De Sănătate

Punem punctul pe știi

Închiderea unității SMURD de la Podu Iloaiei, amânată cu două săptămâni (UPDATE)

joi, 21 septembrie 2017, 11:07
4 MIN
 Închiderea unității SMURD de la Podu Iloaiei, amânată cu două săptămâni (UPDATE)
Lipsa banilor, dar şi a aplicării unor soluţii, a determinat Consiliul Local să închidă staţia. În locul ei va apărea însă o unitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE

La ședința din această dimineață, Consiliul Local Podu Iloaiei a decis să amâne cu două săptămâni luarea deciziei de închidere a unității SMURD din localitate. În acest timp, liderii PSD și PNL vor încerca să-și convingă primarii comunelor vecine să contribuie financiar la susținerea echipajului de prim ajutor.

TEXT INIȚIAL

„SMURD Podu Iloaiei va fi desfiinţat“, a anunţat ieri, în conferinţă de presă, Romeo Vatră, vicepreşedintele PNL Iaşi. Alături de el s-a aflat liderul consilierilor liberali din CL Podu Iloaiei, Ioan Alexa, care a prezentat convocarea pentru şedinţa de azi-dimineaţă, a cărei ordine de zi conţine un singur punct: „Proiect de hotărâre privind desfiinţarea echipajului de prim ajutor din cadrul Serviciului SMURD Podu Iloaiei“.

Problemele de finanţare a serviciului au devenit evidente în luna mai, odată cu primele semne că bugetul pentru această staţie nu este suficient. Numărul de intervenţii în cei nouă ani de funcţionare, peste 4.300, arată cât de util este echipajul pentru oraş şi pentru localităţile învecinate. Dintre cele 2.070 de solicitări primite în perioada 2015-2017, o treime (695) provin din Podu Iloaiei, ceva mai mult de un sfert (572) – din Erbiceni, iar 12 la sută (252) din Popeşti, restul provenind din Sineşti, Româneşti şi Mădârjac.

„Nu înţelegem ce a căutat domnul Maricel Popa la Podu Iloaiei, unde a mimat empatia cu angajaţii şi cu acest serviciu şi cu cei de la centrul de asistenţă medico-socială, pentru că până în momentul de faţă nu a făcut absolut nimic pentru ei. Au fost foarte multe vorbe şi foarte multe promisiuni deşarte“, a spus vicele liberal. Ca soluţii de salvare a unităţii SMURD, el a indicat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii de urgenţă, iar la nivel naţional – printr-o hotărâre de guvern sau printr-o ordonanţă de urgenţă.

Ioan Alexa a prezentat o listă cu 3.000 de semnături de susţinere strânse de echipajul SMURD de la cetăţenii din Podu Iloaiei. Împreună cu o parte a echipajului de prim ajutor, consilierul a mers la Bucureşti, unde secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat le-a spus că există în lucru un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care membrii unităţii vor fi preluaţi, ca personal contractual, de către MAI. Alexa a vorbit şi despre protocolul încheiat în 2008 de UPU Iaşi cu autorităţile din Podu Iloaiei şi din cele şase comune din jur pentru susţinerea acestei unităţi. El afirmă că primarii i-au spus că nu le-a cerut nimeni fonduri timp de nouă ani, dar că cei din Podu Iloaiei le-au trimis solicitări în mijlocul anului, când bugetul e greu de modificat.

Funcţionarea unităţii necesită cheltuieli lunare de aproximativ 25.000 de lei, mai spune Alexa, în vreme ce Primăria locală susţine că a cheltuit în tot acest timp 1,7 milioane de lei, adică de aproape zece ori mai mult.

El a făcut un apel la liderul PMP Iaşi, Petru Movilă, „care în permanenţă a ieşit public şi a susţinut serviciul SMURD“, pentru că proiectul de hotărâre ce va fi adoptat azi în şedinţa de Consiliu Local este semnat şi de viceprimarul Constantin Tcaciuc, preşedintele Organizaţiei PMP Podu Iloaiei.

Doar două soluţii posibile

Petru Movilă susţine însă că primul lucru pe care trebuia să-l facă atât PSD, cât şi PNL era „să-şi convingă primarii din comunele învecinate să se achite de această obligaţie, pentru că cetăţenii din Podu Iloaiei nu sunt obligaţi să susţină singuri SMURD-ul“. Liderul PMP Iaşi a remarcat apoi că preşedintele PSD şi al CJ a mers la Podu Iloaiei să se întâlnească cu primarii comunelor, ceea ce nu s-a întâmplat. „Are un proiect de hotărâre, model de la Hunedoara, de asociere între comunităţile locale, pe care consilierii PMP l-au depus la CJ. Dacă Popa şi PSD voiau să rezolve, făceau o şedinţă extraordinară şi într-o săptămână era toată asocierea făcută“, a exemplificat Movilă. El a adăugat că, acum, soluţia este la CJ sau la MAI, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Aceasta din urmă, respectiv înfiinţarea unei unităţi ISU la Podu Iloaiei, este cea mai corectă – susţine Petru Movilă. Altfel, în hotărârea ce va fi adoptată astăzi poate fi inclus un termen de câteva zile, iar decizia CL Podu Iloaiei să fie remisă apoi preşedintelui CJ, prefectului, ministrului Afacerilor Interne şi lui Raed Arafat, a mai spus liderul PMP.

La rândul lui, primarul din Podu Iloaiei, Constantin Istrate, optează pentru înfiinţarea unităţii ISU – care ar putea fi inaugurată peste o lună şi jumătate, cu membrii specializaţi ai serviciului SMURD. Motivul principal pentru închiderea acestui serviciu este lipsa finanţării, datorate inclusiv dezinteresului celorlalţi primari, care nici nu au venit la întâlnirile cu parlamentarii şi cu preşedintele CJ veniţi la Podu Iloaiei. Primarul Istrate s-a arătat hotărât să meargă chiar mai departe şi să recupereze în instanţă cheltuielile de la celelalte primării.

Comentarii