De Business

Punem punctul pe știi

Încă o pensiune din zona Bucium a ajuns pe marginea prăpastiei

luni, 27 iunie 2016, 01:50
4 MIN
 Încă o pensiune din zona Bucium a ajuns pe marginea prăpastiei

Pensiunea Livaki va fi scoasă la vânzare din cauza datoriilor înregistrate către creditori. Cea mai mare sumă este trecută în dreptul BRD.

 

Un alt patron de pensiune din zona Bucium îşi va pierde investiţia din cauza datoriilor pe care le are faţă de creditori, după ce societatea sa a intrat în faliment. Lichidatorul judiciar al firmei Cenia Stil, prin care este administrată pensiunea Livaki, le cere creditorilor acordul pentru a scoate imobilul la vânzare, împreună cu toate dotările construcţiei, preţul de evaluare fiind stabilit la 283.000 euro fără TVA. Societatea Cenia Stil este deţinută de Ion Liviu Olaru (48 de ani), care a construit pensiunea înainte de criza economică cu ajutorul unui credit de la BRD şi a reuşit să obţină rezultate financiare care să îi menţină afacerea până în 2013, când a intrat în insolvenţă.

 
Ce au cerut patronii
 
Cuantumul masei credale iniţiale era de peste 800.000 lei şi patronul Casei Livaki a obţinut acordul creditorilor pentru a implementa un plan de reorganizare. După aprobare, patronul pensiunii a reuşit să respecte graficul de plăţi parţial în primul trimestru, însă în trimestrul următor a întââmpinat dificultăţi, motiv pentru care administratorul judiciar a solicitat şi primit intrarea în faliment. În încercarea lor de a-şi salva afacerea, soţii Olaru au depus apel, menţionând în întâmpinare că se pot găsi soluţii alternative de plată a datoriilor, respectiv a altor bunuri. Patronii solicitau „bunăvoinţă şi conlucrare” din partea creditorului majoritar BRD, menţionând că masa credală este de sub 175.000 euro, în timp ce valoarea bunurilor ipotecate depăşeşte 500.000 euro (pensiune, restaurant, două terenuri şi un apartament) potrivit evaluării băncii. „În aceste condiţii, susţin apelanţii că este în folosul tuturor celor implicaţi în această procedură de reorganizare să fie găsite şi aplicate metode de redresare şi nu falimentul societăţii debitoare, faliment care nu ar avea decât aceeaşi finalitate, satisfacerea creditorilor, dar cu vânzarea obligatorie a tuturor bunurilor societăţii”, au scris soţii Olaru în întâmpinare, dar fără rost, judecătorul admiţând falimentul. Potrivit unui raport al lichidatorului judiciar, pensiunea situată în Bucium are o suprafaţă construită la sol de 456 mp şi o suprafaţă utilă totală de peste 633 mp (regim de înălţime P^1E^M), iar terenul aferent are o suprafaţă de 886 mp (588 mp – curţi construcţii şi 298 – teren arabil). În preţul de evaluare au fost incluse şi toate bunurile mobile folosite în activitatea economică de turism de proprietarii pensiunii, valoarea separată a acestora fiind de peste 8.000 euro fără TVA.
 
Vânzarea se va face în bloc
 

La această categorie sunt incluse 75 de bunuri, printre acestea numărându-se cabine de duş, aparate de aer condiţionat, dulapuri, sisteme de securitate şi de supraveghere video, case de marcat, mobilier, grill şi alte bunuri. „Se precizează faptul că activul imobil, situat în municipiul Iaşi, şoseaua Bucium nr. 47, judeţul Iaşi, aşa cum a fost acesta descris şi bunurile mobile integrate în cadrul acestuia vor fi scoase la licitaţie ca activ funcţional, urmând ca valorificarea să fie efectuată în bloc. În acest caz, vor fi organizate o serie de şase şedinte de licitaţie pornind de la valoarea de evaluare, prima şedinţă urmând a avea loc la un interval de maximum 20 zile de la data aprobării prezentului regulament, de către adunarea creditorilor debitoarei. Şedinţele vor fi organizate săptămânal. În cazul în care după epuizarea tuturor şedinţelor, la valoarea de 100%, nu se va reuşi valorificarea activului imobil, împreună cu bunurile mobile integrate, lichidatorul judiciar va proceda la convocarea adunării creditorilor în vederea stabilirii şi votării unei noi modalităţi de valorificare”, a scris lichidatorul judiciar într-un raport recent. Firma Cenia Stil a fost înfiinţată de soţii Ion şi Mihaela Olaru în 2005 şi după construcţia pensiunii până în 2013 a avut permanent profit, potrivit bilanţurilor contabile publicate de Ministerul Finanţelor Publice. În 2013, anul intrării în insolvenţă, societatea ieşeană şi-a scăzut cifra de afaceri până la 250.000 lei şi a înregistrat pierderi de 174.000 lei, situaţia agravându-se un an mai târziu: afaceri de 163.000 lei şi pierderi de circa 235.000 lei. Bilanţul pentru anul fiscal 2015 nu a fost publicat încă pe site-ul Ministerului de Finanţe.  

 

 

Comentarii