gravă ca urmare a unei septicemii severe şi a unei rupturi de diafra­gmă. Cele două complicaţii ar fi apărut pe un parcurs medical cu­noscut: femeia diagnosticată cu obezitate morbidă a optat acum şase luni pentru un tratament chi­rurgical într-o clinică de specialitate din Turcia. „În prezent, pa­cienta este internată în clinica ATI, fiind intubată şi ventilată mecanic“, a subliniat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Pacienta internată la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a ajuns în Uni­tatea de Primire Urgenţe (UPU) duminică dimineaţa. Femeia a fost investigată de medicii urgentişti care au constatat că starea bolnavei este deosebit de gravă. Specialiştii au constatat că pacienta intrase în septicemie (n.r. – infecţie genera­lizată a sângelui, provocată de pă­trunderea în sânge a germenilor pro­veniţi dintr-un microb) şi că avea muşchiul diafragmatic (n.r. – muşchiul care separă toracele de abdomen şi care participă la respiraţie) rupt. Din această cauză, pa­cienta prezenta dificultăţi respiratorii. Pe parcursul consultaţiei din UPU, ieşeanca a suferit un stop cardio-respirator, fiind resuscitată de medicul de gardă din UPU. După ce femeia a răspuns mane­vrelor de resuscitare, medicii au dus-o în sala de operaţie pentru tratament chirurgical. Aici, pacienta a suferit al doilea stop cardio-respirator, fiind încă o dată readusă la viaţă de specialiştii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Potrivit medi­cilor, aparţinătorii pacientei au adus la spital documente medicale potrivit cărora, în urmă cu şase luni, ieşeanca diagnosticată cu obe­zitate morbidă a fost operată în Turcia. „Pacienta a fost operată pentru obezitate morbidă, în urmă cu şase luni, în Turcia, făcându-i-se atunci o rezecţie de stomac. Acum, fe­meia a ajuns în UPU cu sepsis, ruptură de diafragmă şi insuficienţă respiratorie. Exista o comunicare între cavitatea abdominală şi cea toracică. Pacienta a intrat în stop în UPU, a fost resuscitată şi apoi dusă în sala de operaţie. În timpul intervenţiei chirurgicale a făcut al doilea stop cardio-respirator, dar a răspuns manevrelor de resuscitare. Acum, este internată în ATI, în stare gravă pe ventilator“, a precizat profesorul Diana Cim­poeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit specialiştilor, pentru a înlătura riscurile de apariţie a unor complicaţii postoperatorii după o rezecţie de stomac, pacienţii trebuie să se prezinte la medicul curant de cel puţin două ori pe an, pentru investigaţii. Majoritatea complica­ţiilor pot apărea mai ales pe fondul neadaptării comportamentului alimentar la indicaţiile echipei me­dicale. 

Comentarii