De Business

Punem punctul pe știi

Jucării din China, oprite de la vânzare

miercuri, 21 iunie 2017, 01:50
1 MIN
 Jucării din China, oprite de la vânzare

Ultimele controale de amploare care au avut loc în judeţul nostru au vizat operatorii economici care care se ocupă cu comercializarea jucăriilor. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au trecut pragul la 16 operatori economici pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile legale. 

Din cei verificaţi, 14 operatori au fost găsiţi cu abateri, valoarea jucăriilor cu probleme fiind de 6.420 de lei. „Controlul s-a finalizat prin încheierea a 14 procese verbale, prin care s-au aplicat 14 avertismente şi  nouă amenzi în valoare totală de 13.500 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 89  bucăţi jucării în valoare de  2.915 lei şi oprite definitiv de la comercializare 131 bucăţi jucării în valoare de 3.214 lei”, a precizat Alexandru Hordilă, şeful CJPC Iaşi.

Aproape toate jucăriile verificate erau importante din China şi nu aveau pe etichetă denumirea şi adresa importatorului şi marcajul de conformitate CE. Comisarii au mai găsit jocuri şi puzzle-uri fără instrucţiuni şi informaţii privind siguranţa redactate în limba română, iar o parte dintre acestea nu au înscrise avertismentele. Au mai fost date amenzi şi pentru că produsele nu aveau afişat preţul vizibil iar în magazin nu exista afişat certificatul de înregistrare. La nivel de ţară au fost verificaţi 742 de operatori economici, din care 719 cu vânzare directă şi 23 cu vânzare online. La 72,23% dintre ei s-au constatat nereguli şi s-au aplicat 589 de sancţiuni, din care 286 amenzi contraventionale în valoare de 955.450 lei şi 303 avertismente pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor.  

 

 

Comentarii