Încasări sub aşteptări în această vară la Ciric

miercuri, 11 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Încasări sub aşteptări în această vară la Ciric

Până acum s-au strâns 326.000 de lei la bugetul local. Estimările pe 12 luni erau de 780.000 de lei. Telescaunul a adus doar 6.254 de lei.

Primele luni de activitate la cel mai modern complex de agrement deschis de Primărie au adus încasări de 326.000 de lei în bugetul local. În timp ce unele obiective sunt pe profit, telescaunul şi parcările abia atrag câţiva clienţi pe zi.

Aproximativ 326.000 de lei a adunat Primăria în această vară din biletele vândute la Ciric. Suma repezintă încasările din lunile mai, iunie, iulie şi august, când au funcţionat o parte din obiectivele instalate cu fonduri europene. „Fiind vorba de debutul activităţii de la Ciric, lucrurile sunt bune. Pe viitor, încasările vor fi mai mari pentru că tendinţa a fost în creştere. Mai ales că se vor deschide în curând şi celelalte activităţi“, a spus Letiţia Palaga, şefa Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat care gestionează activitatea de la Ciric.

Cea mai scumpă investiţie de la Ciric a fost şi cea mai puţin agreată de vizitatori. Telescaunul, care a costat 6,4 milioane de lei, a adus încasări de doar 6.254 de lei. DAPPP a centralizat biletele doar din luna iulie şi august, atunci când s-au încasat 2.655 de lei, respectiv 3.599 lei. Celelalte luni au înregistrat 0 lei ca încasări, motivat de perioada de gratuităţi oferite de Primărie sau de lipsa avizelor la telescaun. „În luna iunie, încasările au fost fără telescaun care nu avea avizele necesare“, a mai spus Palaga. La un cost de 8 lei, biletul întreg şi 5 lei, biletul pentru copii, telescaunul controversat a funcţionat în medie cu 27 de persoane pe zi în luna august, cea mai „bănoasă“ perioadă din perspectiva încasărilor. Eficienţa echipamentului adus la Iaşi cu bani europeni a fost pusă sub semnul întrebării chiar de la inaugurare. Peisajul neinteresant al traseului care durează câteva minute prin mijlocul pădurii a fost imediat „surclasat“ de stricarea instalaţiei la patru zile de la inaugurare. O altă activitate care pare la pământ vizează închirierea locurilor de parcare la Ciric. Toate cele patru luni au adus încasări în valoare de 2.846 de lei. Cum ziua de parcare costă 3 lei, media se ridică la doar 8 maşini pe zi care au plătit bilet pentru a ocupa parcările amenajate cu bani europeni. Paradoxal este că, în timp ce ieşenii care folosesc piscinele, telescaunul sau bărcile se înmulţesc, maşinile care ocupă parcările scad. Luna mai a adus încasări de 708 lei, iunie – 1.095 lei, iunie – 357 lei, iar august – 686 lei. Statistica arată că, în cea mai proastă lună, doar patru maşini pe zi au „umplut“ parcările de la Ciric.

Piscinele au adus grosul banilor

Piscinele de la Ciric au umflat în schimb conturile Primăriei. Ieşenii au cheltuit 203.410 lei la bazinul mare şi 54.219 lei, la piscina mică, în perioada mai – august. Sezonul de bălăceală a fost unul greoi, dar a recuperat în a doua jumătate a verii. Luna august a adus încasări la cele două piscine de 146.369 de lei, iulie – 93.490 de lei, iunie – 17.770 lei, în luna mai fiind închisă. Jocurile pe apă se află în topul preferinţelor persoanelor care au venit la Ciric. Bărcile şi hidrobicicletele au adus venituri de 50.169 de lei. Ieşenii au cheltuit sume aproximativ egale în toate cele patru luni de activitate, 11.570 în luna mai, 14.130 – iunie, 12.000 lei – iulie şi 12.409 – august. Structurile gonflabile au auds încasări de 7.763 de lei, iar terenul de minigolf, 1.324 lei. Complexul de agrement va funcţiona şi în extrasezon. Primăria va finaliza luna viitoare terenurile de paintball, zonele de căţărare şi escaladare ziduri, precum şi terenurile de sport.

Estimările erau mult mai optimiste

Activitatea de la Ciric se află cu mult sub estimările edililor din Primărie, care au investit peste 10 milioane de euro din fonduri europene. Conform previziunilor de la începutul anului, oficialii au în plan să încaseze o sumă de 780.000 de lei până la sfârşitul anului. Edilii au estimat că vor avea venituri de 120.000 de lei din parcări, dar au realizat doar 2.846 de lei până acum, sau 80.000 de lei în cazul telescaunului, încasările fiind de doar 6.254 de lei până acum. Doar piscinile se apropie de estimările Primăriei, 300.000 de lei fiind prognozaţi şi 257.600 de lei realizaţi. În acelaşi timp, municipalitatea a estimat cheltuieli de 1,2 milioane de lei pentru salarii şi diverse achiziţii.

Comentarii