Întâmplări mărunte pe trei cărări de munte

marți, 16 mai 2017, 18:40
3 MIN

* Suntem la jumătatea lui mai şi, din câte zic meteorologii, va fi timp frumos dacă nu se va strica vremea. Cum ar spune un erou al fotbalului românesc, "să fie cald ca să nu fie frig". Pe lângă Litoral, şi staţiunile montane sunt pregătite de oaspeţi, iar primii turişti au venit deja, să respire aer curat cu miros de cetină, flori de colţ, ciupercuţe, veveriţe, bursuci etc. În chiar aceste zile, cabana "Şase brazi frumoşi" organizează concursuri vesele, în cadrul festivalului "Aşa-i omul de la munte". Cam aşa:

* La prima probă, "Să prăjim carne şi slană, cât nu-i ursul în poiană", concurenţii au fost puşi să prăjească zece mici şi o felie de slănină înainte ca ursul atras de mirosul grătarului să apară în poiana de lângă cabană. Cum ursul a venit când concurenţii erau cam pe la al patrulea mic, aceştia se află şi acum în copaci, de unde se strâmbă la urs şi îi fac în ciudă: "Sâc, ursule, că muştarul a rămas la noi, sâc!".

* Amintim comportamentul necolegial al cabanierului de la cabana concurentă "Bradul Pitt", care a aflat că ursul e în poiana de lângă "Şase brazi frumoşi", ocupat cu cetăţenii din copac, şi a profitat de absenţa bestiei pentru a organiza concursul "Să culegem fragi şi mure cât nu-i ursul în pădure" fără a risca integritatea turiştilor.

* Alţi români cazaţi la "Şase brazi frumoşi" au participat la proba de ecou. În spatele cabanei, dintr-un anumit loc, se obţine un ecou cu efecte atractive şi nostime – deşi există voci care pretind că acesta s-ar fi tocit cu timpul, motiv pentru care răspunde peltic, se bâlbâie, răspunde când şi cum are chef, răspunde în doi peri sau răspunde urât, iar un turist chiar se jură că, mai demult, acelaşi ecou a răspuns pe un ton plin de dispreţ "Altă întrebare?". Proba a fost câştigată de Ilie Burete, care a strigat "Sunt la munte şi mă bucur!" şi "Izvorul sclipeşte ca mercurul!", iar ecoul i-a răspuns, spre veselia colegilor de cabană.

* O probă necesitând condiţie fizică, tenacitate şi curaj a fost cea de urcat pe piscul din spatele cabanei; cei patru concurenţi care au ajuns în vârf au privit în jos, li s-a făcut frică şi au refuzat să coboare. Un turist care avea dronă, să imortalizeze din aer frumuseţile patriei, i-a filmat pe cei patru şi a remarcat uimit că acolo mai erau vreo două duzini de bărboşi cu părul lung şi hainele în neorânduială, care îşi înjghebaseră adăposturi şi trăiau în comuniune cu natura, bând apă de ploaie şi mâncând ouă de vultur. Când a urmărit imaginile, cabanierul i-a recunoscut pe turiştii urcaţi pe pisc la concursurile din anii precedenţi, care şi ei au refuzat să mai coboare.

 

Comentarii