Între ciocan şi nicovală

vineri, 06 octombrie 2017, 01:43
4 MIN
 Între ciocan şi nicovală
 

Cearta dintre partea ieşeană şi basarabenii de la Fotbal Hebdo pune CSM Politehnica într-o situaţie delicată. Antrenorul Stoican şi majoritatea celor 15 jucători aduşi în vară au fost transferaţi de firma lui Arcadie Zaporojanu

 

 

“Echipă europeană, club de judeţeană” a fost o expresie folosită de “Ziarul de Iaşi” în sezonul trecut pentru a creiona tabloul existent la CSM Politehnica Iaşi. O grupare care se calificase, cu şansă, în Liga Europa, dar la care nivelul global de profesionalism era extrem de scăzut, bâlbele şi gafele elementare colorând cotidianul.  În vară, cu mult tam-tam s-a anunţat că lucrurile se vor schimba, colaborarea cu agenţia basarabeană Fotbal Hebdo şi ţinta fermă, play-off-ul, luând ochii multora.

 

Ziarul de Iaşi” şi-a arătat rezerva faţă de mult lăudatul proiect, semnalând erorile care apăreau aproape în fiecare zi, rezervă bazată pe mai multe considerente:

1. Informaţiile culese din lumea fotbalului referitoare la ceea ce a făcut la alte cluburi unul dintre reprezentanţii noilor colaboratori, Octavian Moraru.

2. Anunţurile ieşenilor legate de implicarea basarabenilor, care se dovedeau a fi fără acoperire (investiţii financiare, transferul unor jucători de top, achitarea cantonamentului şi a echipamentului etc.)

3. Modul în care s-a lucrat, cu multe ascunzişuri şi minciuni:la puţin timp după ce Mihai Chirica a anunţat că nu a luat parte la tratative, site-ul clubului a postat un interviu cu şeful Fotbal Hebdo, Arcadie Zaporojanu, care anunţa că el a tratat cu primarul Iaşului; diferenţe uriaşe între nivelul existent al datoriilor şi cel anunţat;  nerespectarea promisiunilor legate de renunţarea la unele prime de instalare sau de rezultate

4. Decizii stupefiante. Antrenorul care a condus echipa spre un parcurs de 15 meciuri fără înfrângere în sezonul trecut, Eugen Neagoe, a fost schimbat cu unul care a retrogradat cu Pandurii, Flavius Stoican; partea  moldoveană a decis componenţa lotului de jucători şi a adus antrenor de portari, preparator fizic, medic, director sportiv ori magaziner deşi nu a investit vreun leu; renunţarea la jucători ca Ţigănaşu sau Răuţă, deşi aveau salarii comparabile cu ale celor aduşi; disponibilizarea şi apoi rechemarea Bosoi şi Bădic; startul în campionat cu trei stoperi de meserie în lot. Şi lista ar putea continua.

.

După turul sezonului regulat, cei care lipeau etichete de duşmani ai fotbalului ieşean puţinilor oameni rămaşi cu picioarele pe pământ în vară au început să preia mesajele care, până mai ieri, erau “încercări de destabilizare a clubului”. Preşedintele executiv, Adrian Ambrosie a recunoscut multe dintre erorile comise şi a atacat Fotbal Hebdo folosind argumentele prezentate de “Ziarul de Iaşi”. . Replica lui Zaporojanu a developat însă şi alte lucruri nelalocul lor, războiul ducând, deocamdată, la dispariţia autocarului care a fost loc de pelerinaj în vară şi renunţarea la unii angajaţi basarabeni.

CSM a ajuns acum la un punct de cotitură. Pe de o parte, şefii Iaşului au anunţat că basarabenii nu vor mai lua nicio decizie în conducerea clubului. Totodată, antrenorul principal este reprezentat de Fotbal Hebdo, basarabenii aducând şi mare parte dintre cei 15 jucători transferaţi în vară. Pentru ca echipa să aibă rezultate, toţi aceştia vor trebui ţinuţi de o parte de conflictul existent la vârf şi determinaţi să dea ce e mai bun pentru echipă. De acest lucru va fi responsabil Adrian Ambrosie, care, până acum, a picat aproape toate testele date. Pe lângă imaginea de om corect pe care o are, puţine voci contestând această idee, singurul plus important al acestuia este faptul că e agreat de Chirica, cel care, după ce l-a executat pe Florin Prunea, a dat fotbalului cu un milion de lei mai mult decât anul trecut, existând speranţe că suma va mai creşte. În rest, fostul atacant al FC Politehnica, naiv, neracordat la realităţile fotbalului masculin, bazându-se la club pe aceeaşi oameni din trecut, a comis multe erori, CSM Politehnica rămânând la foarte, foarte multe capitole la nivel de “judeţeană”.

Luna de miere s-a încheiat şi pentru şeful CSM, nu numai pentru jucători şi antrenori, comportarea în returul sezonului regulat depinzând şi de cum va lucra în continuare şi cum va gestiona situaţia în care, direct sau indirect (via Palatul Roznovanu), a dus clubul, dependent acum de jucători şi antrenor aduşi de agenţia cu care se află în conflict. 

 

 

 

 

 

Comentarii